Stojeće asane: Padangusthasana i Padahastasana

Nakon što smo se lepo zagrejali kroz dobru porciju Pozdrava Suncu A i B (vidi ovde), sad smo potpuno pripremljeni za sve ono što dolazi u Prvoj seriji Ashtanga joge. Pre obrade svake stojeće asane, evo nešto uopšteno o njima i zašto su nam bitne.

 

Ukratko o stojećim asanama

Stojećih asana ima 18.

U svaku asanu se ulazi iz Samasthiti (osnovnog nultog stojećeg položaja). Ono što je karakteristično za stojeće asane u odnosu na ostatak serije jeste da kroz njih nemamo dinamične prelaze (vinjase) sem u poslednje 3 asane, pre silaska u sedeće. U svakoj se ostaje po 5 dahova.

Stojeće asane se sastoje iz:

* pretklona ;

* uvrtanja kičme  i

* rotacije kukova (ka spolja i unutra).

Sa redovnom praksom i pravilnim izvođenjem čine naše telo zdravim i izbalansiranim, postepeno otvaraju kukove, izdužuju vrat i kičmu, podržavaju rameni pojas.

Takođe, pored svega ovoga razvijamo odličan osećaj balansa, jačamo noge, a posebno njihovu konekciju sa podlogom.

Upravo je ovo osnova svih stojećih asana – stopala u kontaktu sa podlogom.

Ako nešto treba da zapamtimo kako budemo gradili svaku našu stojeću asanu jeste njen \“koren\“ tj. pomenut kontakt stopala sa podlogom. Svaka asana se gradi od dole prema gore. Ako u bilo kom trenutku osetite da se ceo položaj urušava, preispitajte šta se dešava dole, na samom izvoru.

Kako? Evo šta je vodilja…

Aktivno stopalo tj. taban na podlozi se gradi spram 3 tačke: korena palca, korena malog prsta i centra pete.

Ova aktivacija daje osnovu, snažan balans i čvrstinu tela u asani. Nju, recimo, možemo zamisliti kao \“energetski flow\“, koji ide od korena palca, preko unutrašnjeg dela butina, pa sve do karličnog dna, gde se aktiviraju bandhe – mula i udiyana bandha.

Kako ćemo već u stojećim asanama imati par pretklona (a onda više njih kroz sedeće), nek vam glavna vodilja bude da aktivirate prednju stranu tela kako biste opustili zadnju. Nema velike filozofije, ali zaboravi se kroz praksu zarad drugih prividno viših \“ciljeva\“.

Nemajte brige, ovaj koncept ćemo još razrađivati u pretklonima, a biće i podsetnika kako budemo išli kroz seriju da vam uđe u krv. 🙂

Nadam se da ste dobili sliku kuda idemo i kako idemo, a sad krećemo na praksu naše prve dve vezane stojeće asane, koje nam dođu kao mini restart celog tela nakon intenzivnih deset Pozdrava Suncu.

Počnimo… 😉

Instrukcije

Padangustasana

\"\"

1. Sa početka prostirke iz položaja Samasthiti, udahom raširimo stopala širine kukova i uhvatimo palčeve sa prva tri prsta na šakama. Leđa prava, glava ide napred, pogled je na vrh nosa.

\"\"

2. Sa izdahom privlačimo ceo trup i glavu uz butine i potkolenice. Ostajemo 5 dahova. Aktiviramo noge, podignemo kolena, stegnemo butine. Aktiviramo bandhe – mula bandhu (karlično dno) i udiyana bandhu (donji stomak). Posebno je bitno da sa svakim narednim izdahom još uvlačimo donji stomak, masirajući unutrašnje organe, stvarajući tako prostor da trup još ide napred prema butinama. Tačnije, težimo da prvo idemo donjim stomakom prema butinama, pa grudima, a poslednju primičemo glavu prema potkolenici. Opustimo potpuno vratne mišiće, a napravimo prostor između ramena i ušiju. Kada smo se namestili, težimo blago da prebacujemo težinu tela na nožne prste (ne idemo na pete). Opuštena koža lica, zvučno ujednačeno disanje. Modifikacija: savijena kolena. Drišti: nos.

Padahastasana

3. Sa udahom izlazimo iz Padangustasana, ispravimo kičmu, podignemo glavu, a izdahnemo u mestu.

\"\"

1. Sa udahom stavimo dlanove ispod tabana.

\"\"

2. Sa izdahom primičemo trup nogama. Ostajemo 5 dahova. Modifikacija: savijena kolena. Drišti: nos.

* Instrukcije su iste kao u Padangustasana vidi gore .

3. Sa udahom izlazimo iz položaja, ispravimo kičmu, podignemo glavu, a izdahom izvučemo dlanove, podižemo se gore, spojimo stopala i vratimo se u Samasthiti.

Benefiti

Obe asane imaju iste benefite, samo je druga (Padahastasana), položaj koji je malo dublji i intenzivniji od prvog. Kroz redovnu praksu, sve asane Prve serije (Yoga Chikitsa – Joga terapija), a posebno ove dve mogu postati tokom vremena izuzetno terapeutske za celo naše telo. Njihovi benefiti su:

* Poboljšavaju rad jetre i bubrega;

* Poboljšavaju varenje;

* Jačaju butine i zglobove;

* Istežu zadnju ložu, listove i leđa;

* Leče osteoporozu;

* Oslobađaju od tenzije i stresa, smiruju um;

* Poboljšavaju rad cirkulacije.

 

Moje iskustvo

Što se tiče ova prva dva stojeća pretklona u Ashtangi, vreme mi je pokazalo koliko su mi pomogli da posle bolje pristupim sedećim pretklonima, kojih ima dosta kroz celu Prvu seriju.

Kad sam počela sa jogom, nisam došla na prvi čas sa zavidnom fleksibilnošću. Niti sam mogla da se savijem prema napred, niti a čučnem. Mišići su bili kruti posle višedecenijskog neaktivnog stila života, ali posle me je kroz praksu sigurno \“vadila\“ gimnastika sa kojom sam se bavila kao mala. Znamo da mišići pamte, pa su tako zapamtili i moji, ali je trebalo vreme da se ponovo probude…

Dosta dugo sam radila modifikaciju (koju smo prošli gore) sa savijenim kolenima. A čak vrlo dugo sam nakon svake prakse imala velike upale u mišićima zadnje lože, za koje kažu da su posledica nagomilanih toksina u njihovim vlaknima. Tokom vremena to sve dođe na svoje i telo nađe svoj balans.

Ovo što sad vidite na slikama je produkt svakodnevne vežbe i ispravne tehnike. Uvek zažalim što se nisam više slikala kad sam počinjala sa jogom da mogu da uporedim. 🙂

Sasvim jasno se sećam da sam imala rupu između trupa i nogu, kao i da mi je bilo mučno savijanje prema napred. Kako oba položaja izuzetno prijaju za skraćenu zadnju ložu, tako prijaju i za donja leđa, zato što stvaraju nove prostore u predelu donjih pršljenova. Sad kad se okrenem iza sebe mogu jasno da zaključim da su mi upravo ovi pretkloni tokom vremena izlečili bolna donja leđa. Pogotovo što ovde imamo pomoć gravitacije koja nam dodatno izdužuje kičmu u položajima. Hvala joj na tome. 🙂

S obzirom da su ovo izuzetno naglašeni terapeutski položaji za celo naše telo (iako može da ne izgleda tako kad smo krući), njihova glavna lekcija, iz ličnog iskustva, je prepuštanje.

Prepuštanje gravitaciji da odradi stvar za nas.

Naravno da treba da budemo aktivni i da pratimo sve instrukcije da bi asana u konačnici postala stabilna i udobna (Sthiram sukham asanam.), ali je takođe bitno da iskoristimo ovu pomoć koja nam se nudi. Da manje cimamo trup da se primakne nogama, da se manje borimo sami sa sobom…

Pored svega toga, ove asane, koje zaista dođu kao lek nakon Pozdrava Suncu, nas uče i lekcijom zdrave poniznosti. Biće svakako još reči o ovome kako budemo obrađivali sedeće asane na istu temu.

Nakon stojećih pretklona, slede serije tzv. trouglova, koji nam donose drugačiji vajb u praksu. Imamo kombinaciju bočnih položaja i stojećih uvrtanja. To će nam biti teme naredna dva teksta.

Pratite, vežbajte, pitajte, a do sledećeg čitanja ostanite mi inspirisani. 🙂

Namaste,

\"\"

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds