Nakon restarta i dužeg zadržavanja u pretklonima kroz Paschimattanasana, vreme je za suprotnu struju pokreta naše kičme. Laički rečeno \“zatvarali smo se, a sada se otvaramo\“.

Purvattanasana je mesto u Prvoj seriji Ashtanga joge gde se pripremamo za kasnije intenzivno savijanje unazad kroz položaj Mosta.

S toga ova asana proizvodi gotovo identičan osećaj u telu (ili možda intenzivniji) kao kad dodjemo kasnije u ovu tačku prakse. Dominantan je osećaj panike, nelagode, plitkog daha i želje da što pre izađemo iz položaja. Sve emocije su u opticaju koje smo zadržali u našem srčanom oklopu, koji sada moćno probijamo.

Upravo zato sam pomenula u prošlom tekstu da je ova asana \“otvaračica srca\“. Kada pogledamo celu seriju biće nam jasno da je jedna od retkih, zajedno sa Mostom pred kraja prakse. Sve ostalo su uglavnom pretkloni i uvrtanja.

Ako ste i vi jedni od onih koji misle da nema dovoljno izvijanja kičme u seriji, a da se samo savijamo unapred do besvesti, pogledajte još jednom elemente vinjase gde nas svaki Pas gore itekako podseća da ono postoji.

Elem, naša Purvattanasana nas provocira na više nivoa, ali ključ je kao i obično da ostanemo smireni sa ujednačenim dahom i oštrim fokusom.

Nema razloga za odugovlačenje, znamo da nas dinamika vinjase vuče da idemo dalje bez prevelike pauze. 😉

Šta god da vam dodje u procesu ove asane, prihvatite i dišite.

Krećemo na Instrukcije, proučite ih dobro i primenite u vašoj praksi…

Instrukcije

Nakon Paschimattanasana D, spustili smo dlanove ispred kukova, prekrstili noge, sa udahom se podigli sa podloge, uradili Skok unazad, pa ušli u …

Ulazak u asanu

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah);

* Skok unapred (udah);

** Napomena: Kako ćemo dodavati vinjasu pre ulaska i izlaska iz svake asane, korisno je da se podsetite svih njenih elemenata OVDE.

\"\"

* Sa izdahom ispravimo noge i zauzimamo položaj Purvattanasana.

Postavimo šake (prsti rašireni) iza kukova i leđa. Razmak između trupa i šaka je jedno stopalo. Ispružimo nožne prste, a noge rotiramo ka unutra. Povučemo ramena blago unazad, a sa narednim udahom snažno podignemo karlicu gore…

Vrlo je bitno da dok smo u asani spustimo tabane i nožne prste na podlogu. Što jeste zaista izazovno u početku, ali da ipak težimo da ih spuštamo dole. Upravo nam ukorenjenost kroz stopala, izuzetno pomaže da celo telo snažno podignemo prema gore.

U toku ove akcije je veoma bitno ne odvajati noge. One su vam kao spojene lepkom celom dužinom dok pokušavate da spustite tabane na pod. Teško jeste, ali nek ide koliko ide, samo ne odvajajte noge. 😉

Sa kontrolom, lagano izvučemo vrat, pa ga spustimo unazad. To bi trebala biti poslednja akcija cele asane…

Snažno gurati pod šakama i tabanima.

Obratiti pažnju na disanje posebno u ovoj asani. Kako?

Dišite grudno, dok vam je donji stomak aktivan i snažan kako bi podržao donja leđa i karlicu.

Ovo se naglašava najviše zbog činjenice koliko nam je teško u ovoj asani (čitajte: nikom nije posebno draga. 🙂 ). Popuštamo sa stomakom, otpustimo noge, a gde još da dišemo grudno?! Trebate da budete toliko svesni i prisutni u asani da ispratite svako podizanje i spuštanje grudnog koša… Tada znate da ste osvojili vrh sveta sa njom. 😉

Ostajemo 5 dahova. Drishti: tačka između obrva.

Sa izdahom lagano podignemo glavu, a sa kontrolom spustimo sedalni deo na pod i vraćamo se u Dandasana (Sedeći Samasthiti, jel se sećate?).

Izlazak iz asane

* Skok unazad (udah);

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah).

Dalje se ulazi u Ardha Baddha Padma Pascimattanasana, koju ćemo obraditi u narednom tekstu.

Benefiti

Naša prva asana \“otvaračica srca\“ nas drma uzduž i popreko. Najradije bismo je izbacili iz serije, verujem da smo svi u istom taboru. 😉 No, kao i druge asane, tako i ova ima izuzetne koristi po naše telo, a neke od njih su da:

* Restartuje telo od pretklona ;

* Jača tricepse, zglobove, leđa i noge;

* Isteže ramena, grudne mišiće i prednju stranu skočnih zglobova;

* Leči osećaj umora;

* Oslobađa um;

* Otvara nas ka novim mogućnostima.

Moje iskustvo

Asana koja mi nije ni udobna ni draga. Samo postoji jedno veliko ALI…

Kao i sa nekim drugim asanama, tako mi se desilo i u Purvattanasana, da sam nadsve ispravnom tehnikom uspela da tokom vremena ublažim sve nelagode, koje bez sumnje dolaze uz nju. Takođe mi je iskustvo u radu sa ljudima pokazalo istinitost ovog stava. I da nikom nije draga 😉 , ali i da je savladiva kad znamo šta radimo i kuda idemo sa njom…

Zato od celog današnjeg teksta, preporučujem da najviše obratite pažnju na deo Instrukcije i da se vraćate na njega kad god nešto nije jasno. Ili da mi naravno pišete na mejl.

Kroz svakodnevno susretanje sa izazovnim asanama, nelagoda postaje manja, a počinjemo zaista da osećamo šta sve radi u telu. Šta treba da bude aktivno više, a šta manje. A iznad svega toga da paniku, koju sam pomenula da može da se javi ovde, neutrališemo ili ublažimo smirenim i ujednačenim disanjem.

Iako dosta govorim o kretanju prema napred u asanama, znajte da je core mog ličnog iskustva (a verujem i vašeg) da ostanemo koliko je potrebno i sa nelagodnim emocijama, koje takođe nose značajnu poruku za nas, kao i tokom vremena njihovo oslobađanje.

Kad bih poredila položaj Mosta (Urdhva Dhanurasana) i Purvattanasana, rekla bih da mi je i dan danas teža ova druga, iako na oko ne izgleda tako. Asana je u kojoj sam se dugo borila za dah, ali je i ona koja me je naučila da dišem smireno i staloženo u uzburkanim životnim situacijama ili u temama gde sam najranjivija.

Vi ćete sigurno imati neko vaše iskustvo i uvide, a želim da ga doživite baš tako kakva je Purvattanasana… Otvorenog srca.

Od sledećeg teksta nastavljamo opet u duhu pretklona sa različitim varijantama, a sve u cilju pripreme za kompleksnije asane koje nas čekaju na sredini serije.

Do tad mi ostanite inspirisani, a svakako podelite sa mnom u komentarima kako vi doživljavate Purvattanasana. 😉

Namaste,

\"\"

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *