Stojeće asane: Utthita Trikonasana i Parivrtta Trikonasana

Nastavljamo sa uzemljenjem, koje nam donose stojeće asane Prve serije Ashtanga joge.

Nakon što smo prešli prva dva položaja Padangustasana i Padahastasana, telo je spremno za sve ono što sledi dalje. A, verujte mi, biće sve spremnije kako budemo dodavali asanu po asanu. 😉

Budite otvoreni za sve ono što dolazi. Za otpore, negodovanje, želju da preskočimo \“neudobne\“ asane… Korisno je zapamtiti da tada ostanemo jedno sa dahom ili ako nam pobegne da se vraćamo iznova na njega. Zapravo, dah je jedino sidro koje nam je tu, i kad je teško i kad je lako. Ako zaboravite, podsetiću vas, bez brige. 🙂

Današnja tema su nam dve vezane asane Utthita Trikonasana i Parivrtta Trikonasana. Možete ih još naći pod nazivima Trikonasana A i Trikonasana B, kako ću ih ja navoditi kasnije u tekstu.

** Samo mala digresija, koja može biti korisna kao pojašnjenje za sve naredne tekstove

Zašto nazivi za asane na Sanskritu, a ne na sprskom?

Samo da biste mogli posle tako da ih istražujete dalje, u njihovom prvom, izvornom obliku na Sanskritu. Usput možda i naučite njihove nazive, što da ne? 🙂 Postoje prevodi i na sprskom za svaku od njih, a gde bude bilo zgodno u kontekstu priče ili objašnjenja, ubaciću i njihov prevod. **

Ovo odmah možemo primeniti na današnju temu tzv. Trouglova. 🙂

Dakle, imamo A i B varijantu.

Sa obe varijante mi zapravo formiramo položaj trougla. Pokušamo da zamislimo to, a putem aktivacije celog našeg tela imitiramo prave ivice i linije trougla.

U A varijanti se krećemo trupom bočno, dok ga kroz B varijantu uvrćemo.

A varijanta nam daje stabilnost, dok nam B potencijalno može tu istu stabilnost srušiti jer nam je izazvan balans i ravnoteža.

Evo kako ih povezujemo, ulazimo i izlazimo iz njih…

 

 

Instrukcije

Trikonasana A

Početak je u Samashtiti (početnoj nultoj poziciji na početku prostirke).

\"\"

1. Sa udahom iskoračimo u desno sa odručenim, aktivnim rukama, a stopalima u razmaku malo širem od kukova. Negde kažu i \“tri naša stopala razmak\“, ja nalazim da to bude malko šire od toga. Poravnate stopala da budu jednaka ivici prostirke. P.s. Zanemarite ozbiljnost na slici, unela sam se. 🙂

\"\"

2. Sa izdahom otvorimo desno stopalo u desno, spustimo se trupom bočno i uhvatimo desni nožni palac. Ušli smo u položaj Trikonasana A. Noge su aktivne, ruke u ravni, izvučen vrat, a pogled okrenut u pravcu leve šake. Kada smo zauzeli položaj, pokušavamo blago da idemo trupom prema nazad (kao da želimo da ga poravnamo sa zamišljenim zidom iza nas), a karlicom i kukovima idemo prema napred. Setimo se da formiramo oblik trougla. Celo telo je aktivno. U prevodu bez mlitavih ruku i nogu. Unesite se. 😉 Ostajemo 5 dahova. Modifikacija: Da bismo uhvatili palac, možemo saviti desno koleno. A ako nam je hvatanje palaca baš jako daleko, možemo spustiti ruku na potkolenicu ili zglob noge ili na joga blok pored stopala. Drišti: palac leve šake.

3. Udahom se vratimo na 1. korak vidi gore .

\"\"

4. Sa izdahom otvorimo levo stopalo u levo, spustimo se trupom bočno i uhvatimo levi nožni palac. Ušli smo u isti položaj Trikonasana A samo sa leve strane. Pravila su ista kao u 2. koraku vidi gore . Drišti: palac desne šake.

5. Udahom se vratimo na 1. korak vidi gore

I odmah nastavljamo dalje…

Trikonasana B

\"\"

2. Sa izdahom otvorimo ponovo desno stopalo u desno, uvrćemo trup i spuštamo levi dlan sa spoljašnje strane desnog stopala. Ušli smo u položaj Trikonasana B. Ponovo, noge su aktivne, ruke u ravni, izvučen vrat, a pogled okrenut u pravcu desne šake. Kukove držimo u liniji i snažno guramo pod dlanom kako bismo aktivirali ceo položaj. Setimo se da je ovaj \“obrnuti trougao\“ drugačiji od prvog i da se ovde dešava uvrtanje kičme. Uvrtanjem kičme pomažemo duboko masiranje naših unutrašnjih organa, zato je izuzetno bitno (posebno ovde) da sa svakim narednim izdahom vučemo pupak ka kičmi i dodatno pomognemo tom masiranju. Ako osetimo da smo nestabilni, vratimo svest na aktivaciju bandhi i naše korenje kroz stopala. Ostajemo 5 dahova. Modifikacija: Blago savijeno koleno noge na koju smo se spustili ili još detaljnije vidi gore  u A varijanti. Drišti: palac desne šake.

3. Udahom se vratimo na 1. korak (skroz na početku) vidi gore .

\"\"

4. Sa izdahom otvorimo levo stopalo u levo, uvrćemo trup i spuštamo desni dlan sa spoljašnje strane levog stopala. Ušli smo u isti položaj Trikonasana B samo sa leve strane. Pravila su ista kao u 2. koraku vidi gore . Drišti: palac leve šake.

5. Udahom se vratimo na 1. korak (skroz na početku)  vidi gore .

Sa izdahom se vratimo na početak prostirke u Samasthiti. 

 

 

Benefiti

Kako se ova dva položaja nadovezuju jedan na drugi, jasno je koliko se međusobno i nadopunjuju kada govorimo o njihovim benefitima za celo naše telo. Naučili smo već da se stojeće asane grade od stopala prema gore, pa su tako, i ovde, ona temeljac, snažno korenje, koje gradi naše \“drvo\“ asane. Energetski flow počinje od stopala, a završava se na vrhovima prstiju obe šake i temenu glave. On nam kao takav donosi sledeće benefite…

Benefiti položaja Trikonasana A:

* Poboljšava varenje i stimuliše organe u stomaku;

* Poboljšava fleksibilnost kičme i zglobova kuka;

* Ispravlja rameni pojas i vrat:

* Tonira ligamente nogu, ramena i kičme;

* Jača skočne zglobove, mišiće core-a i nogu;

* Olakšava simptome stresa;

* Smanjuje bol u leđima.

Benefiti položaja Trikonasana B:

* Čisti i obnavlja sve unutrašnje organe;

* Otvara grudni koš i poboljšava disanje;

* Jača donja leđa, kičmu, ramena i noge;

* Isteže zadnju ložu, kičmu, kukove, gornji deo leđa i grudni koš;

* Poboljšava osećaj balansa.

 

 

Moje iskustvo

Trikonasana A i B su asane, koje zaista daju dobar osećaj, kako ulaze u krv sa ponavljanjem. Ako bi me neko pitao koje su mi omiljene stojeće asane, to bi bile, sem prethodne dve i ove dve. 🙂

U početku nije bilo tako. A varijanta mi je uvek bila okej, dok me je B izazivala. Pomenula sam već kako je drugi trougao kombinacija uvrtanja i balansa, a upravo je balans bio taj koji mi je posebno bio problematičan.

Uvrtanje samo po sebi može da donese osećaj nelagode, ali kada uz to dodamo i balans, stvari se drastično komplikuju.

Znamo već da je u redovnoj praksi ključ za asane koje nam nisu prijatne. Činjenica je da nam svaka od njih iznosi na površinu nešto specifično sa čim je potrebno da se suočimo, a to može biti vrlo ličan osećaj i doživljaj za svakog od nas…

Sa stojećim asanama ponovo učimo da hodamo, da stojimo čvrsto sa obe noge na zemlji.

Pravila koja smo naučili kao prva kako da aktiviramo naša stopala, kao i ruke kad ih spustimo na pod su ona, koja su mi najviše pomogla kroz ceo blok stojećih asana. A u prvim redovima za Trikonasanu B, koja je sa redovnom praksom i ispravnom tehnikom postajala sve udobnija.

Najjači i najiskreniji savet koji bi mogla da vam dam na samom početku serije jeste da zaista \“do the work\“ u svakoj asani.

Ashtanga joga polako i postepeno dodaje asane koje se nadovezuju jedna na drugu. Postoji logika za njih, a svaka nas priprema za narednu što dolazi. Zato je od velike važnosti da primenjujete pravila odmah na samom početku, podjednako u svakoj asani.

Nemamo ništa od toga, ako žurimo da stignemo neku tamo asanu koja lepše izgleda ili je komplikovanija.

Zavolite osnove dok smo još uvek na njima. 🙂

A biće vam jasnije već u sledećem tekstu kako su nas današnje asane lepo pripremile za naredne. 

Kako biste dobili još jasniji i bolji doživljaj kako se povezuju asane, možete me pratiti na instagram profilu @marina.in.yogaland gde često kačim u storijima i postovima videa svoje prakse. Takođe me možete kontaktirati za online časove i individualan pristup (ovde), ako niste u mogućnosti da vežbate sa mnom u Novom Sadu.

Udah stabilnost, izdah uvrtanje, a do sledećeg čitanja ostanite mi inspirisani. 🙂

Namaste,

\"\"

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds