Joga praksa kod kuće (u doba korone i posle)

Da li je moguće nam se ceo svet okrene u par dana? Svedoci smo da je moguće…Iako je lični doživljaj da smo akteri najnovijeg filma o apokalipsi, realnost nikada nije bila realnija i stvarnija. Dok se svako od nas nesumnjivo suočava sa intenzivnim emocijama, neizvesnošću, u međuprostoru možda postoji prilika za dublju promenu svakog od nas.

Zaista, postoje razni, korisni alati koji nam mogu pomoći da zadržimo mir u ovim vremenima ili da ga bar ukrademo na kratko…Iz naslova je jasno da joga može biti jedan takav alat. Oduvek sam bila veliki zagovornik negovanja kućne joga prakse, iako ona kao takva, u naša četiri zida, može biti izazovna, ali i isceljujuća.

Ovaj tekst ima jasnu nameru, a to je da u narednim redovima pružim podršku svakome ko želi da održi svoju joga praksu uprkos spoljašnim preprekama, koje neće trajati zauvek. A verujem da će nečija odluka ići u pravcu da baš sad počne sa jogom, jer zašto ne? Prilike ima, vremena ima…

Nakon višegodišnjeg eksperimentisanja joge kod kuće, ovo je mojih 5 saveta kako je možete održati i zavoleti…U doba virusa i posle virusa. Idemo…

1.Tvoj kutak, tvoje mesto.

Odredite u svom stanu ili kući jasan prostor, koji je namenjen za joga praksu. Realno, ne treba vam puno. I u najmanjim prostorima ima toliko mesta da se krećete. Upotrebite maštu, razmislite i „krstite“ vaš sveti prostor. Zašto? Gde god da se nalazite, ostavljate svoj energetski print. Ovo u današnje vreme nije tolika nepoznanica. Kada svesno dišete, pokrećete se, koliko god da bude možda teško, energija iza toga je jasna i čista. To je napor za veće dobro…Vaše dobro, vaše zdravlje.

Dugo sam bila ubeđenja da mi trebaju idealni uslovi da vežbam kod kuće…Veliki prostor, puno svetla, fensi figurice, dok nisam bila suočena u životu da se puno puta selim i iznova smišljam nova mesta gde bih vežbala. Okružila bih se stvarima koje mi kreiraju tu specijalnu atmosferu pa makar to bila jedna sveća koja će upaliti figurativno i moj unutrašnji plamen – želju za praksom (u jogi poznato kao tapas). Svakako neka to bude mesto gde je potencijalan mir i ako je moguće da ukućani poštuju vaše vreme. Što nas lagano vodi do sledeće stavke…

2.Tvoje vreme.

Neko više voli da vežba ujutru, neko popodne ili uveče. Sve je legitimno dok se praksa održi. Poštujte koji je to deo dana za vas. Uz posao, dnevne obaveze, nađite vreme za sebe. Zvuči jednostavno, ali u praksi je mnogo teže, znam i sama. Razumem, ako ovo može biti tačka otpora. Kako ovaj tekst pišem dok traje izolacija, SADA može biti idealno vreme da stvorimo novu naviku za sebe i vežbamo u kućnim uslovima. I, ne, to ne mora biti sat vremena vežbanja. Može biti samo deset minuta provedenih u miru sa svojim dahom, ali koji će vas na dubokom nivou okrepiti i napuniti. Ne tražite puno od sebe, ali se pojavite na prostirci.

3.Tvoji pokreti.

Često čujem pitanja…“Šta da vežbam? Koje pokrete? Kako?“ Razumem vas. Takođe sam bila suočena sa ovim kad sam krenula sa jogom kod kuće. Bilo mi je poznato dosta položaja sa časova, ali nisam znala kako to da sastavim u smislenu praksu. Govorim o periodu pre nego što sam se edukovala za joga instruktora i zaista razumem problematiku.

Kroz Ashtanga jogu, koja je već dugi niz godina moja praksa, sam dobila strukturu koja mi je trebala i tačan redosled asana. Nju možete naučiti od stručnog instruktora i zaista dobiti koristan alat da je vežbate kod kuće u svom ritmu. Svakako, ne sugerišem ovo kao jedino rešenje, nego delim svoje iskustvo.

Rešenja može biti više…Online časovi sa instruktorom koji vam prija, vežbanje preko youtube-a, na kraju, to mogu biti neki vaši kreativni, slobodni pokreti uz svesno disanje, ako ste već prisustvovali grupnim časovima i imate osnovno znanje.

Setimo se da se svaki izlazak na prostirku računa.

4.Jasna namera.

Zašto vežbamo? Da li bismo nekome ili nečemu posvetili našu praksu? Ovo su definitivno pitanja koja podižu kućnu praksu na viši nivo. Trenuci su kada se odvajamo od pukog izvođenja fizičkih položaja, a ulazimo u suptilnije, dublje nivoe nas samih. Pominjem opet period u kome se nalazimo…Sada može biti idealna prilika da naše asane budu ustvari molitve za bolji svet, za zdraviji svet. Namera je moćna stvar i verujte mi da svi kolektivno puno pomažemo kada posmatramo jogu na ovaj način. Malo dalje od fizičkih položaja, a malo bliže srcu. Svaka praksa može biti posvećena nečemu vama bitnom i promeniti energiju vaših pokreta, vašeg daha. Probajte…

5.Podrška, podrška, podrška.

Značaj svih prethodnih stavki se briše, ako ne nađemo izvor podrške za jogu kod kuće. U periodu korona virusa, ali i inače, podrške imate svuda online. Nije vreme za stidljivost, tražite podršku ako nemate motivacije ili ne znate kako. Prirodno je posustati, nekad i odustati, ali to ne bi trebala da bude trajna opcija. Nađite način kako da zbog sebe i svojih najbližih održite svoju jogu praksu ili da je možda započnete. Odaberite ko će vas voditi na tom putu i pružiti podršku.

Da, lepa je podrška i energija grupnih joga časova, ali ako ste u jogi zbog malo dubljih razloga, kućna praksa je prilika da radimo sa sobom i na sebi…Moćan trenutak i konekcija sa nečim što je veće od nas samih. Razumem da nisu svi u jogi zbog istih razloga, ali ako čitate ovo, onda ipak tražite tajni sastojak života u miru sa sobom i celim svetom. To je razlog zašto je kućna joga praksa moćan alat, koji me je pratio kroz sve životne faze. A moj je najveći uspeh kad kao instruktor inspirišem za jogu kod kuće. U svim uslovima, u svim životnim periodima…Tu sam za vas, niste sami.

Namaste,

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *