Stojeće asane: Ardha Baddha Padmottanasana

Kao što je opšte poznato, joga se često povezuje sa simbolom lotosovog cveta. Postoji zanimljivost da njegova lepota i cvetanje nastaje iz blata. Da, blato zaista može da iznese na površinu lepotu cveta kao što je lotos.

Prenesite sad ovo značenje na rađanje svog unutrašnjeg lotosa, što bi joga mogla predstavljati. Sve ono što čini jednu praksu joge, zajedno sa asanama, disanjem, koncentracijom, meditacijom i njenim drugim aspektima, može podstaći tokom vremenu rast naše duše. Ili možda njenu tranformaciju, \“rast iz blata\“. Ili pak njeno duboko prihvatanje. Ne dajem precizne odgovore jer želim da vas podstaknem da ga nađete za sebe kroz praksu….

U kontekstu priče, verujem da već znate da postoji i vrlo popularan položaj lotosa, koji deluje čudno, komplikovano, ali o njegovim benefitima se daleko čuje. Kroz sedeće i završne asane ćemo ih se posebno dotaći i objasniti sveukupno njegov značaj.

Mesto na kome počinjemo simbolično da uzgajamo naš lotos je tema današnje stojeće asane Ashtanga joge. Kroz Prvu seriju smo sa svakim pokretom i asanom već dobro pripremili telo da možemo postepeno \“otvoriti\“ naš lotos.

Naša prethodna asana je bila prva balansirajuća u seriji, a sa današnjom Ardha Baddha Padmottanasana dobijamo još jednu. (Da li smo oduševljeni? Verujem da nismo. 🙂 )

Kroz ovu asanu imamo element balansa (stojimo na jednoj nozi), nameštamo drugu u polu-lotos, uvezujemo jednu ruku iza leđa da uhvatimo palac stopala, a onda još spuštamo drugu na pod. Ako čupate kose i ne razumete, kao i obično, sve će biti objašnjeno i prikazano kroz deo Instrukcije. 😉

Kako će nas u sedećim asanama vrlo brzo sačekati identična asana, korisno je znati da možemo da iskoristimo podršku sile gravitacije dok stojimo kako bi se kuk polagano otvorio za polu-lotos.

Na mestu smo gde posebno treba da budemo prisutni i pažljivi kako ulazimo u asanu i kako se osećamo tokom nje. Bitno je ne cimati, ne vući, a što je sigurnije moguće postaviti nogu u polu-lotos.

Kako ulazimo u kompleksniji položaj, činjenica je da kroz ovu asanu može doći do potencijalne povrede, ako nismo pažljivi, zato mi je izuzetno bitno da shvatite njegovu važnost… U smislu sigurnog ulaska u polu-lotos. I zbog toga ovo ponavljam. 🙂 Ako se pojavi bilo kakav oštar bol u kolenu, prikočite i uradite modifikaciju.

Verujem da sad već znate da je sve OKEJ, ako radite modifikaciju bilo koje asane ukoliko je to potrebno.

Nema razloga žurbi. Nema. Ne postoji nijedna asana koja će nas prosvetliti, ako požurimo do nje. Ali put može itekako da nas oplemeni na vrlo neobične načine i duboko transformiše.

Mudrost i suma celog života je uživati u putovanju, ista pravila važe i za joga praksu.

Najbitnije sam vam rekla, a sad prelazimo na konkretno. 🙂

Na početku prostirke ste, spremni da ponovo testirate vaš balans, a polako uđete u magiju vaših kukova…

Dok gledate ispred, novi udah vas otvara za drugačije iskustvo, a sa izdahom odlazi strah…

Krećemo za 3, 2, 1 na …

Instrukcije

Početak je u Samashtiti (početnoj nultoj poziciji na početku prostirke).

\"\"

1. Sa udahom savijemo desnu nogu, namestimo je u polu-lotos, a desnom rukom idemo iza leđa kako bismo uhvatili palac desnog stopala.

Prilikom zauzimanja polu-lotosa jer vrlo bitno kako ulazimo u njega. Naime, prvo se pravolinijski savijemo u kolenu, prihvatimo stopalo. Onda lagano preusmerimo savijeno koleno u desno kako bismo podstakli spoljašnju rotaciju kuka, koja se inače dešava u položaju lotosa. Stopalo smestimo na predeo donjeg stomaka tj. tako da peta naleže na ovaj deo. Ne sme da postoji bilo kakav oštar bol u predelu kolena. Setite se da nam je ovde cilj da otvorimo kuk, a ne da kompenzujemo kolenom ili skočnim zglobom.

Nakon toga sledi uvezivanje gde je posebno poželjno da blago izvijete kičmu kako biste uhvatili palac.

Postoje 3 situacije:

* Ako je moguć polu-lotos, ali i ne uvezivanje, vi ipak preusmerite ruku iza leđa kako biste težili ka hvatanju palca ili recimo, koristite pojas između ruke i palca (stopala).

** Ako je polu-lotos delimično moguć samo ostanite u ovom položaju i nemojte ići dalje. Nije preporučljivo.

*** Ako polu-lotos uopšte nije moguć, pristupite sledećoj modifikaciji na slici dole.

\"\"

Dakle, samo se savijte u kolenu, otvorite što više kuk u desno i spustite stopalo na predeo prepone. Neka peta bude čvrsta na tom mestu. Spojite dlanove u molitvu, a ovde se zaustavite sa asanom. Ovo je tzv. položaj drveta. Ostanite 5 dahova.

Kao što vidite, ovde nam je bitno da idemo postupno i u fazama. Pristupite daljim instrukcijama ukoliko je moguće uraditi siguran polu-lotos i uvezati se.

2. Sa izdahom spustite levi dlan na pod, a poravnajte prste sa vrhovima prstiju levog stopala.

3. Sa udahom izdužite kičmu, gurajte dlanom pod, podignite glavu i gledajte napred…

\"\"

Sa izdahom privlačite trup ka nozi. Levi dlan je u istoj poziciji kao na početku. Ostajemo u Ardha Baddha Padmottanasana. Kada smo u asani izuzeno je bitno da zadržimo kukove i ramena u ravni. Možda da to korigujemo, ako osvestimo da nismo srazmerni. Ostajemo 5 dahova. Glava je podignuta, a drishti je palac levog stopala.

A evo još jedna slika koja ima bolji ugao i pogled na asanu od originalno snimljene… 🙂

\"\"

4. Sa udahom se podižemo gore…

5. Sa izdahom spustimo nogu na pod…

6. Sa udahom savijemo levu nogu, namestimo je u polu-lotos, a levom rukom idemo iza leđa kako bismo uhvatili palac levog stopala. Za više vidi gore ↑.

7. Sa izdahom spustite desni dlan na pod, a poravnajte prste sa vrhovima prstiju desnog stopala.

8. Sa udahom izdužite kičmu, gurajte dlanom pod, podignite glavu i gledajte napred…

Sa izdahom privlačite trup ka nozi. Desni dlan je u istoj poziciji kao na početku. Ostajemo u Ardha Baddha Padmottanasana.  Za više vidi gore ↑. Ostajemo 5 dahova. Glava je podignuta, a drishti je palac desnog stopala.

9. Sa udahom se podižemo gore…

Sa izdahom spustimo nogu na pod i ponovo smo u Samasthiti…

Benefiti

Stojeći polu-lotos svakako ima višestruke koristi po naše telo. Zbog činjenice da nam peta ulazi duboko u donji stomak (kad se spustimo dole), jasno je da dolazi do suptilnog masiranja stomačnih organa, ali ne samo to… Uz balansiranje na jednoj nozi, značaj ove asane je da:

* Uči balansu;

* Jača noge, skočne zglobove i mišiće core-a;

* Isteže mišiće kukova i skočne zglobove;

* Jača mentalnu koncentraciju;

* Olakšava simptome ravnih stopala;

* Stimuliše organe stomaka;

* Poboljšava varenje.

 

Moje iskustvo

Prvo suočavanje ili, da kažem mekše, iskustvo sa polu-lotosom kroz Ardha Baddha Padmottanasana je bilo kroz opšte nerazumevanje šta treba da radim…

Ne mogu reći da sam se povredila u ovoj asani, ali, da, jesam vukla i silila ne bi li zauzela pun položaj, pa sam tako vrlo brzo u svojim počecima osetila bol na sredini desnog kolena. Delim sa vama početke da biste videli koliko možete postati svesni svog tela tokom više godina prakse. I sa tim uvek možemo ići dalje.

U asani, kad se bol pojavi bude blag, a onda se pojačava jer primenjujete isto što ste do tad. Kada pogledam unazad ne mogu tvrditi da sam imala klasičnu povredu jer bi bol trajala mnogo duže, ali jeste dolazilo do promene u kolenu, zbog koje sam se u jednom trenutku povukla unazad i nisam se spuštala do poda.

Ova asana može biti već dovoljno izazovna sa polu-lotosom, ali spuštanje prema dole pojačava otvaranje tog jednog kuka. Ako on nije dovoljno \“otvoren\“, pokretljiv, doći će do kompenzacije kroz koleno ili skočni zglob, što sam već pominjala u Instrukcijama.

To je svakako bio slučaj kod mene kad sam počinjala. \“Vukla\“ sam svoj polu-lotos iz kolena, a ne iz kuka kako i treba. Ovo je prilika da vam kažem da ako niste radili ovu asanu sa instruktorom ili vam i dalje nije jasno kako sigurno da uđete polu-lotos, tražite da vam se pokaže uživo, sa kim god da radite. Biće jasnije, a sigurnije za vas i vaše koleno ili skočni zglob. Modifikacije svakako dolaze u obzir.

A pored svega ovoga strpljenje

Kukovi su pored raznih drugih stvari (biće reči) i ogromno strpljenje sa samim sobom.

Ako ste do sad imali takav životni stil, koji vam je \“zatvarao\“ kukove kao što je puno sedenja na poslu, puno šetnje, trčanja, tenisa itd. , dolazak na prostirku i Ashtanga jogu, gde je u seriji jedna ovakva asana, zahteva ogromno strpljenje ne bi li mišići oko kukova postali fleksibilniji i fluidniji. Imajte ovo na umu…

Zato se tradicionalno u Ashtangi na Mysore časovima zaustavlja na asanama koje su nam teške. Upravo da bi se sprečile dalje povrede kolena ili zgloba kroz još izazovnije položaje u sedećim asanama, gde je baza upravo položaj lotosa.

Kada je u pitanju lekcija strpljenja, prva emocija koja se javlja je bes. I pitanja: Zašto sam limitiran? Zašto sam krut? Zašto ne mogu brže?

Tu sam da vam kažem da i ne trebate brže, ne trebate jače. Treba da ste prisutni ovde i sada sa vašim kukom, vašim kolenom, vašim zglobom. I polako…

Iako kroz svoju višegodišnju praksu nisam imala ozbiljnih povreda, bilo je raznih ovakvih \“plutajućih\“ bolova (kao sa kolenom), koji su mi definitivno iznosili nešto na površinu. Nešto što sam morala sagledati ili pustiti što mi više nije bilo korisno.

Moj najjači savet za ovu asanu i svaku koja uključuje kukove je da se naoružate strpljenjem i istraživačkim duhom.

Ukoliko ste došli na prostirku već spremni i otvoreni za ovakvu ili ovakve asane, eh vi srećnici… 🙂 Možda će neke druge asane kriti slične lekcije za vas. Svako ima svoj put i svoje iskustvo prakse.

Ovim ću zatvoriti današnje izlaganje i impresije naše druge balansirajuće asane u Prvoj seriji Ashtanga joge.

Skoro smo došli do kraja stojećih asana.

U narednom tekstu ćemo objedniti poslednje tri asane koje se vezuju vinjasom. Jel se sećate šta je bila vinjasa u Pozdravima Suncu ? 🙂 Ne brinite, podsetićemo se.

Mesto je u seriji, koje mnogima nije omiljeno, ali ubrzo se spuštamo u sedeće asane i tu ćemo biti jedno dužeeee vreme.

Do sledećeg čitanja, ostanite mi inspirisani, a sa puno ljubavi i strpljenja uzgojite svoj lotos. 😉

Namaste,

\"\"

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *