O Projektu „Upoznavanje sa Ashtanga jogom“

Kroz većinu mojih tekstova na blogu, instagramu ili uživo, kada govorim o jogi spomenuću Ashtanga jogu. Prvo pitanje koje se naravno pojavi je „Šta je Ashtanga joga?“ Odgovor na to pitanje može biti kompleksan, ali i ne mora. Zavisi iz kog ugla se gleda. Obično pitanje ide u pravcu fizičkog dela prakse i to je sasvim u redu. To prvo vidimo, to nas prvo osvoji kod ove intenzivne i transformativne prakse, što ona zaista jeste.

Na prvu se može javiti strah jer…

Da li želimo da radimo nešto „intenzivno“ i „transformišuće“ kada se spomene reč joga?

Možda je odgovor snažno NE, ali onda definitivno ne biste bili na mojoj stranici. Ako ste ipak tu, nešto vas ipak privlači, kopka i želite da znate više.

Bila sam i ja nekad na vašem mestu.

Izvori iz kojih sam učila su bili na engleskom (knjige, videa), ali tekstova na srpskom detaljnijih, preciznijih je bilo vrlo malo. Skupljala sam znanja sa raznih mesta kako bih sebi u glavi posložila kompleksan sistem Ashtanga prakse. Da se razumemo, za to je trebalo puno vremena, istraživanja, lutanja kako bih došla do pravih objašnjenja i odgovora za sebe. Upravo mi je namera da olakšam svakome ko želi da ima sve na jednom mestu kao izvor koji bi ga uputio detaljnije u praksu i inspirisao.

Projekat „Upoznavanje sa Ashtanga jogom“ je moj poklon i doprinos svim istraživačima svog duha i duše kroz telo.

Kroz obradu Prve serije Ashtanga joge, proći ću kroz svaku asanu, a ona će uz propratnu sliku sadržati i :

1. Instrukcije – Ovaj deo će sadržati koncizne i jasne instrukcije za ulazak u asanu (položaj). Ne planiram da komplikujem, niti da koristim stručne termine iz anatomije (za sve kolege koji će možda baciti oko na moje pisanije). Dakle, osnovne, jednostavne instrukcije kuda idete sa asanom će biti fokus ovog dela. Ako nešto i dalje nije jasno, pišite mi slobodno na mejl. A svakako zapamtite da ništa ne može zameniti rad sa instruktorom uživo.

2. Benefite – Deo teksta koji će navoditi kako asana deluje na naše telo. Šta jača, šta pročišćuje itd.

3. Moje iskustvo – Cilj sa poslednjim delom jeste da dam celokupnom projektu ličnu notu, što na kraju i jeste jedan od snažnih razloga zašto radim sve ovo. Ideja nije da sve bude suvoparno. Moje iskustvo doživljaja asane i kako sam rasla kroz nju ne može biti vaše, ALI… Opet možda postoji neko među vama kome će moje lično saznanje, put ili impresija o određenoj asani biti inspirativna. Ili možda da samo pomislite „nisam sam(a) u ovome„. Kroz mnoge procese u praksi sam prolazila sama, bez da sam ih delila sa nekim, a to nije bilo lako. Podrška, razmena, pričanje o iskustvima na putu je vrlo bitna i zato ću posebno uživati kad ga budem pisala.

Pre nego što započnem obradu svake asane Prve serije, upoznaću vas kroz prva dva teksta sa Ashtanga jogom (plus moje iskustvo sa njom), a posebno sa Prvom serijom i njenim delovima ukratko.

Sadržaj Projekta „UsAJ“:

1. O Ashtanga jogi

2. Prva serija Ashtanga joge

2.a Pozdravi Suncu A i B

2.b Stojeće asane

2.c Sedeće asane

2.d Završne asane

Dve stvari bih posebno istakla:

* Ne planiram da vam prevodim od reči do reči tuđe reči iz knjiga ili drugih izvora (sem dela o benefitima asane), biće definitivno slobodni stil pisanja. Za sve koji već vežbaju sa mnom ili su vežbali, imaće priliku da „čuju“ moj glas kroz tekst, a za sve koji me još nisu upoznali da osete čoveka iza pisanih reči. 🙂

* Projekat jeste tu da inspiriše, da se nauči više, da delimo iskustva, ali imajte na umu da je rad sa instruktorom uživo nezamenjiv. Ako vas zanima gde i kako držim svoje časove, pišite mi na mejl.

Već uskoro očekujete prvi tekst o Ashtanga jogi i mom iskustvu sa praksom, pa idemo dalje redom po planu.

Za vašu inspiraciju, želju za praksom i dubinskim promenama, visoko dižem čašu smutija i radujem se. 🙂

Vežite se – polećemo.

Namaste,

1 thought on “O Projektu „Upoznavanje sa Ashtanga jogom“”

  1. Postovana Marina,

    Veoma sam zainteresovana za Vase casove joge. Zanima me kada pocinjete sa radom i koje sve grupe drzite? Praktikovala sam ashtanga jogu par meseci, a sad je radim kod kuce. Rekla bih za sebe da sam jos pocetnik.

    S postovanje,
    Sandra Zeljkovic

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *