Sedeće asane: Ardha Baddha Padma Pascimattanasana

Dinamika vinjase se nastavlja, a danas prelazimo na asanu sa elementom pretklona i polu – lotosa.

Vidite da je naziv na Sanskritu jezivo dugačak :), a mogu reći da je i sama asana podjednako fizički i psihički izazovna.

Ponovo se suočavamo sa polu – lotosom… Do sad smo ga imali na jednom mestu kroz stojeće asane. Svakako smo sada i više nego zagrejani i pripremljeni da ga istražimo iz sedećeg položaja. Možda nam je lakše zbog činjenice što sedimo ili ne. 🙂

Već sam pominjala da nas prvi deo sedećih asana (više o njima OVDE u prvom delu) moćno priprema za kompleksnije položaje koji dolaze oko sredine Prve serije Ashtange.

Svi položaji koje ćemo obraćivati još koju nedelju ili dve podstiču eksternu (spoljašnju) rotaciju kuka. Postepeno… Vinjasa nas zagreva između, a onda kulminacija dolazi posle.

Da li vam se dopada ovakav razvoj situacije? 😉

Današnja asana je svakako solidna uvertira.

Već sam pričala o tome kako otvaranje našeg lotos položaja mora doći uz veliku dozu strpljenja, razumevanja šta radimo i opet strpljenja. Ne možete pobeći od njega, ako vam je pokretljivost kukova slaba tačka kao većini. Ako vam ovo prirodno dolazi, praksa uvek nađe načina da testira strpljenje na neku drugu stranu \“savršenu\“ za naš rast. True story… 😉

Upravo vam ove kvalitete prethodno navedene želim kroz istraživanje ove asane.

Možete vi to.

Idemo na…

Instrukcije

Nakon Purvattanasana, spustili smo dlanove ispred kukova, prekrstili noge, sa udahom se podigli sa podloge, uradili Skok unazad, pa ušli u …

Ulazak u asanu

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah);

* Skok unapred (udah);

** Napomena: Kako ćemo dodavati vinjasu pre ulaska i izlaska iz svake asane, korisno je da se podsetite svih njenih elemenata OVDE.

\"\"

* Sa izdahom smo se spustili na pod i ulazimo u Ardha Baddha Padma Pascimattanasana.

Noge su isprva prave u Dandasani.

Sa udahom savijamo desnu nogu u polu- lotos, leva noga je prava.

Ovo je definitivno momenat gde treba da budemo extra pažljivi kako ulazimo u još jednu eksternu rotaciju kuka, koja nas priprema za puni lotos položaj. Setite se da smo imali istu asanu u stojećim asanama. Biće korisno da se podsetite i povežete OVDE.

Elem, primenjujemo ista pravila sigurnog ulaska u polu – lotos. Dobro zatvorite koleno, preusmerite ga blago u desno, pa udobno smestite stopalo na predeo prepone. Idealno peta naleže na donji stomak. Kod žena stimuliše jajnik. Ako je ovo sve do sada okej, nema bola u kolenu , osećamo otvaranje kuka, onda nastavite dalje…

Desnom rukom idete oko leđa i težite da uhvatite palac stopala koje je u polu – lotosu. Leva noga je potpuno prava, zategnuta sa stopalom u fleksiji. Levo stopalo hvatamo sa strane.

\"\"

Sa izdahom spuštamo trup na levu nogu. Izdužimo ga što više, peta je duboko u stomaku. Izvučemo vrat i gledamo u palac levog stopala.

Dok smo u asani ne silimo koleno prema dole. Želimo da osećamo otvaranje u desnom kuku. Koleno ne sme da \“plače\“ i da boli. Ako je tako pristupite modifikaciji, koja će biti objašnjena dole.

Rame uvezane ruke se često podiže, ali ovde kreirajte jednakost svog ramenog pojasa. Desno rame nežno preusmeravate prema dole, a levo povlačite unazad da bi došlo do jednakosti. Vrat je dugačak, koža lica opuštena.

Ostajete 5 dahova. Drishti: palac levog stopala.

Modifikacija: Ako ste početnik ili imate povredu kolena, savijte desno koleno, a smestite sočni zglob tik iznad levog kolena (Flamingo položaj). Od gore gledano izgleda kao broj 4.

Lagano se savijate prema napred koliko prija. U ovom slučaju možete ići sa obe ruke prema levom stopalu. Opet, treba da osetite otvaranje kuka, a nikako bol u zglobu kolena. Budite prisutni i svesti.

Sa udahom samo podignete trup, a izdahnete u mestu.

Pa onda izlazimo na već poznat način… 😉

Izlazak iz asane

* Skok unazad (udah);

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah).

Ponavljamo sve isto na levu stranu… Ulazak, ostanak i izlazak iz asane vidi gore↑.

Dalje se ulazi u Tiryang Mukha Ekapada Paschimattanasana, koju ćemo obraditi u narednom tekstu.

Sve su duži nazivi na Sanskritu 😉 , ali ne brinite se da ih pamtite. Već sam pominjala da ih kucam u punom obliku da možete posle da ih tako istražujete dalje.

Benefiti

Postoje brojne koristi pretklona iz polu – lotosa. U kojoj god da ste fazi dok istražujete ovu asanu, moći ćete svakako da ih osetite. Neke više, neke manje. Peta utisnuta duboko u stomaku, stimuliše snažno rad naših unutrašnjih organa, a posebno je korisna za žene. Dakle, neke od njenih koristi su da:

* Isteže zadnju ložu, kukove i ramena;

* Povećava fleksibilnost zgloba kuka;

* Isteže leđne mišiće;

* Poboljšava varenje i podiže svest od bandhama;

* Čisti unutrašnje organe;

* Stimuliše jetru, bubrege, jajnike i matericu.

Moje iskustvo

O kukovima sam već pričala i pričaću…:)

Jednostavno to je moje mesto u praksi koje mi je večiti izvor inspiracije, postavljanja pitanja i ulaska u sebe.

Kako sam rasla kroz ovu asanu, shvatala sam vremenom koliko sam dugo kolenima kompenzovala, posebno u početku, svoje krute mišiće kukova. Tako sam jednom prilikom malo isprovicirala svoje desno koleno. Nije bilo ništa strašno, ali dovoljno da se upitam i istražim zašto je došlo do toga?

Zato što sam žurila negde, ne znam ni ja gde. Rekli smo već lekcija strpljenja, prihvatanja trenutne situacije… To su kukovi. Silom nigde nećemo stići brže. Sila će nas usporiti i naterati da se zapitamo zašto žurimo i čemu sve to?!

Naravno, više puta sam ponovila da je ispravna tehnika ključna, a onda ide ovaj deo sa kojim sam počela… Istraživanje naših \“tvrđih\“ delova u telu na psiho – mentalnom nivo. Uvek volim da se pozabavim i sa tim, pa je to odmah izašlo kad je reč o ličnom doživljaju sa asanama, koje targetiraju kukove.

Vremenom sam naučila kako bolje da se nosim sa nestrpljenjem ili žurbom koju sama sebi namećem. Momenat kad sam prikočila, naučila (učim i dalje) kako da budem nežnija prema sebi je podstakao postepeno otvaranje jednog pa drugog kuka, a tako me odlično pripremio za pun lotos položaj.

I naravno svakodnevna praksa, iznova prilika da se radi sa telom i da se ono osluškuje.

Sve ovo u paketu vam želim kroz pristup ovoj asani.

Strpljenje i nežnost prema sebi.

Oseti koja je tvoja granica, a dozvoli da se sruši kad si spremna/spreman za to.

Podeli sa mnom svoje iskustvo ulaska u polu – lotos, a piši ako imaš neke nedoumice.

Do sledećeg čitanja, diši i pusti se…

Namaste,

\"\"

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *