Joga seminar Kino Macgregor u Budimpešti (2. deo)

Kroz današnji post, nastavljam da delim sa vama svoje joga iskustvo na seminaru poznate jogine Kino Macgregor u Budimpešti prošle godine. Prvi deo i kako je protekao 1.dan seminara, možete pročitati ovde.

Tematike seminara su bile:

* 2.dan

 tema br.1 „twists“

 tema br.2 „backbending“

* 3.dan 

 tema br.1 “trishtana method in ashtanga yoga”

 tema br.2 “handstands”.

Sve teme su izuzetno zanimljive i očekivalo se puno. Lično sam jedva čekala da naučim ispravnu tehniku sigurnog backbendinga i svih izvijanja unazad u joga položajima, a evo i zašto.

Svaka radionica je trajala po dva sata. Podeliću sa vama sve ono što sam pribeležila i naučila od Kino, što o asanama, što o životnoj praksi joge…

Na radionici “twists” (uvrtanja kičme u joga položajima), naučili smo (ili utvrdili ako smo već znali):

1.Uvrtanje se najviše dešava u predelu iznad pupka – srednji deo trupa.

2.Najveće čišćenje (mentalno i telesno) se dešava ispod pupka.

3.Pre ulaska u twist, uvući 5% karlicu ka unutra (na ovome je insistirala), aktivna udijana i mula bandha.

4.Oba kuka su uvek u poravnanju tokom svakog uvrtanja.

5.Pronaći prostor između pubične kosti i rebara – dugačka kičma, pre ulaska u twist.

Na radionici “backbending” (izvijanje kičme unazad u joga položajima), naučili smo:

   • Dolazi do buđenja kičme, emocionalnog tela i kundalinija.

   • Osećaj može biti emotivno intenzivan 2-3 sata nakon backbendinga (ovo smo svi uspeli da osetimo taj isti dan nakon praktičnog dela).

   • Viši cilj izvijanja kičme je “proći svoju tugu, da bi osetio tuđu”.

   • Poenta je osetiti kvadricepse kako “bole” i kako se tresu (to je znak da radimo asanu pravilno), nikako bol u kolenu. Ovde je naglasila da…Joga radi samo na mišićima, a ne na zglobovima.

   • Uvek stvaramo prostor između pubične kosti i rebara.

*Ova instrukcija mi je definitivno najviše i promenila pogled na asane backbendinga ali i twistova.

Na radionici “trishtana method in ashtanga yoga” (trostruki metod ashtanga joge – asane, drišti i disanje), naučili smo:

 • Asane – Čovekov duh može biti doživljen jedno kroz praksu (ne pričati o praksi, nego je svakodnevno i posvećeno praktikovati).

 • Drishti (tačka fokusa) – Čovek može dostići pratjaharu (povlačenje čula ka unutra) putem koncentracije uma na jednu tačku.

 • Disanje – Kontroliše ceo naš nervni sistem . Promenom disanja, menjaju se naše misli i emocije. Koren udžaji daha se nalazi u karličnom dnu (mula bandha).

* U praktičnom delu ove radionice, vežbali smo udžaji disanje sa 10 sekundi udaha – 5 sekundi zadržavanja daha – 10 sekundi izdaha. Moram priznati da je bilo baš izazovno. Time je htela naglasiti da cela fizička ashtanga joga praksa, može biti kompletna sa fokusom na duboko, produženo, udžaji disanje u ovom trajanju, što nam može smiriti nervni sistem nakon intenzivne prakse. Ovo je definitivno nešto na čemu radim od prošle godine i vrlo koristan savet…

Na poslednjoj radionici “handstand” (stoj na glavi) je bilo više praktičnog dela nego priče. Radili smo pripremne položaje za stoj na rukama, uz zid i na prostirci. Možete videti na slikama…

Dve glavne instrukcije su bile da nam ruke nose samo 15% težine tela, ostatak ide na core, jaka leđa i stomak. Prva ja zaboravljam važnost angažovanja celog tela u ovom položaju jer mi je fokus na balansu. No, celo telo radi kao unija, a ne samo jadne ruke (vrlo bitno!).

Ovo bi bili neki od korisnih i zanimljivih saveta, koje sam ponela sa sobom sa fantastičnog seminara Kino. Odlazak na njen seminar mi je opravdao očekivanja i premašio ih. Prenela je na nas poletnost, radost i entuzijazam za praksom. Osećaj me držao mesecima posle…

Kino je defiinitivno onakva kakva se predstavlja na društvenim mrežama. Iskreno, u ovaj deo sam sumnjala, dok nisam videla i doživela njenu energiju uživo. Bilo nas je jako puno, ali svako od nas bi mogao da kaže da je imao utisak da je bio sam sa njom. To sam čula i od drugih učesnika seminara.

Najjači utisak sa seminara je rečenica, koja je esencija joga prakse i koja će nastaviti dugo da me vodi kroz moju praksu je…

Vežbaj svaki dan.

Jednostavna, ali esencijalna rečenica… Posveti se svojoj praksi joge svaki dan od 5 minuta do koliko hoćeš i imaš vremena, ali nađi i tih 5 minuta za sebe. U doslednosti i posvećenosti je ključ za rast tela i duha svakog od nas. I najbitnije, uživaj u procesu. ;)

Budite dobro i vežbajte, na prostirci i van prostirke. 🙂

Namaste.

2 thoughts on “Joga seminar Kino Macgregor u Budimpešti (2. deo)”

 1. Sta znaci uvucena karlica? I kako da pronadjemo prostor tj kako se uopste oseca i pronalazi prostor, (jel treba da ga izmerimo) od pubicne kosti do rebara

  1. marinamajinski

   Hvala, Milice, na komentaru.

   Izraz koji često Kino spominje kada uči backbending „pronađi prostor između pubične kosti i rebara“ bi mogao značiti još „izdužiti kičmu“ pre nego što krenemo u drop back (izvijanje kičme unazad). Vrlo često se po inerciji spuštamo dole, nabijajajući tako donje pršljenove, što može voditi do povrede.

   Izraz „uvučena karlica“ se često koristi kao instrukcija na joga časovima. Većini ljudi danas je isturena karlica unazad, zbog stila i načina života. Sa blago „uvučenom karlicom“ vraćamo kičmu u njenu prirodnu poziciju, a dolazi i do aktivacije donjeg stomaka. Putem ove akcije, imamo veću stabilnost i kontrolu u joga položajima. Možete naći više o ovome na internetu kao „anterior/posterior pelvis tilt in yoga“.?♥️

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds