Sedeće asane: Dandasana – Paschimattanasana A i D

Vreme je za ulazak u jednu drugačiju dinamiku Ashtanga joga prakse…

Kroz Pozdrave Suncu i stojeće asane smo razvili osećaj za konekciju sa zemljom, prošli i naučili dinamične pokrete, a tako pristupili našem unutrašnjem telu.

Kada smo dobro ustanovili obrasce prethodnih pokreta, polako se spuštamo u sedeće asane, a putem njih nastavljamo svoju igranku transformacije dalje. Uzbuđeni smo, zar ne? 😉

Sa prošlim tekstom smo utvrdili važnost i značaj vinjase. Upoznali se sa svim njenim elementima, a posebno sa skokovima unazad i unapred sa kojima se do sad nismo susretali. Vinjasa će nas, u svom najdinamičnijem obliku, zvanično pratiti od ovog momenta, pa sve do kraja prakse.

Pardoks je da je između današnje tri asane neće biti, ali to je izuzetak. O tome malo kasnije svakako…

Prvo malo uopšteno o sedećim asanama.

Sa ulaskom u sedeće asane, susrećemo se sa:

* Uvrtanjima (tzv. Twistovima);

* Pretklonima prema napred;

* Rotacijom kukova;

* Položajima snage;

* Backbendovima / Izvijanjima unazad (pred sam kraj i ulazak u završne asane).

Kroz njih je veoma bitno održavati konekciju sa podlogom kao što smo to radili u stojećim asanama. Iako će nam u većini asana kontakt biti peta, a ne ceo taban, potrebno je i dalje imitirati taj osećaj kroz stopala.

Sve sedeće asane bismo mogli podeliti u dve veće celine.

U prvoj celini, asana za asanom postepeno radi na otvaranju kukova, podstiče njenu spoljašnju (eksternu) rotaciju, koja bi postepeno trebala da kulminira sa postavljanjem obe noge iza glave.

Kao recimo u najtežem položaju Supta Kurmasani, koja zahteva izuzetno duboku rotaciju kukova, ali i otvoren rameni pojas. Ako se do sad niste susreli ili čuli za ovaj položaj, stavljanje noge iza glave može zvučati zastrašujuće (i jeste), ali Ashtanga praksa trenira telo sporo, a priprema ga korak po korak za dublje i kompleksnije položaje.

Druga celina sedećih asana opušta kičmu, jača duboke leđne mišiće i gradi polako tranziciju za most, kao deo završnih asana.

Dakle, sveukupno sedeće asane:

1. Otvaraju zglobove kukova za puni lotos položaj i noge iza glave;

2. Grade snagu core-a (stomačnih i leđnih) mišića za balansiranje na rukama;

3. Rade na kičmi i ramenima, kao pripremi za backbendove.

Kad bih pomenula emotivnu lekciju, koju nosi ovaj set asana u seriji, to bi bilo snažno okretanje tela i uma ka unutra, a isključenje iz spoljašnjeg sveta.

Ne u smislu da bi se odvojio i samovao, nego da bi shvatio KO SI TI u svetu u kom živiš i doprinosiš.

Kroz postepeno otvaranje kukova ili bilo kog drugog dela tela, koje zahteva pažnju, moj savet vam je da im pristupite sa velikom dozom poštovanja i strpljenja. Kako bismo savladali asane i iskusili sve njihove benefite. A do tad prihvatili svoj put, naučili nešto novo o sebi, a, na kraju, razumeli da asane nisu ultimativni cilj naše prakse. Put jeste… Prihvatanje jeste… Razumevanje sebe jeste.

Sa uvidima o svemu onome što nas čeka dalje kroz Prvu seriju, započinjemo priču sa prve tri vezane sedeće asane. Seriju i redosled asana možete pratiti u obrascu zakačenom u ovom tekstu.

Ajmo mi sad da se vratimo tamo gde smo stali…

Jel se sećate položaja Stolice, Ratnika 1 i 2?

Verujem da ih niste tako lako zaboravili. 😉 Ako treba podsetnik, vidi ovde.

Završili smo na desnoj strani Ratnika 2, a polako se spuštamo u sed sa našim prvim skokom unapred. Potpuno spremni za drugačiji vajb naše Ashtanga prakse.

Idemo na …

Instrukcije

Iz položaja Ratnika 2 sa desne strane, vraćamo desnu nogu unazad i ulazimo u …

Ulazak u asanu

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah);

* Skok unapred (udah);

** Napomena: Kako ćemo dodavati vinjasu pre ulaska i izlaska iz svake asane, korisno je da se podsetite svih njenih elemenata ovde.

\"\"

* Sa izdahom ispravimo noge i zauzimamo položaj Dandasana.

Postavimo dlanove pored kukova, ispravimo laktove, a aktivno pritiskamo podlogu ne bi li što više izdužili kičmu. Ko ima duže ruke, može ih neznatno pomeriti unazad od kukova kako bi ispravio laktove. Ramena su otvorena, lopatice se blago spajaju i idu prema dole. Brada ide prema grudnoj kosti. Noge su celom dužinom spojene, na 90 stepeni u odnosu na trup, a blago rotirane ka unutra. Kolena su podignuta, a pete aktivne na podlozi. Setimo se da pete u sedećim asanama, preuzimaju ulogu tabana na podlozi.

Ostajemo 5 dahova. Drishti: vrh nosa.

Ovo je zapravo sedeća varijanta nulte pozicije. Kao što nam je u stojećim asanama to bio Samasthiti. Iz nje započinjemo većinu sedećih pozicija. S tim što je ovo mesto gde se zadržavamo u njoj. Priznajte da vam nakon svih onih silnih Ratnika to i prija. 😉

\"\"

* Sa narednim udahom izdužujemo kičmu i hvatamo palčeve za Paschimattanasana A.

Ključ kraljice sedećih asana jeste da maksimalno izdužimo zadnju stranu nogu (od sedalnih kostiju do peta), uvučemo donji stomak (sa ključno aktivnim bandhama), a izdužimo leđne mišiće.

Cela poenta pretklona prema napred je sadržana u prošloj rečenici. A sad još malo pojašnjeno…

Da biste stvorili prostor u svom telu za istezanje cele zadnje strane potrebno je aktivirati njenu prednju stranu. Sa aktivnim nogama i bandhama.

Dok ste u položaju, sa svakim izdahom nežno preusmeravajte pupak ka kičmi kako biste stvorili još prostora za spuštanje trupa prema dole. Modifikacija: Savijena kolena (kako bi trup išao bliže nogama). Sve drugo je isto. Slično pravilo je išlo i u prve dve stojeće asane, ako se sećate? 😉 Za podsetnik vidi ovde.

Ostajemo 5 dahova. Drishti: nožni palčevi.

Sa narednim udahom podignemo trup sa nogu, dok držimo palčeve i dalje. Izdahnemo u mestu…

\"\"

* Sa udahom ulazimo u Paschimattanasana D.

Idemo sa rukama oko stopala, težeći da uhvatimo zglob jedne ruke…

Sa izdahom ulazimo u položaj. Sva pravila su ista kao u A varijanti vidi gore↑.

Ostajemo 5 dahova. Drishti: nožni palčevi.

*** Ovde postoji opcija, ako je previše teška D varijanta da radite lakšu varijantu jedno vreme. To je njena B varijanta gde samo hvatate stopala sa strane, dok su palčevi sa unutrašnje strane stopala. Ostala pravila su ista kao u A i D varijanti vidi gore↑.

Evo kako se ona radi…

\"\"

Sa narednim udahom podignemo trup sa nogu, dok smo u D (ili B) varijanti . Izdahnemo u mestu…

Izlazak iz asane

* Skok unazad (udah);

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah).

Dalje se ulazi u Purvattanasana, koju ćemo obraditi u narednom tekstu.

Benefiti

Asane koje nas uvode u svet pretklona prema napred kroz ceo set sedećih asana Prve serije Ashtanga joge, postavljaju i nameću jasne koristi njih samih, ali i svih ostalih pretklona, koji dolaze posle. Za naše celo telo, a posebno za njegov centar, neke od najznačajnijih koristi su :

Dandasana

* Poravnava karlicu i kukove;

* Jača svest o centralnoj liniji tela;

* Jača noge.

Paschimattanasana A i D

* Poboljšavaju varenje;

* Istežu zadnju ložu;

* Čiste unutrašnje organe.

Moje iskustvo

Silazak u sedeće asane, bar u ovom delu, nakon stojećih asana, nekim danima deluje kao dah svežeg vazduha. Momenat pauze, povlačenja ka unutra, a procesiranje svega pokrenutog u prethodnim pokretima.

Moram priznati da mi je ovaj sled posebno srcu drag…

Iako, kad sam počinjala konkretno sa Ashtanga jogom nijedan pretklon nije dolazio ugodno. Najviše zbog zadnje lože i donjih leđa. Razumem da je nekima ova tačka još veće \“mučenje\“ nego što je meni bila, ali opet jesam prolazila kroz neke svoje procese.

Za pretklone inače kažu da su za \“besne\“ ljude. Ljude kojima treba malo više zdrave poniznosti u životu, zahvalnosti i smirenja.

Da li sam bila u toj kategoriji kad sam došla prvi put na prostirku?

Verujem da jesam, jer mom ubrzanom umu zaista prija smiraj, koji donose pretkloni. Zapravo kroz njih često imam osećaj kao da sam napravila svoj prvi pravi pun udah i pun izdah. Kao i osećaj smirenosti i centriranosti.

Ono što su me naučile prve tri sedeće asane jeste kako ću se postaviti u svim narednim pretklonima koji slede. A ima ih mnogo. To što naučite u ovoj tački samo primenjujte dalje. Pogotovo do Navasana, što je zvanično pola serije Ashtange.

Dakle, aktivne noge, aktivne bandhe, dugačka leđa… To su ključne navigacije za ulazak u pretklone, koje sam i navela gore. A verujete mi, uvek se možete kičmom još malo izvući prema napred i još malo spustiti trup prema nogama. Nekad kao da granice nema, što verujem da je subjektivan osećaj. Ili nije? 🙂

Kroz ove tri asane imate prilike da bar na kratko isprocesirate sve što vam se pokrenulo u telu.

Dišite duboko, smireno, ujednačeno, a dozvolite da vaš centar oko pupka, putem ovih asana, integrira sve pokrenuto do sada. Ako vam nije jasno, uključite sve senzore dok ste u asani i samo osetite…

Nakon što smo proveli neko vreme u pretklonu ili tzv. zapadnom istezanju (što bi bila u prevodu Paschimattanasana), sada nam sledi njegovo istočno istezanje.

Logično, ne? 😉

U jogi imamo koncept pratikrijasane. Što bi značilo raditi suprotan položaj od prethodnog, kako bismo telo doveli u balans.

A kako smo sad zatvarali telo napred, kroz narednu asanu ćemo ga otvoriti. Više o tome uskoro…

Sada vas ostavljam u smiraju, stabilnom dahu ili možda nekim drugim osećajima samo vama poznatim da ih obradite na miru.

Do sledećeg čitanja, ostanite mi inspirisani. 😉

Namaste,

\"\"

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds