Stojeće asane: Utthita Hasta Padangusthasana A, B i C

Za današnju temu mi treba ozbiljan fokus i jasnoća da vam kažem sve što mislim, želim i znam. Naravno, ništa previše ozbiljno, samo želja sa moje strane da vam približim našu sledeću stojeću asanu Ashtanga joge.

Sve prethodne asane, koje smo prešli, kao da nas snažno vode ustvari do nje… Naše prve balasirajuće stojeće asane. Kažem \“prve\“ zato što ih zapravo ima dve u Prvoj seriji. Naredni tekst će se baviti drugom.

Parsvottanasana, koja nam je došla tik pre balansa, nas je značajno pripremila za posao, koji se dešava dok stojimo na jednoj nozi, snažno fokusiramo i balansiramo.

Možda primećujete da govorim \“balans\“ ili \“ona\“ (kao asana) , tako mi, iskreno, dođe lakše jer joj je pun naziv na Sanskritu duži od prethodnih. Svakako je dovoljno vredna da je imenujem bar u ovom uvodom delu… Utthita Hasta Padangusthasana.

Kad sam počinjala sa Ashtanga jogom, bila je jedna od prvih kojoj sam (od muke 🙂 ) zapamtila pun naziv. Dičila sam se njime k\’o da sam ga ja smislila, a ustvari sam ponizno stajala ispred nje, divila se njenoj raznolikosti i kompleksnosti.

Ko se prvi put susreće sa ovom asanom, moći će da spoji moje reči kad vidi slike dole i video koji sam postavila na mom instagram profilu (@marina.in.yogaland).

Uopšteno, kada je reč o balansu kroz jogu, mislili se na ujednačenost fizičkog i mentalnog.

Mada, ujednačnost dolazi iz semena snažnog unutrašnjeg fokusa manifestovanog na spolja. Da, postoji naš drishti (tačka fokusa) koji ćemo imati i ovde, ali… Iskustvo mi je pokazalo da spoljašnji fokus nije dovoljan da ne padnemo. Iz asane i u životu.

Potrebno je biti zaista prisutan, potrebno je upaliti vatru unutrašnjeg fokusa, a to nas onda sveukupno vodi do stabilnosti i čvrstoće.

Često tumačenje ove asane je da primarno isteže, što stoji, ali činjenica je da nam balans treba ipak biti prvi o kome vodimo računa. Ne vredi ići dalje sa istezanjem, ako nam je temelj klimav i padamo. Verujem da je ovo jasno i logično… Kada pređemo na instrukcije ili u vašoj praksi imajte na umu da vam je prvi BALANS, pa onda istezanje druge noge.

Postoje 3 varijante UHP (skraćeno) – A, B i C. Na jednoj nozi radimo sve tri varijante vezano, a onda to isto na drugoj.

Dakle, očigledno je da balansiramo na jednoj nozi, ali ne samo to. Druga nam je podignuta visoko u vazduhu, a nju čak i istežemo uz pomoć ruke, a snažno privlačimo trup unapred. To je njena A varijanta.

Sa B varijantom, otvaramo nogu, koja je u vazduhu, u stranu. A sa C varijantom je vraćamo ponovo ispred nas i snažno držimo ispravljenu ispred nas (bez podrške ruke).

Ponavljam, svaka ova varijanta ide vezano, jedna za drugom, dok stojimo na \“jadnoj\“ jednoj nozi. 😉

Ako je sve ovo nepoznanica, biće jasnije u instrukcijama dole. Neću vas ostaviti tek tako da balansirate sami.

Takođe, ako nakon ovog uvoda osećate da trebate da uhvatite koji pripremni udah i izdah više, učinite to sad.

Na početku prostirke ste, spremni za svoje unutrašnje i spoljašnje poravnanje…

Krećemo na…

Instrukcije

Početak je u Samashtiti (početnoj nultoj poziciji na početku prostirke).

Desna strana

A varijanta

\"\"

1. Uhvatimo sa levom rukom levi struk, pa sa udahom podignemo desnu nogu, uhvatimo nožni palac i ispravimo je…

\"\"

2. Sa izdahom privučemo trup prema desnoj nozi, tako da krajnje dodirnemo bradom potkolenicu. Aktivno vučemo desnu nogu u desni kuk, držimo karlicu u ravni, a ispravljamo levu nogu na kojoj balansiramo. Bandhe su snažne jer nas one drže u balansu. Vrlo je bitno da levu šaku sa struka ne puštamo. Tokom ostajanja u asani, prstima zapravo proveravamo aktivnost uddiyana bandhe. Tako je bitno da ostane kroz sve 3 varijante. Plus daje veću stabilnost.

Ostajemo 5 dahova. Drišti: desni nožni palac.

3. Sa udahom podižemo trup sa noge (kao 1. korak vidi gore )…

Pre nego što nadovežemo B i C varijantu, evo moguće modifikacije…

\"\"

* Ako je zadnja loža skraćena i nismo u mogućnost da balansiramo, ima rešenja jer smo rekli da vodimo računa prvo o balansu. Ako brzo padamo kad pokušamo da ispravimo nogu, preporuka je da samo savijete nogu u kolenu i privučete je do stomaka (kao na slici). Tako prvo stavljate naglasak na balans. Kada on postane bolji, tek tad se dodaje momenat sa istezanjem druge noge.

Setimo se da idemo u fazama, a budemo strpljivi sa sobom i svojim balansom.

Nastavljamo dalje…

B varijanta

\"\"

4. Sa izdahom pomeramo desnu nogu u stranu i preusmeravamo pogled na suprotnu stranu. Trup je prav, desnom rukom aktivno otvaramo nogu u desnom kuku. Potrebno je držati karlicu i dalje u ravni, da ne beži desni kuk prema gore. I dalje su aktivni prstići leve ruke na struku, aktivne su bandhe.

Ostajemo 5 dahova. Modifikacija : Pogledati predlog sa savijenim kolenom, a to isto primeniti i u ovoj varijanti. Drišti: leva strana.

5. Udahom vratiti nogu u centar kao u 1. koraku vidi gore .

6. Sa izdahom privući trup i bradom dodirnuti potkolenicu.

C varijanta

\"\"

7. Sa udahom pustimo desnu nogu da ostane u vazduhu, a sada pridružimo i desnu ruku na struk. Balansiramo na levoj nozi, ali i sa desnom u vazduhu. Izazovno, ali moguće. 🙂 Desnu nogu držite čvrstu, aktivnu. Stegnuti butinu, ispraviti koleno i nožne prste. Opet imamo osećaj kao da nogu vraćamo u desni kuk. Prsti su snažni i aktivni na stomaku, što bi značilo da je uddiyana bandha jaka (posebno ovde!).

Ostajemo 5 dahova. Modifikacija : Kod ove varijante je baš i nemamo, kako većina ipak može održati nogu iznad podloge. U početku će ona biti možda niža, što je potpuno normalno. Uradimo koliko možemo i ne odustajemo. 🙂 Drišti: desni nožni palac.

Sa izdahom spustiti nogu na pod, ruke pored tela i u Samashtiti-ju smo…

Leva strana

8. Uhvatimo sa desnom rukom desni struk, pa sa udahom podignemo levu nogu, uhvatimo nožni palac i ispravimo je (sliku vidi gore )…

9. Sa izdahom privučemo trup prema levoj nozi, tako da krajnje dodirnemo bradom potkolenicu. I to nam je A varijanta. Za više vidi gore .

Ostajemo 5 dahova. Drišti: levi nožni palac.

10. Sa udahom podižemo trup sa noge (kao 1. korak vidi gore )…

11. Sa izdahom pomeramo levu nogu u stranu i preusmeravamo pogled na suprotnu stranu. Opet B varijanta. Za više vidi gore .

Ostajemo 5 dahova. Modifikacija : Pogledati predlog sa savijenim kolenom, a to isto primeniti i u ovoj varijanti. Drišti: desna strana.

12. Udahom vratiti nogu u centar kao u 1. koraku vidi gore .

13. Sa izdahom privući trup i bradom dodirnuti potkolenicu.

14. Sa udahom pustimo levu nogu da ostane u vazduhu, a sada pridružimo i levu ruku na struk. C varijanta. Za više vidi gore .

Ostajemo 5 dahova. Modifikacija : Kod ove varijante je baš i nemamo, kako većina ipak može održati nogu iznad podloge. U početku će ona biti možda niža, što je potpuno normalno. Uradimo koliko možemo i ne odustajemo. 🙂 Drišti: levi nožni palac.

Sa izdahom spustiti nogu na pod, ruke pored tela i završavamo ponovo u Samashtiti-ju…

Uf… U ovoj asani su sekunde dani, ali prođu. 😉

 

Benefiti

Spoj fizičkog i mentalnog je Utthita Hasta Padangusthasana. Asana koja jača, isteže, stabiliše telo, a i duh. Korisna je iz više razloga, a neke od njih su da:

* Poboljšava balans;

* Jača noge, skočne zglobove i mišiće core-a (stomačni i leđni mišići);

* Isteže zadnju stranu nogu;

* Jača i gradi mentalnu koncentraciju.

 

Moje iskustvo

Današnja asana mi je posebno inspirativna za pisanje u ovom delu. Očigledno je iz koliko se slojeva sastoji i koje nam sve potencijalno žice dira. Ne želim da sugerišem, svako kroz praksu može spoznati, koje su to žice za njega.

Kada mi je uvedena na Mysore času, ostala sam zatečena koliko tečnosti pokreće u telu (figurativno 🙂 ). Naravno, da su misli o ovome došle tek kad bih spustila nogu na pod i opet osetila stabilnost sa obe noge na zemlji.

Dok si u potencijalnoj nestabilnosti nema tu mesta ni za jednu drugu misao, što i jeste po meni lepota ove prakse. Puno informacija, puno osećaja u isto vreme, a na kraju shvatiš da ti ostaje samo da budeš TU.

Jedno sa svojim telo, jedno sa dahom. Na mestu gde je ceo svet prividno stao…

Na svom balansu sam radila, tako što sam vežbala oštar fokus i koncentraciju. Mišljenja sam da je kod ove asane drishti  jedino sidro za koje možeš da se uhvatiš kako ne bi spustio podignutu nogu dole.

Metaforički su me savetovali da zamislim kao da dole ima krokodila i kojekakvih nemani, koje bi mi \“pojele\“ nogu ako bih je spustila. 🙂 Zvuči smešno, ali za osobu kod koje itekako radi mašta ovo je pomoglo, pored drištija naravno.

Takođe, još jedan savet koji mi je pomogao da se održim na jednoj nozi, jeste da kad osećam da ću pasti ne dam sebi da odustanem. Predloženo je cupkanje i skakutanje, bilo šta samo da ne padnem na pod, samo da ne odustanem…

Nadam se da ne mislite da govorim samo o asani, pošto je retko tako.

Čin da ne dozvoliš da ti noga padne na pod je u mojoj glavi bio (i jeste) čin neodustajanja od sebe.

Neko sam ko je ovo morao snažno da vežba kroz svoj život… Da odustajanje nije opcija. Naravno, od stvari od kojih ne treba da odustanemo. Mudrost je pustiti ono što treba biti pušteno.

Možda me neko od vas razume u ovome...

Kako sam kroz život lako odustajala, praksa me je naučila da ojačam svoj mišić neodustajanja. Zapravo mišić upornosti i vere u sebe. Vere da neću pasti. Ili ako krenem da padam, da neću pasti do samog dna.

To su moji slikoviti osećaji i doživljaji ove zaista izazovne balansirajuće asane. Svi saveti, koje sam podelila vezane za ovu asanu su saveti koje sam nastavila da primenjujem i u raznim životnim situacijama. Od srca ih delim sa svima, koji ih osećaju.

Zaista sam duboko zahvalna na \“love&hate\“ osećaju, koju imam vezano za ovaj balans. Definitivno nas ovakve asane pomeraju napred, a najmanje ovde pričam o fizičkom.

Dosta smo pominjali \“princip ogledala\“ kroz praksu, jasno je da se kroz teže asane on još više pojačava. Zato je relativna i promenjiva stvar reći da nam je balans uvek \“dobar\“.

Obično kad smo dobro, kad osećamo sigurnost sa mestom gde se trenutno nalazimo u životu, dešava se da je i balans dobar. Kada smo nesigurni, iznutra nestabilni neverovatno koliko nas telo odaje.

I kad lažeš sebe na glas, telo nikad neće lagati u praksi kao što je Ashtanga, gde si suočen sa asanama, koje voliš i koje ne voliš.

Svakako ovo nije mesto gde treba da osuđuješ sebe, nego samo da primetiš to, a vremenom prihvatiš da si nekad u balansu, a nekad nisi i TO JE OKEJ.

Nadam se da sam uspela da bacim drugačije svetlo na Utthita Hasta Padangusthasana. Možda nakon ovoga i vi naučite njen pun naziv. 🙂

Iza našeg prvog balansa, u seriji nam odmah iza dolazi još jedan balans, kompleksniji na neki drugi način. Odmorite, njega obrađujem u narednom tekstu.

Za unutrašnji balans, za upornost i za dublje razumevanje sebe, želim vam SREĆNO BALANSIRANJE! 🙂

Do narednog čitanja, ostanite mi inspirisani. 🙂

Namaste,

\"\"

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds