Prva serija Ashtanga joge (i još neke zanimljivosti)

Iz naslova je vrlo jasno šta će nam biti današnja tema. Upoznaću vas sa značajem i smislom praktikovanja Prve serije Ashtanga joge, pre toga ukratko koje još sve serije postoje, kao i još neke zanimljivosti u vezi ovog najpoznatijeg joga stila na svetu.

Htela sam da kažem „pravila“, ali mi to zvuči rigidno u startu jer ih možete, ali i ne morate usvojiti. Za neke od njih sam i sama sebi dala vremena. Naznačiću, kako budem pisala, na koja tačno mislim. Dok su druga takva kakva jesu i zaista su deo tradicije AJ.

Postoje 3 serije asana u Ashtanga jogi. Tačnije, Treća serija je podeljena u 4 podgrupe pa možemo kazati da ih ima zapravo 6.

Njihovi puni nazivi na Sanskritu (staroindijskom jeziku) su:

1. Yoga Chikitsa (Primary Series, Prva serija) – pročišćava i ispravlja telo;

2. Nadi Shodana (Intermediate Series, Druga serija) – pročišćava nervni sistem;

3. Shtira Bhaga (Advanced Series, Treća serija A, B, C i D) – objedinjuje snagu i gracioznost tela.

Prva serija

Naš projekat je vezan za detaljnu analizu Prve serije, koja može biti i zaista jeste izazov sam po sebi. Po zvučnosti možemo pomisliti da se radi o jogi za apsolutne početnike, međutim, ne dajte se prevariti. 🙂

Prva serija je intenzivna, pročišćujuća za celo naše telo i um, a kao takva može izazvati i najspremnije telo. Mislim na osobe koje su došle na praksu prvi put sa istorijom kroz određene sportove, plesove, balet, gimnastiku itd. Može se prilagoditi početnicima i modifikovati u početku. Samo što ovde često dolazi do sukoba mišljenja u joga zajednici da li ova praksa zaista jeste za apsolutne početnike? Pravi odgovor bi bio da svakako probate, ako vas već nešto vuče.

Da biste mogli da pratite sve asane na dalje u narednim tekstovima (osim ako već ne znate 😉 ) , evo kako Prva serija izgleda. Ovo mi je za sad njen najbolji i najdetaljniji pregled sa svim asanama i prelazima (vinjasama). Skinula sam ga sa ovog linka gde možete naći uvećan pregled.

Prva serija tzv. Yoga Chikitsa u svom bukvalnom prevodu znači joga terapija, što njeni položaji zaista i jesu. Svaki ima svoje povoljno dejstvo na naš telesni, mentalni i emotivni sklop. To ću vam malo više približiti kako budem razrađivala asanu po asanu serije.

Na prvi pogled asane možemo gledati sa stavom „ma lako ću ja to“ dok ne počnemo sa praksom. Kao što sam već pominjala u prvom tekstu ovog Projekta, vinjasa (sinhronizacija daha i pokreta) je ona koja čini ovu praksu drugačijom od drugih i težom nego što izgleda. Ali zapravo lakšom jer smo naučili da je vinjasa prisutna u praksi iz više razlog. Kao što je zagrejano telo koje olakšava ulazak u teže asane ili prilika da integrišemo i element snage u nju.

* Gore na obrascu serije, koju sam nakačila vinjasa je označena sa zvezdicom.*

Unutar Prve serije imamo četiri segmenta:

1. Pozdrave Suncu A i B

2. Stojeće asane

4. Sedeće asane

5. Završne asane

Samo Pozdravi Suncu se ponavljaju 5 puta (i A i B) jer predstavljaju zagrevanje za sve naredne asane koje dolaze. Svaka stojeća i sedeća asana se radi jednom sa 5 dahova, dok se u završnim ostaje između 8 i 10.

Kada su nam poznate sve asane i vinjase, cela serija se uradi za 90 minuta, ali zaista imajte na umu da se ovo gradi tokom vremena.

Ukupno ima 72 asane u Prvoj seriji, a čak 60 sklekova (tzv. chaturangi).

Ashtanga sa ovim činjenicama snažno pobija argument da se u jogi radi samo na fleksibilnosti. Upravo kombinacija asana i pokreta, koji povećavaju snagu i nivo fleksibilnost, mogu dovesti celo naše telo u balans tokom vremena.

Vidimo da u ovoj sekvenci ima dosta pretklona unapred i otvaranja kukova. Simbolično, kroz pretklone radimo ciljano na razvoju zdrave poniznosti. Za njih se često kaže i da su „umirivači ega“. A kroz otvaranje kukova kidamo lance društvene uslovljenosti, koju smo nakupili tokom života. Posebno su „zatvoreniji kukovi“ simbol prevelikih društvenih stega, ali i nekih naših trauma iz detinjstva.

Takođe, Prva serija radi intenzivno na donjem (lumbalnom) kao i vratnom delu kičme. Dešava se da zbog prevelike aktivnosti simpatičkog nervog sistema, koji nas pokreće na akciju , nismo u stanju izdužiti naš vrat, pa tako donji deo kičme ostaje nabijen i nagnječen. Upravo, kroz asane ove serije radimo na aktivaciji parasimpatičkog nervnog sistema, koji nam donosi mir, stabilnost, kreativnost i otvorenost ka životu.

Šta je još korisno znati…

1. Vrste časova

U Ashtanga jogi postoje Mysore čas i Vođeni (Led) čas na brojanje.

Mysore čas je tradicionalni način vežbanja AJ. Naziv časa je po indijskom gradu Mysore-u iz kog je potekla ova praksa. On podrazumeva da svaki učenik radi samostalno praksu, u svom ritmu, ali u grupi sa drugima, koji je takođe rade samostalno. Na ovakvim časovima vlada tišina, a uloga učitelja je da se svakom posebno posveti, dodaje asane, prati napredak i fizički pomaže tj. namešta u asanama.

Vođeni (Led) čas na brojanje je čas na kome učitelj izgovara brojeve vinjasa na Sanskritu dok vodi grupu učenika kroz seriju pozicija. Kroz vođeni čas se pročišćava višak pokreta (možda stvoren na Mysore času), koriguju se greške, savladava se vinjasa i dinamičnost, koja je karakteristična za ovaj sistem.

2. Mantre (imate ih u obrascu serije gore)

Praksa se otvara sa uvodnom i završnom mantrom Ashtanga joge. To je kratak niz stihova sa značenjem, a pevaju se na Sanskritu. Uloga mantri je da nas uvedu u više nivoe svesti i pripreme naše telo, um i emocije za predstojeću praksu.

Uvodna mantra se peva na početku i pomaže nam da se fokusiramo na dah, dok sa završnom mantrom zatvaramo praksu sa poštovanjem, zahvalnošću i željom da svet u nama i oko nas bude mirniji.

Bitno je znati da mantre nisu religijske. Ako ne želite da ih pevate – ne morate. Kako ste duže u praksi, to može doći tokom vremena.

Lično iskustvoSa ovim delom tradicije sa dala sebi vreme. Nisam ih pevala prve 2 godine jer ih nisam osećala. Posle ih jesam dodala jer sam mogla više da osetim stihove kad sam prethodno objasnila sebi njihova značenja i razumela.

3. Redosled je bitan

Da, zaista jeste bitan. Serija se radi istim redosledomuvežbava se položaj po položaj, a vrlo je bitno da se oni ne preskaču . Ovo ima za cilj da obezbedi disciplinu za rasejan um, ali i da nas suoči sa našim „ograničenjima“. Mesto gde joga postaje zanimljiva je često i mesto našeg potencijalnog odustajanja. Ako dođete do ovoga setite se da je unutrašnji otpor obično znak da praksa radi.

Kada naiđemo na asanu, koja nam je izazov, zadržavamo se na njoj dok je ne savladamo optimalnoNe mora biti savršena da bi se išlo dalje jer neke asane možda neće nikad biti „savršene“. Na kraju, jasno je da to nije ni ideja joge.

Glavna vodilja kroz Ashtangu je polako i strpljivo. Ne volimo ovo, ali dolaskom na joga terapiju (yoga chikitsa) je normalno da ne možemo sa jednom ili par praksi doći do promene. Kroz vreme dajemo priliku sami sebi da se iscelimo na dubljim nivoima.

4. Kad se ne vežba

Po tradiciji se ne vežba za vreme mladog, punog meseca, a žene za vreme menstruacije (prva 3 dana). Kad vežbate 5 ili 6 puta nedeljno ove „pauze“ u toku meseca dođu odlično. 🙂

Za mlad i pun mesec nije preporučljivo vežbanje jer smo svi tad malo više u glavi, pa lakše može doći do povreda. Takođe, kad je žena u ciklusu preporučljivo je da više odmara i da pusti proces majke prirode da obavi svoje. Ovo su najkraća objašnjenja ovih „pravila“, a svakako postoje još neka o kojima se možete još informisati.

Lično iskustvo i zaključakNa početku sam vežbala i za vreme punog i mladog meseca. Ništa strašno mi se nije desilo. Kako mi se praksa produžavala, pojačavala tokom godina, počela sam da poštujem odmor tim danima i uživam u njima. 😉 Što se tiče ciklusa, ja lično poštujem i odmaram prva 3 dana svog. Da li i vi trebate? Apsolutno ne! Svaka žena ima pravo da izabere za sebe tim danima da li će vežbati ili ne. Ako se osećate komotno, radite, ako ne, odmorite. Jedonstavno je. Poenta je da izaberete same, a radite kako i koliko vam prija. Velika tačka.

Zaključno sa današnjim tekstom smo napravili pripremu za sve naredno što ćemo obraditi. Upoznali smo se sa tehnikom, tradicijom Ashtanga joge i značajem njene Prve serije. Sada smo spremni da se upoznamo sa svakom njenom asanom. Cilj i namera mi je da vam ovo bude koristan vodič kroz vaše upoznavanje sa Ashtangom ili već postojećom praksom.

Pripremili smo podijum, a sad igranka počinje. 🙂

Pišite mi ako imate neka pitanja.

Do narednog teksta mi ostanite inspirisani. 😉

Namaste,

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *