Svi smo se nekada našli u momentima kada smo shvatili da je zdravlje nešto najvrednije što svako od nas može da poseduje. Možda su to bili momenti kada je naše lično zdravlje bilo ugroženo ili zdravlje naših najbližih. Svako od nas se može sigurno vratiti na taj momenat kad je sve drugo zaustavljeno što je naočigled delovalo uvek bitnije. Tada shvatimo da zaista nema ničeg bitnijeg od toga da smo zdravi, vitalni i pokretni. Pitanje za razmisliti je…

Zašto se onda dešava da zdravlje vrlo često stavljamo na poslednje mesto naših životnih prioriteta?

Davno sam čula mudrost kako će nas telo iznova opominjati raznim bolestima, od manjih do većih, ne bi li nas probudilo iz iluzije da živimo život jer ga ne živimo kad nismo zdravi. Obično je pozadina mnogo dublja i pozvani smo na promenu nečega u svom životu. Zanimljivo je da svi kad dođu do zdravstvenih dijagnoza već znaju tačno šta je to što treba da promene, ali pitanje je kako? U današnje vreme, postoje razni alati i tehnike kako unaprediti svoje fizičko i metalno zdravlje, a za mene alat koji je to sve objedinio je JOGA.

Kako je sve počelo?

Nesrećna poslom koji sam radila i provodeći dosta vremena na istom, pokrenulo je u meni želju da nešto promenim. Telo je osećalo da mora da se pokrene i vežba, posebno jer sam radila sedeći posao. Iako sam kao mlađa bila sportski tip, postojao je period preko više od deset godina kako ništa fizički nisam trenirala. Krenula sam sa eksperimentisanjem i tako probala sve grupne programe koji su postojali u to vreme u fitnes centrima. I pored toga vukla sam se konstantno po doktorima dok se na kraju nije desio jedan prelomni momenat…

Neobjašnjivo nisam mogla da unosim hranu više od tri meseca, doktori nisu mogli da otkriju zašto, da bi se na kraju utvrdilo da mi je slepo crevo bilo pred pucanjem. Hitno je sređena operacija, a ja sam pre nje donela čvrstu odluku….Da ću, čim se oporavim, otići na prvi čas joge jer je to bilo još jedino što nisam probala.

Razlog zbog kog nisam ranije htela da probam jogu je jedan od razloga većine – sporo je i dosadno, a bila sam dugo u snažnom uverenju da mi treba nešto “brže“.

Gde me je put joge odveo?

 

Nakon oporavka i prvog časa joge sve je krenulo da se odmotava samo, a prepoznala sam da sam zapravo ovako nešto sve vreme i tražila.

Joga mi je dala fizičkim vežbanjem jače telo, bolje držanje, samopouzdanje i opšte fantastičan osećaj u telu.

Sa druge strane, kroz vežbe disanja i meditaciju doprinela je mirnijem i stabilnijem umu, a time dodala ključni sastojak koji je falio svim ostalim aktivnostima kojim sam se bavila.

Tri godine je trajao moj “paralelni” život, gde su dani bili jasno strukturirani. Išla sam na posao, a svako svoje slobodno vreme (rano jutro i veče) posvetila učeći o jogi, kroz praksu i teoriju. Od anatomije tela, preko pravilnog izvođenja položaja, do njenog meditativnog aspekta. U narednim tekstovima upoznaću vas još bliže kako su počinjala moja joga jutra dok sam radila klasičan posao.

Kroz istraživanje, zarad sopstvenog boljeg zdravlja i života, rodila se i snažna želja da to znanje prenosim dalje. Vremenom su se otvorila vrata u tom pravcu, kao poziv koji me mnogo više ispunjava od prethodnog.

Posmatrajući transformaciju mog života spolja, svesna sam da je ona putem joge bila prvo inicirana dubokim promenama iznutra.

Kao zaključak, a bez namere da se ostane u utisku kako je sad sve savršeno otkad se bavim jogom, snažno šaljem poruku da nije. Nisam uvek savršenog zdravlja, ne reagujem uvek smireno i nisam uvek srećna ali se definitivno sada u odnosu na pre osećam zdravije na svim nivoima svoga bića. Joga kao kompletna aktivnost i disciplina mi je pružila (i svakodnevno nastavlja da pruža) esenciju života svakog od nas – zdravlje

U mojoj definiciji zdravlje je osećaj snage, fleksibilnosti, stabilnosti i smirenosti tela, uma i duha.

Zato je joga bila i ostala moj put do zdravlja.

Zainteresovana sam da čujem vaša iskustva. Podelite sa mnom… Da li ste probali jogu? Ako je već vežbate, kako je vama poboljšala zdravlje? Da li vam je promenila i ostale aspekte života?

Budite dobro i vežbajte jogu, na prostirci i van prostirke. 😉

Namaste,

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds