Sedeće asane: Tiryang Mukha Ekapada Paschimattanasana

Asana za asanom, vinjasa za vinjasom…

Nastavljamo dalje, rekli smo da dinamika postaje življa, brža, a opet ukalupljena.

Nema velike filozofije, bar u ovom delu. Radimo vinjasu, asanu u kojoj ostajemo 5 dahova, pa opet vinjasu, asanu i tako u krug. Ili možda beskonačnost. 😉 Ako vam je to osećaj, razumem vas.

Svakako iskoristite vinjasu na najbolji mogući način kako biste pripremili vaše telo za sve teže što dolazi. Kad se umorite, radite je sa iskorakom, ali je ne preskačite. Uradite koliko možete i ne odustajte.

Ako treba podsetnik, sa prethodnim tekstom gde smo stali – pretklonom iz polu – lotosa, možete ga videti OVDE.

Danas nastavljamo u ritmu pretklona, a to će nas definitivno pratiti još neko vreme.

Sa Tiryang Mukha Ekapada Paschimattanasana (najduži naziv za asanu na Sanskritu u seriji 🙂 ) malo odskačemo od spoljašnje rotacije kukova, koju smo imali kod prošle asane, a imaćemo ih i u narednim kroz Prvu seriju Ashtange. Dakle, ovde ćemo se pozabaviti sa unutrašnjom rotacijom kukova, a kao takvu bismo trebali da je zagrlimo. 🙂

Kažite… Kad imamo priliku na ovakav način da rotiramo svoje kukove u svakodnevnom životu?

Realno, nemamo. Isto važi i za spoljašnju rotaciju koja je i više nego potencirana kroz praksu Prve serije.

Naše svakodnevne aktivnosti pokreću kukove uglavnom pravolinijski i to najviše kroz hodanje. Čak i kad vozite bicikli (evo jednog ljubitelja ovde 🙂 ), opet ih pokrećemo samo u jednom smeru.

Zašto je sad ovo bitno?

Samo da iskoristim priliku da dočaram, objasnim, kako je nadsve bitno održati naše zglobove kukova zdravim kroz pokret u različitim pravcima. Napred, nazad, spolja, unutra… Tu može joga izuzetno pomoći. Stoga, zarad zdravlja naših kukova, neka nam je blagoslovljena i ova TMEP. 😉

Da bi bilo jasnije šta pričam, ako niste još upoznati sa ovom asanom, prelazimo na Instrukcije, kroz koje ćete sigurno dobiti potrebno razumevanje kako joj pristupiti u praksi.

Uživajte… 😉

Instrukcije

Nakon Ardha Baddha Padma Pascimattanasana, spustili smo dlanove ispred kukova, prekrstili noge, sa udahom se podigli sa podloge, uradili Skok unazad, pa ušli u …

Ulazak u asanu

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah);

* Skok unapred (udah);

** Napomena: Kako ćemo dodavati vinjasu pre ulaska i izlaska iz svake asane, korisno je da se podsetite svih njenih elemenata OVDE.

\"\"

* Sa izdahom smo se spustili na pod i ulazimo u Tiryang Mukha Ekapada Paschimattanasana.

Noge su isprva prave u Dandasani.

Sa udahom savijamo desnu nogu u kolenu, a preusmeravamo stopalo unazad tako da bude uz desni sedalni deo (vidi gore na slici). Leva noga je prava aktivna, stopalo u fleksiji.

Da bismo se što bolje namestili sa savijenom nogom da ne bude bolova u kolenu ili nelagode, poželjno je malo izvući list noge spolja kako bi se stvorio dodatan prostor u kolenu.

Idemo sa obe šake oko levog stopala. Idealno je i ako ste dovoljno fleksibilni da uhvatite zglob jedne ruke. A onda idemo dalje…

(Ovo se sve dešava pri udahu i može delovati kao puno informacija, ali pokret postaje itekako familijaran tokom dužeg vremena praktikovanja.)

\"\"

Sa izdahom spuštamo trup na levu nogu. Izdužimo ga što više, izvučemo vrat , a gledamo u palac levog stopala.

Idealno su nam kukovi u ravni, a obe sedalne kosti na podlozi. Kažem idealno… Ovo se često desi tokom vremena kad se poboljša unutrašnja rotacija kukova, a skočni zglobovi postanu fleksibiniji.

Dok se zadržavamo u asani, može se desiti da primetimo kako nam se desni kuk odiže od podloge. Većini ljudi se kuk ovde podigne, pa tako sveukupno položaj iz tog razloga može biti neudoban jer ne osećamo uzemljenje kroz obe sedalne kosti.

Kad radite sami, a učitelj vam ne asistira u ovoj asani, tako što će vam lagano spuštati desni kuk prema dole, vi to možete podstaći sami (bar malo) tako što ćete levu nogu rotirati ka unutra, a tako težiti tom izjednačenju kukova.

Ostajete 5 dahova. Drishti: palac levog stopala.

Modifikacija: Ukoliko osetite bilo kakvu nelagodu u kolenu, skočni zglob nije dovoljno fleksibilan ili previše padamo u levu stranu, asana se može modifikovati tako što ćemo da razmaknemo kolena i petu od sedalnog dela.

Takođe, možemo privremeno koristiti neko ćebe ili jastuk koje bismo stavili ispod desnog sedalnog dela kako bi kukovi bili u ravni.

Da bismo došli do stopala prave noge možemo koristiti pojas.

Sa udahom samo podignete trup, a izdahnete u mestu.

Pa onda izlazimo na već poznat način… 😉

Izlazak iz asane

* Skok unazad (udah);

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah).

Ponavljamo sve isto na levu stranu… Ulazak, ostanak i izlazak iz asane vidi gore↑.

Dalje se ulazi u Janu Sirsasana , koju ćemo obraditi u narednom tekstu.

Janu Sirsasana ima tri varijante A, B i C gde je forma ista, ali je stopalo savijene noge u različitim položajima. Stoga ćemo komplet obraditi sve tri odjednom.

Do tada, idemo još na današnju temu… 😉

Benefiti

Asana koja spada u vrlo terapeutska savijanja prema napred (pretklone). Posebno za kolena i skočne zglobove. Pored toga neke od njenih značajnih koristi su:

* Pomaže kod oticanja nogu;

* Otklanja umor;

* Otvara kukove i kolena;

* Isteže zadnju ložu i kičmu;

* Poboljšava varenje;

* Čisti unutrašnje organe;

* Smiruje um.

Moje iskustvo

Sa ovom asanom sam se oduvek osećala kao riba na suvom. 🙂

Najviše zbog kuka savijene noge koji mi se večito odiže od podloge. Trebalo mi je vreme da je kompletno kao asanu proučim kako bih znala kako da joj priđem kad je vežbam sama, što je svakako 90% vremena.

Asana je sa kojom osećam da mogu da idem dalje, ali ne mogu sama. Zato asistencija, kad odem kod Ranka u Ashtanga yoga Belgrade, itekako pomogne da se trup izduži, a kuk legne na pod.

Okej, kad je gledamo puko fizički, moj doživljaj je takav. Što se tiče nekog energetskog momenta, više je posmatram u duhu pretklona, pa uzimam sve iz toga njenog dela. Već sam pominjala u OVOM tekstu koliko mi pretkloni smiruju i telo i um, pa je tako definitivno i sa TMEP.

Problem sa kolenom ovde nikad nisam imala, što znam da se javljao kod nekih, jer sam uvek bacala akcenat na gore pomenuto izvlačenje lista radi boljeg stvaranja prostora u kolenu.

Jasno je da su mi neke asane veća, neki manja inspiracija. Ovu poštujem :), ali tu se naša ljubav i istraživanje završava.

Što se mene tiče možemo nastaviti dalje kroz seriju…

U narednom tekstu nas čekaju 3 varijante Janu Sirsasana, što sam već gore pomenula.

Pretkloni se nastavljaju, a vinjase još više između njih.

Ostanite jaki, a opet centrirani, do sledećeg čitanja.

Udahnite malo vazduha, pa nastavljamo dalje. 😉

Namaste,

\"\"

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *