7 spiritualnih zakona joge

Joga i zakoni…Usklađenost prirodnih zakona sa joga praksom.. Čine se kao idealan spoj, kako bismo shvatili najintimnije, šta je to joga za nas i kako da joj što pametnije pristupimo. Knjiga Dipaka Čopre „7 spiritualnih zakona joge“ se upravo bavi ovom tematikom, koja me je navela da preispitam lični prisup joga praksi i uopšte rad sa telom.

Priča o ovih 7 zakona, nije prevod Čoprine knjige od reči reči, nego zaključci koje sam izvela spram svoje prakse, a inspirisana i podstaknuta sam, naravno, bila njegovim uvidima iz knjige.

Sprovešću vas, sa radošću, kroz svih 7 zakona i kako oni mogu biti integrisani u joga praksi. Još bitnije, kako nam mogu pomoći da joga postane jedan zaista uzvišeni alat rada sa telom. Zašto uzvišen? Upravo zato što širenje svesti u našem telu, istu širi i na ostale životne segmente. Sve ovo me iznova ostavlja oduševljenom i zato slede zakoni iz ugla moje joga prakse …

1. Zakon čiste potencijalnosti

Ovaj zakon u kontekstu jogijske prakse nas uči kako da vraćamo našu pažnju iznova u prostor tišine izmedju svakog pokreta i stabilnog joga položaja. Ulaskom u taj prostor aktiviramo našeg svesnog posmatrača koji pomno prati svako naše izvođenje položaja.

Unutrašnji posmatrač doživljava svesnije i sve ostalo oko nas. Za pronalazak te tačke tišine je takođe bitno ne suditi. Ne suditi i ne etiketirati da je neki jogijski položaj ili cela praksa \“dobra ili loša\“. Zašto? Jer upravo taj unutrašnji dijalog blokira protok energije izmedju nas i našeg polja čiste potencijalnosti, u kojoj je sve kako treba da bude, bez osude i bez etikete.

2. Zakon davanja i primanja

Sada ostavite sve i uradite ovaj mali test.

Udahnite duboko i zadržite dah. Zadržite ga koliko možete i primetite koliko postaje nelagodno dok se držite za nešto što treba biti pušteno. Sad, izdahnite potpuno i ponovo zadržite dah dok su vam pluća prazna. Ponovo, primetite koliku nelagodu osećate dok se opirete da uzmete nešto što vam je potrebno. Još jedan zakon koji je ogledalo prirodnog procesa našeg tela i to najmoćnijeg – disanja.

U kontekstu jogijske prakse, često usled napora prilikom zauzimanja izazovnijih položaja ili u početku kad nam je većina pokreta izazovna, zadržavamo dah ili ga ne puštamo napolje. Ovako direktno prekidamo prirodan protok životne energije u telu – prane, pa tako sve postaje još teže ili nemoguće za izvesti. Zato što smo zaboravili da dišemo kada je nelagodno, sa „ciljem“ da osvojimo baš tu pozu.

Mala promena u stavu i podsetnik da se vratimo ujednačenom disanju, definitivno može napraviti velike promene u našoj joga praksi. Izdahom – pusti sve tenzije iz tela, udahom – unesi novu snagu…Daj…Primi… I neka tako teče.

3. Zakon karme – uzroka i posledice

Ovaj zakon se kroz joga praksu oslikava svakodnevnim IZBOROM. Svesni da svaki naš korak i odluka kako u životu, tako i na joga prostirci ima svoju posledicu. Recimo, nestrpljivost i primena sile da uđemo u joga položaj za koji telo nije spremno, imaće za posledicu povredu. Ali takođe, izbor da prihvatimo telo u kakvom je stanju sada i sve limite koje ima, će povući za sobom posledicu da će se ono brže otvoriti, kad smo nežni i strpljivi sa sobom.

Koji izbor ste vi doneli danas kad ste vežbali jogu? Da li ste silili vaše telo u snažnoj želji da budete baš kao taj neki instagram jogiji ili ste bili svojim u granicama? Da li vam je u konačnici taj izbor doneo ugodnost ili neugodnost?

Istraživanje svojih granica u položaju bočnog izdržaja… Priroda naravno pomaže. 😉

4. Zakon minimalnog napora

U kontekstu ovog zakona ne bih previše dodavala ili oduzimala nego citirala Čoprine reči iz knjige:

„There are many different schools of yoga without one right way. Every teacher and every system has its own variations on postures, pace, style and intensity. As a system dedicated to awakening flexibility in body, mind and spirit, yoga can accommodate and celebrate the many diverse approaches that have developed over past centuries. Experiment for yourself with different approaches and find the style that fits best with your needs at a given time in your life. The right yoga system for you is the one that enhances you vitality and flexibility. Commit yourself to the Law of Least Effort and you will cease wasting your vital energy in friction and conflict.“

Dakle, stremimo da se na joga prostirci vodimo principom „postići više“ odabirom pravog stila joge za nas i našu ličnost jer će to onda zaista biti put minimalnog napora.

5. Zakon namere i želje

Kada je reč o nameri i želji u kontekstu joge, to je često priča o kontroli da sve bude onako kako smo mi zamislili, što je zapravo odsustvo prepuštanja. Čopra se osvrće na to kako je posebno namera moćna jer je ona ta koja transformiše i menja stvari.

Recimo, kroz jogu, svesnom namerom možemo čak menjati naš puls i otkucaje srca. A takođe možemo transformisati naše telo i učiniti dostupnim sve one „nemoguće“ položaje. Toliko je namera jaka.

Sledeći put kad želiš da uđeš dublje u taj most, da ostaneš duže u stoju na glavi ili uradiš spagu, primeti u tom trenutku da li se boriš za vazduh u prejakoj želji da „osvojiš“ položaj? Vrati se disanju i neka ti namera bude prepuštanje. I tako, dan po dan budi prepušten, a ne osvajaj. Jer… There is nothing to be reached anyway. 😉

6. Zakon nevezivanja

Nećemo dobiti nagradu za životno delo niti ćemo biti prosvetljeni ako budemo radili „savršeno“ joga položaje ili čak celu praksu. Nagrada može biti recimo osećaj mira i smirenosti uma, koja nas iznova vraća na prostirku (što je i moj lični doživljaj joge). Zato je bitno ne vezivati se za to koliko je telo danas moglo ili nije moglo da uradi.

Buđenje unutrašnje boginje u joga položaju boginje… 😉

To je promenljiva kategorija i jako relativna, svaki dan je drugačije. Iako nam je u ljudskoj prirodi da se vezujemo za sve pa i za jogu, nekada je valjano osvestiti da to radimo. A to možda može biti put potpune predaje i prihvatanja u jogi. Ideja koju je Čopra provukao i kroz ovaj zakon…

7. Zakon Dharme – životne svrhe

Nije kliše kad se kaže da putem jogijske prakse možemo doći i do naše svrhe. To se nekako spontano desi kroz niz godina vežbanja. Telo kroz dah i pokret postaje protočnije, a samim tim i naš duh. Pitanja Kako mogu da služim drugim ljudima? „Kako mogu da pomognem? su prava pitanja koja nas vode do naše svrhe jer mora biti nešto više od pukog životarenja, zar ne?

Joga nam postepeno otkriva sve naše talente, sve one koje smo davno potisnuli, i jača ih. Upravo ti talenti su alat našeg delovanja u svetu i odgovori na gore dva postavljena pitanja.

Svako ima neke svoje „bisere u školjki“ koji čekaju da budu otkriveni i tako budu nešto više od nas samih.

Slavi svoje talente, male, velike, neguj ih i živi put svoje Dharme… 🙂

Podelite sa mnom… Da li ste vi svesni vaših “bisera u školjki”? Ili ih tek otkrivate putem joge ili neke druge metode? Da li pomažete ljudima oko vas i ulepšavate im život?

Budite dobro i vežbajte jogu, na prostirci i van prostirke. 😉

Namaste,

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *