Da li osećate uzemljenje u telu kako prolazimo kroz stojeće asane?

Svi prethodno pređene asane bi trebali da donesu osećaj stabilnosti, ravnoteže i centriranosti. Na par mesta smo bili već dovoljno izazvani, ali je bilo nadam se i momenata ugodnosti. 😉

Mnogi kažu kako praksa mora da proizvede zdravi napor kako bi došlo do naše dubinske promene, ako ne gledamo njen fizički aspekt kao na pr. veću fleksibilnost. Iskustvo mi je pokazalo i dokazalo istinitost ove tvrdnje, iako sam joj isprva pristupila skeptično. Mislila sam da ne treba biti napora u praksi, a da će vremenom biti bolje. Jeste bolje samo na nekim drugim nivoima. Ali…

Istina je da nam je nekad lako, nekad teško. Kroz ovakvu vrstu dnevne prakse (sadhane) neke asane ćemo voleti, dok druge nećemo.

Upravo one koje \“nećemo\“ kriju nešto više za nas. Svako otkriva šta je to, a da li za sebe pronalazi odgovore za svoja goruća lična pitanja.

Svakako nemojte misliti da je ova priča iz nevezanog. Naprotiv, približavamo se polaganom spuštanju u sedeće asane Ashtanga joge, koje će imati malko drugačiji koncept. Ja bih rekla brži… Mnogima samo stojeće asane budu dovoljne da shvatimo gde smo, a ovo je rekla bih pravi momenat za refleksiju pređenog do sad.

Nakon prethodne četiri asane Prasarite Padotannasane (vidi ovde), u današnjem tekstu obrađujem narednu asanu Parsvottanasana.

Ova asana ima jednostavnih 5 vinjasa i nema puno filozofije oko nje sem dela koliko je ona izuzetno bitna za asanu, koju ćemo narednu obrađivati (Uthhita Hasta Padangustasana). Videćete poveznicu… Stoga ne treba zanemariti njenu prividnu jednostavnost, opustiti se i odrađivati je da bi se nešto samo prešlo. Nema poente. Stoga ćemo osvestiti šta nam je bitno u ovoj asani i gde nam ide pažnja.

Iako ne deluje na prvi pogled, Parsvottanasana zapravo moćno priprema telo za sedeća uvrtanja kičme. U smislu kukova i unutrašnje rotacije oba ramena. Ako vam sad nisu jasne neke stvari, verujte mi da budu tokom vremena ili kad se posle nekih sedećih asana ponovo vratite na ovu.

Rekli smo da telo kroz Ashtangu lagano biva pripremljeno za svaku narednu asanu. Učićemo da to povezujemo i da shvatimo značaj svake od njih.

A sad… Vraćamo se na početak prostirke…

U Samashtiti-ju smo, fokusirani na dah i spremni za novi let kroz Parsvottanasana-u…

Instrukcije

Početak je u Samashtiti (početnoj nultoj poziciji na početku prostirke).

\"\"

1. Sa udahom namestimo ruke iza leđa u položaj tzv. \“obrnute molitve\“, iskoračimo u desno i okrenemo desno stopalo još u desno. Levo namestimo da bude na 45 – 60 stepeni. Karlica je preusmerena prema desnoj nozi…

\"\"

Ako je teško postaviti ruke u obrnutu molitvu, onda je u redu uhvatiti laktove i pristupiti ulasku u položaj kao u 1. koraku. Svakako bih vas ohrabrila da pokušate prvu varijantu i da dozvolite da vam se postepeno dlanovi spoje do korena šake.

\"\"

2. Sa izdahom spuštamo trup na desnu nogu. Tačnije, težimo da postepeno spustimo prvo donji stomak, pa grudni koš na nogu. Izvučemo vrat, pa preusmerimo glavu i pogled u pravcu palca.

U ovom položaju smo malko više oslonjeni na nogu prema kojoj smo okrenuli i spustili trup. Osećaj je kao da je snažno vraćamo u desni kuk, dok su oba kuka u ravni, što će podstaći istezanje zadnje strane noge. Često se dešava da smo dobro namestili ruke, ali kako ostajemo duže u položaju, ramena počinju da padaju. Potrebno je otvarati grudni koš, blago povlačiti ramena unazad, pa tako podsticati spajanje celih dlanova do korena šake.

Ostajemo 5 dahova. Modifikacija: Ako zateže zadnja loža desne noge, blago saviti koleno, a kod ruku primeniti već pomenuto spajanje laktova umesto obrnute molitve. Drišti: palac desnog stopala.

3. Sa udahom, prav trup (podržan aktivacijom bandhi) podići sa desne noge, zatvoriti stopalo. Ruke ostaju u istom položaju…

\"\"

4. Sa izdahom okrenemo levo stopalo, desno na 45-60 stepeni, okrenuti oba kuka na levu stranu sad i spustiti trup na nogu. Primeniti sve isto kao u 2. koraku vidi gore .

Ostajemo 5 dahova. Modifikacija: Ako zateže zadnja loža leve noge, blago saviti koleno, a kod ruku primeniti već pomenuto spajanje laktova umesto obrnute molitve. Drišti: palac levog stopala.

5. Sa udahom, prav trup (podržan aktivacijom bandhi) podići sa desne noge, zatvoriti stopalo, pustiti ruke i vratiti se u Samasthiti.

Benefiti

Postoje zaista višestruki benefiti Parsvottanasane.

Ova asana jača, isteže, balansira, smiruje naše fizičko, mentalno i emotivno telo.

Neki od njenih značajnih fizičkih benefita su da:

* Jača noge, kičmu i kukove;

* Isteže zadnju ložu, ramena i zglobove;

* Poboljšava varenje;

* Stimuliše organe stomaka;

* Uči balansu;

* Smiruje um i mozak.

 

Moje iskustvo

Parsvotannasana, definitivno, nije delovala previše intenzivno na mene, sem dela oko ramena i obrnute molitve.

Dugo sam smatrala da nije bitna dok nisam počela da povezujem i osvešćujem njen značaj po telo i asane, koje dolaze iza nje.

Za zdravlje i pokretljivost ramena je inače benefitno raditi rotaciju ka unutra, što ona i naglašava. Tokom vremena sam shvatila da sam previše fokusirala svoju pažnju samo na noge, a zanemarivala šta rade ruke jer sam ih već mogla optimalno namestiti u obrnutu molitvu.

Svakako uvek možemo ići korak dalje, pa sam tako osvešćivala da su mi ramena padala u položaju, jer sam popuštala aktivaciju šaka i ručnih zglobova.

Vrlo brzo sam shvatila koliko je zdrava i bezbolna unutrašanja rotacija ramena, u praksi, veoma bitna za dalje dublje rotacije kroz sedeće asane.

Korisno je podsetiti se da na prvom koraku opet damo malo više od sebe kako kasnije ne bismo naišli na zid. Zato sam kroz deo Instrukcije posebno naglasila da, iako se čini teškim, ipak pokušate da uradite obrnutu molitvu i spojite bar deo prstiju i dlanova.

Sigurna sam da sad već znamo da tokom vremena možemo da vidimo napredak u praksi, a što je još bitnije da nam se svest o telu i dešavanjima u telu proširi.

Iako je napredak vidljiv okom stimulativan, mišljenja sam da bi cilj trebala bila svesnost jer nas ona vraća na trenutak ovde i sada.

Do sad već sigurno uviđate da će mi neke asane biti inspirativnije, a neke malo manje za pisanje u ovom delu, ali mogu reći da svakako svaka od njih ima neku svoju dubinu.

U ovoj asani sem naglaska na zdravstveni deo i pokretljivost ramenog pojasa, neke druge unutrašnje doživljaje nisam imala.

Svakako, naglašeno istezanje nogu, koje ova asana donosi će nam izuzetno biti korisno za našu narednu stojeću asanu.

Mali predah zapravo donosi veliku stabilnost i fokus za prvi balansirajući položaj, koji srećemo u Prvoj seriji Ashtanga joge.

Pripremite se, pustite nevidljivo korenje kroz stopala…

Do sledećeg čitanja, ostanite mi inspirisani. 🙂

Namaste,

\"\"

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *