Prvi deo: O Ashtanga jogi (plus moje iskustvo)

Pre nego što uronimo u značenje i smisao Ashtanga joge kao prve teme koju obrađujem u sklopu Projekta „UsAJ“ (videti više), želim da se zahvalim puno svima koju su se obradovali i podržali njegovo pokretanje. Vaša povratna informacija je da željno očekujete nove tekstove i malo je reći da me to raduje.

Zaista ste mi dali vetar u leđa i potvrdili da je moj osećaj tačan… A on je da i dalje postoji nerazumevanje oko toga šta je zapravo Ashtanga joga, koji je njen smisao, zašto je toliko teška itd. Moguće je da ste čuli za nju, praktikovali je, ali kad ste videli neverovatne ashtangiste na instagramu i šta oni rade sa svim telima, desilo se da ste i pre nego što ste počeli, odlučili da odustanete.

U celu vašu misao ulazim ja, koja ću pisati o tome. 🙂

Da li mi je namera da vas ubeđujem hard core da je praktikujete? Ne.

Da li mi je namera da vam kažem da je ovo najbolja praksa joge na svetu? Ne. Ali možda uspem da vam je približim kroz svoje iskustvo. Više o ovome u drugom delu ove teme.

Dakle, malo duži uvod, ali hvala vam na inspiraciji. Radujem se daljem korisnom kreiranju za sve zainteresovane otvorenog uma o ovoj temi.

Krećemo, ali prvo sa štreberskim delom… 😉

     Ashtanga joga

Ashtanga joga ima dvojako značenje. Može se posmatrati sa stanovišta: jogijske filozofije i fizičke prakse. Očigledno je da ćemo se kroz ceo Projekat baviti više njenim fizičkim aspektom, ali ne dajte se zavarati da se nećemo dodirnuti i same filozofije kroz sekciju „Moje iskustvo“ kako budemo prolazili kroz asane. S obzirom da je jogijska filozofija veoma široka, kompleksna i duboka (kao i svaka filozofija:) ), ona možda može biti tema nekog narednog Projekta.

Sa stanovišta jogijske filozofije, AJ doslovno znači „joga sa osam krakova“.

Prema starom jogijskom spisu Joga Sutre, tih 8 krakova i njihova kratka značenja su:

1.Yama (moralni kodeksi)

2. Nyama (samopročišćenje)

3. Asana (položaji)

4. Pranayama (kontrola daha)

5. Pratyahara (kontrola čula)

6. Dharana (koncentracija)

7. Dhyana (meditacija)

8. Samadhi (Prosvetljenje)

Sa stanovišta fizičke prakse, AJ je zapravo životna filozofija uz pomoć koje stvaramo osećajno, zdravo telo i um.

Hm… Kako god da obrnemo, Ashtanga na kraju ipak jeste filozofija koja koristi telo kao glavni alat putem koga otkrivamo sami sebe i svoju suštinu. To bi bio 3 „krak“ filozofije, koji jeste bitan, ali ne bi trebao biti odlučujući na našem putu kroz praksu. Znam, lakše je reći nego razumeti, ali ostaviću na tome da vreme pokaže za svakog od vas (nas) zašto ne bismo trebali biti vezani samo za njen fizički aspekt.

Praktikovanje asana po tačno određenom redosledu nam pomaže u postepenom otkrivanju svih naših potencijala na fizičkom, psihološkom i duhovnom nivou.

Iz perspektive pisane reči ovo može čak zvučati nemoguće, isprazno, netačno, ali ko god da je bio dovoljno uporan da istraje zna o čemu pričam. Za sad ostaje da mi verujete na reč, a testirate sami na sebi.

Ovaj energičan stil joge je kreiran od strane Patthabi Jois-a iz Indije, grada Mysore -a. Nakon Pattabijeve smrti 2009. godine, tradiciju nastavlja njegov unuk Sharat Jois.

Kako ima dosta informacija i „pravila“ u okviru samog sistema, u ovom tekstu ću se držati njenih glavnih principa koji se primenjuju u praksi. Ostale ću još razraditi u narednom tekstu kada budem pisala više o Prvoj seriji Ashtanga joge (Primary series).

Glavni principi

Dva glavna principa AJ su:

1. VINYASA – sinhronizacija daha i pokreta

2. TRISTANA – 3 mesta pažnje ili akcije.

VINYASA kroz sinhronizaciju daha i pokreta snažno čisti krv i neguje duboko sve organe iznutra, pa tako pokreće snažan proces čišćenja zvan tapas (vatra), koji nam u konačnici jača telo i um. Ashtangin „zaštitni znak“ jeste upravo vinyasa koja je integrisana između asana (položaja). Pomaže nam da telo tokom cele prakse bude lubrikovano i zagrejeno za ulazak u asane, što je posebno značajno za one koje su nam teže. Hvala joj na tome.:)

U kontekstu vinyase, integrišemo 3 mesta akcije ili pažnje tzv. TRISTANU.

TRISTANU čine:

1. Snažno disanje sa zvukom

(Negde se zove i udžaji disanje što zapravo nije jer je udžaji posebna pranayama u jogi. Zato ćete čuti da većina učitelja ustvari kaže „sound breathing“ (zvučno disanje), a ne udžaji.)

2. Asana (položaj) / Bandhe

3. Drishti (tačka u koju gledamo)

Rekli smo da nećemo suvoparno 🙂 , pa evo šta vam mogu reći o svakoj tački nama bitne Tristane.

1. Snažno disanje sa zvukom se koristi od početka do kraja prakse. Dah inicira akciju, akcijom ulazimo u položaj. Ključno je da je dah taj koji vodi igranku vinyase, ne ide obrnuto. Da bi se metod pravilno savladao bitno je da ne prevlada dominiranje pokreta kao prvog i najvažnijeg jer onda to nije joga.

U jogi se DIŠE, dah je prvi, dah je vodilja.

E dobro, kad smo ovo utvrdili, takođe je korisno znati da se dah ne zadržava nego se svaki udah glatko nadovezuje na izdah. Shvatam koliko ovo može biti sve teško u početku (bila sam tu i borila se rukama i nogama:) ) dok nam se ne proširi kapacitet pluća. Dakle, idealno je da dah bude stabilan i jednak kroz celu praksu. Idemo ka tome, vežbamo… 🙂

2. Bandhe su tzv. energetski lokoti u telu. Njihova uloga je da toniraju celo telo, kontrolišu dah (zapravo koren daha su bandhe) i da preusmeravaju našu pranu (životnu energiju) od karličnog dna prema temenu glave (višim čakrama, ko je u ovoj tematici razume više).

Imamo mula i udiyana bandhu.

Mula bandha podrazumeva mišićne kontrakcije urogenitalnog trakta, a udiyana bandha kontrakcije donjih stomačnih mišića (dva prsta iznad pupka).

Ovde mi je bitno da napomenem iz iskustva da te kontrakcije ne treba da budu silovite i jake toliko da ugrožavamo dah. Praksa zaista može postati prenaporna zbog toga, a nećemo da nam bude još teže, zar ne? Dakle, blaga kontrakcija obe bandhe da možemo da dišemo i pustimo prirodni flow našeg tela da odradi svoje.

3. Drishti je mesto gde fokusiramo pogled u asaniBitan je radi koncentracije uma. Koristimo 9 drishtija: nos, između obrva, pupak, palac, ruka, stopalo, gore, desna strana, leva strana.

Da li morate strogo da gledate u te tačke propisane tradicijom, a imate neko specifično zdravstveno stanje (recimo sa vratom)? Apsolutno ne. Nađite neku tačku u koju možete ugodno preusmeriti fokus i dišite u nju. Bitno jeste da je svakako imate, a ne da pogled luta. Želimo umiriti um oštrim fokusom, a ne da ga dodatno razdražujemo.

Suma svega prethodnog je ono što čini tehniku AJ. Dakle, ovo moramo znati, savladati kako nam se praksa ne bi pretvorila u pakao. Opet, ponavljam, bila sam i sama tamo usled nedovoljnog razumevanja nekih delova tehnike.

Uf, nadam se da vas nisam izgubila i da ste još uvek sa mnom. 🙂

Ovde bih stala za današnje učenje ili utvrđivanje gradiva osnova koje primenjujemo u Ashtanga praksi. Znajte da je potrebno vreme da nam „sednu“ kroz naš rad sa telom. Opet ću vas podsetiti da na časovima uživo ili u radu sa instruktorom jedan na jedan vam stvari mogu biti još više približene, prilagođene vašem telu i da ovo ne može biti dovoljno. Kao vodič svakako (što i jeste namera).

Postoji 6 serija Ashtanga joge. Nama će u fokusu biti njena Prva koja, verujete mi, može biti dovoljna za ceo život da je održavamo, ali ne znači naravno da ne treba da idemo dalje ako je telo spremno.

U drugom delu ove teme uskoro očekujte moje iskustvo sa praksom.

Nakon toga krećemo da ronimo po Prvoj seriji, gde ću vam u njenom uvodnom delu ubaciti još neke stvari koje su korisne da znate, a jesu deo metoda AJ.

A sad jedan dug udah i dug izdah da se svare sve informacije. 🙂

Do narednog čitanja, ostanite mi inspirisani.

Namaste,

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds