Stojeće asane: Utthita Parsvakonasana i Parivrtta Parsvakonasana

Nakon naših trouglova, vratili smo se ponovo na početak prostirke u Samasthiti – nulti, osnovni stojeći položaj. O njemu je bilo reči kad smo uveli Pozdrave Suncu (ovde). Sa njim smo počeli igranku naše Ashtanga joga prakse, a sa njim ćemo je i završiti.

Verujem da sada polako počinjete da uočavate obrazac… Imamo uvod, razradu i zaključak svakog seta stojećih asana. Gde nam je uvod i zaključak upravo Samsthiti. Možda nisam uspela pre da naglasim činjenicu koliko nam je on bitan, ali sad ću mu napraviti prostor.

Pored bitnih instrukcija kako trebamo da zauzmemo ovaj naizgled lak položaj, korisno je znati zašto trebamo da obratimo pažnju na njega. Predstaviću vam to slikovito kako biste mogli malo intimnije da ga doživite, ako niste već do sad. 🙂

Recimo, iz Samashiti se rađa neki xy stojeći položaj… Onda, recimo, imamo prelazak u neki drugi xy stojeći položaj, a na kraju sledi naš povratak u nulu, ekvilibrijum, što ovaj položaj jeste…

Šta se zapravo ovde dešava?

Imamo mir (pauzu), pokret, pa ponovo mir.

Naš figurativni mir na prostirci je upravo Samasthiti.

Kako je praksa ogledalo dinamike života, ovde možemo napraviti slikovitu poveznicu.

U životu postoje momenti pokreta, dešavanja (što bi bile asane i prelasci između njih), ali znamo svi da postoje i oni momenti kada nam život napravi \“pauzu za odmor\“ (kao što je bila korona) ili je napravimo mi zato što nam je potrebna.

Pauza za refleksiju urađenog, pauza za šolju čaja naših misli i putanje po kojoj se krećemo, pauza za rađanje i realizaciju nove ideje, pauza da svarimo nesvarene događaje i emocije… To je Samashiti.

Pauza za refleksiju svega što su nam iznele na površinu prethodne asane. Pauza, a onda i priprema za novi pokret, nova životna dešavanja…Novo rađanje… Novi udah i novi izdah, koji nas priprema za let.

I zato ga nemojte zanemariti. Vratite se na nulu, vratite se u sebe, a onda ponovo krenite… 😉

Iz naše nule i smiraja, polako ulazimo u nove dve vezane stojeće asane Utthita Parsvakonasana i Parivrtta Parsvakonasana. One se mogu naći skraćano kao Parsvakonasana A i B, kako ću ih dalje navoditi.

Prethodni, jednostavniji truglovi nas lagano vode u kompleksnost naredna dva izdužena trougla (u prevodu). Ovi naši trouglovi imaju duže \“stranice\“, koje imitiramo položajem tela. Ulazimo malo dublje u kukove, a uvrtanje kičme je podignuto na viši nivo. Ali… Što bi rekli \“Fear not!\“ :), radimo kako i koliko možemo, a dozvolimo da se tokom vremena telo samo otvori. U svom ritmu, bez sile, uz pravilnu tehniku, koja kreće za 3, 2, 1… Sada. 🙂

Instrukcije

Parsvakonasana A

Početak je u Samashtiti (početnoj nultoj poziciji na početku prostirke).

\"\"

1. Sa udahom iskoračimo u desno sa odručenim, aktivnim rukama, a stopalima u većem raskoračnom stavu od ulaska u Trikonasane A i B. Negde kažu da ovde ide \“pet naših stopala razmak\“, ja opet nalazim da to bude malko šire od toga. Poravnamo stopala da budu jednaka ivici prostirke.

\"\"

2. Sa izdahom otvorimo desno stopalo u desno, savijemo koleno, spustimo se trupom bočno na butinu, a dlan sa spoljašnje strane stopala. Ruku prebacimo visoko preko glave. Ušli smo u položaj Parsvakonasana A. Dok smo u položaju, obratimo pažnju da nam savijeno koleno ne prelazi skočni zglob. Takođe, ovde često postoji tendencija da trup ide prema podu, ali cilj nam je otvarati ga. Aktivirati ruku koja ide preko glave i rotirati je prema unutra kako bismo usmerili dlan u pravcu poda. Karlicu spuštamo prema dole, ali ne prenisko. Osetimo liniju aktivacije celog položaja – od leve pete sve do vrhova prstiju leve šake. Bandhe aktivne. Ostajemo 5 dahova. Modifikacija: Ako nam je ovo preduboki ulazak u desni kuk (što svakako jeste) na strani savijene noge u kolenu, možemo se spustiti na jagodice prstiju pored stopala ili staviti joga blok kao podršku za ceo dlan. Drišti: leva šaka.

3. Udahom se vratimo na 1. korak vidi gore ↑.

\"\"

4. Sa izdahom otvorimo levo stopalo u levo, savijemo koleno, spustimo se trupom bočno na butinu, a dlan sa spoljašnje strane stopala. Ruku prebacimo visoko preko glave. Ušli smo u položaj Parsvakonasana A. samo sa leve strane. Pravila su ista kao u 2. koraku vidi gore ↑. Drišti: desna šaka. 

5. Udahom se vratimo na 1. korak vidi gore ↑. 

I odmah nastavljamo dalje…

Parsvakonasana B

\"\"

2. Sa izdahom otvorimo ponovo desno stopalo u desno, savijemo koleno, uvrćemo trup prema desno i spuštamo levi dlan sa spoljašnje strane desnog stopala. Ušli smo u položaj Parsvakonasana B.

Znam, ovako kad se piše zvuči pomalo konfuzno jer gde mi je noga, gde mi je ruka itd. Razumem sve, ali nadam se da će slike pomoći za bolje razumevanje instrukcija. Ne bojte se, modifikacija ide posebno dole. 😉

Elem, jasno je da se ovde stvari malo komplikuju, a ako vam je lakše, istina je da je ovo prvi izazovan položaj stojećih asana, koji će nam biti uvod u sedeća uvrtanja. Kako zaista mali broj vežbača može ući direktno u položaj sa izdahom, veći akcenat ću staviti na njenu modifikaciju (pripremu) dole.

Za puni položaj prikazan na slici je bitno znati da:

* leva ruka ide celom dužinom sa spoljašnje strane savijenog desnog kolena;

* trup nam se okreće skroz na desnu stranu;

* stopalo prave noge je na 45 stepeni, spušteno potpuno na podlozi;

* desna ruka, potpuno prava ide iznad glave, sa blagom rotacijom ka unutra, dlan se okreće ka podlozi;

* bandhe su aktivne, a posebno u ovom položaju sa svakim izdahom idemo još malo pupkom prema kičmi radi masiranja unutrašnjih organa stomaka i stvaranja prostora u kičmi za uvrtanje.

Ostajemo 5 dahova.

Drišti: desna šaka.

Idemo sad u fazama do ovog položaja…

\"\"

* Izdahom smo otvorili desno stopalo, a spustili se na levo koleno. Blago pomerimo desno koleno ka unutra kako bismo podstakli uvrtanje kičme pre spuštanja levog dlana na podlogu. Trup nam je usmeren pravo na butinu, ali mi sad želimo da ga prebacimo na desnu stranu (uvrtanjem). Udahom ostajemo u mestu, izdahom uvrćemo kičmu i prebacujemo trup na desnu stranu. Obe bradavice bi trebale da budu okrenutu u desno, bez zapinjanja za koleno. Možda ovo bude slikovitije. 😉

Polako prebacujemo i ruku koju spuštamo na pod, joga blok ili stavimo obe ruke u položaj molitve (sa spojenim dlanovima ispred grudi) kako bismo ipak radili na uvrtanju. Tokom vremena težimo da spustimo ruku na pod, pored stopala. Potom, levo koleno podižemo sa poda i ispravljamo nogu. Ostajemo u položaju, dišemo…  

3. Udahom se vratimo na 1. korak vidi gore ↑.

\"\"

4. Sa izdahom otvorimo ponovo levo stopalo u levo, savijemo koleno, uvrćemo trup prema levo i spuštamo desni dlan sa spoljašnje strane levog stopala. Ušli smo u položaj Parsvakonasana B samo sa leve strane. Pravila su ista kao u 2. koraku (plus modifikacija) vidi gore ↑. Drišti: leva šaka.

5. Udahom se vratimo na 1. korak vidi gore ↑. 

Izdahom se vratimo nazad na početak prostirke u Samashiti.

Benefiti

Današnje dve asane su uvele dozu težine u našu praksu. Pogotovo B varijanta, koja podrazumeva izazovno uvrtanje kičme, a definitivno zahteva prazan stomak za ovako duboku masažu organa. U obe asane celo telo radi, jača i isteže se, a deluju benefitno i na razne druge procese u telu. Neki od njih su …

Benefeti za Parsvakonasana A:

* Jača noge, leđa, stomak, ramena, skočne zglobove i stopala;

* Čisti organe stomaka;

* Poboljšava stabilnost;

* Olakšava menstrualne bolove.

Benefiti za Parsvakonsana B:

* Duboko čisti organe stomaka;

* Isteže fleksore kuka, ramena, kičmu;

* Poboljšava varenje;

* Pomaže u osećaju balansa.

 

Moje iskustvo

Uf, verujem da vam je današnja porcija instrukcija možda bila too much, ali kod kompleksnijih asana zna da bude tako, dok nam ne postanu familijarne, dok se telo ne navikne. Rekli smo gore, koje benefite donose ove dve asane, pa zaista verujem da ih vredi raditi do njihovog punog izražaja. Samo polako, postepeno…

Podsetiću vas da je dah uvek prvi. Kao i da je vrlo važno da ga ne gubimo u praksi ili zadržavamo, što se dešava kad nam je nešto izazov. Ne morate držati odmah sve ove informacije u glavi. A i zašto biste? One su tu kao smernica za praksu, koja se dešava na dugom, a ne kratkom štapu. Dakle, bez žurbe i dišite…

Lični susret sa ove dve asane je mesto gde sam u praksi bila testirana, a \“sele\“ su mi tek tokom vremena. Sa B varijantom sam vrlo često još uvek na \“Vi\“…

B varijanta ima vrlo intenzivnu kombinaciju uvrtanja kičme, ali i balansa, što ranije nisam spomenula. Nađite sad tu paralelu sa prethodnim tekstom i jednostavnijim trouglovima… Primetite koliko nas je varijanta Trikonasane B pripremila za Parsvakonsanu B jer zaista jeste.

Nekim danima, kada u praksi primetim kod ove asane da se uvrtanje ne dešava ili mi je posebno teško, mogu predvideti kakva će mi biti sedeća uvrtanja taj dan. Da li će se desiti ili ne. Ne projektujem i na kraju nije ni bitno, ali je ipak činjenica da kad se posveti pažnja Parsvakonasani B, lakše idu kompleksniji sedeći položaji uvrtanja.

Rekli smo da ćemo posebno u ovom segmentu iskreno, pa evo mene iskreno… Da, ovu asanu još uvek često radim tako što spustim koleno dole sa akcentom prvo na uvrtanje, pa onda \“balansiram\“ i nadograđujem položaj. Moj najiskreniji savet bi bio da date sebi vremena kako biste dostigli prvo maksimum svog uvrtanja, onda spustite jednu ruku dole, a drugu izvlačite gore ili modifikujte.

Prečica nema, samo strpljivo i polako sa ispravnom tehnikom i povrtakom na dah.

Nakon završetka ove dve asane i povrtaka na početak prostirke, osećamo intenzivan priliv energije u telu jer tako uvrtanja deluju na njega. Telo se sad već pokrenulo u svim pravcima, a spremni smo za sve naredno što dolazi.

Udahnite, izdahnite, poravnajte se sa sobom na početku prostirke…

Nastavljamo dalje sa naredne četiri vezane stojeće asane. Nije strašno kao što zvuči. 🙂

Do narednog čitanja vežbajte, istražujte, podelite svoje utiske sa mnom, a ostanite mi inspirisani.

Namaste,

\"\"

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds