Prošla nedelja je bila teška za sve nas…

Demonstracije u našoj zemlji, tema korone je i dalje aktuelna, ali i sve je na kraju krajeva isprepleteno. Besni smo, nezadovoljni, sve nam već ovo dugo traje, a opet zarad našeg zdravlja (fizičkog i psihičkog) neophodno je da prihvatimo trenutak u kom se nalazimo.

Pričala sa mnogima od vas na časovima, preko poruka i znam da ste zabrinuti. Kao i ja. Smenjuju mi se emocije straha od neizvesnosti i sveopšteg neizdrža, ALI…

Postoje d(r)nevne prakse koje me vraćaju na nulu, kao što su joga, meditacija i molitva za zdravlje svih nas. Kao i velika želja da doprinosim u ovom periodu sa znanjem koje posedujem, kako biste i vi održali vaše sidro kroz praksu u ovim nepredvidivim vremenima.

Možda se pitate da li je ovome mesto među sedećim asanama našeg Projekta “Upoznavanje sa Ashtanga jogom”?

Ja ću reći da svakako jeste jer je joga i ono u nama i oko nas. Praksa joge nije tu da nam stavi ružičaste naočare koje nas odvajaju od (prividnog) haosa. Ona je tu kao naš alat transformacije i dnevnog vođstva kroz taj isti haos.

S toga je ova mala priča osvrt na prethodnu izazovnu nedelju i podsetnik da podrška oko vas postoji, samo ako je tražite.

Toliko…

Što se tiče današnje teme, nastavljamo da \“uzgajamo svoj lotos\“, a taj proces definitivno nije lak.

Sve prethodne asane su nas vodile ka ovoj tački, a ovde se spremamo da zaronimo dublje.

U grupi tzv. Marichasana postoje njene 4 varijante – A, B, C i D.

Danas obrađujemo njene prve dve (A i B) jer one u kompletu imaju slično dejstvo (pretklone prema napred), kao i što druge dve (C i D) imaju svoje (uvrtanja kičme).

Prethodna grupacija asana (Janu Sirsasana A, B i C) su itekako podstakle otvaranje kukova, dok su ih vinjase između itetkako zagrejele za Marichasane, koje obrađujemo danas.

I više smo nego spremni i pripremljeni.

Polako prelazimo na…

Instrukcije

Nakon Janu Sirsasana A, B i C, spustili smo dlanove ispred kukova, prekrstili noge, sa udahom se podigli sa podloge, uradili Skok unazad, pa ušli u …

Ulazak u asanu

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah);

* Skok unapred (udah);

** Napomena: Kako ćemo dodavati vinjasu pre ulaska i izlaska iz svake asane, korisno je da se podsetite svih njenih elemenata OVDE.

Marichasana A

\"\"

* Sa izdahom smo se spustili na pod i ulazimo u Marichasana A.

Noge su isprva prave u Dandasani.

* Sa udahom savijamo desnu nogu pravolinijski u kolenu i smeštamo stopalo na šaku razmaka od leve butine. Desna peta je što bliža sedalnom delu.

Izvučete trup i desnu ruku sa unutrašnje strane savijene desne noge, a preusmerite savijenu ruku oko nje (u pravcu leđa). Napravite mali zamah i levom ruku unazad. Spojite ruke. Ili prste ili uhvatite zglob jedne šake. Ako nije moguće spojiti, objasniću više dole kroz modifikacije.

Leva noga je prava, aktivna, sa petom snažnom u podu i tako treba da ostane sve vreme dok smo u asani.

\"\"

* Sa izdahom spuštamo trup na nogu, ostajemo u asani…

Kod Marchi A (ali i svih drugih varijanti) je bitno da karlica ostane u ravni. Da, desni sedalni deo treba da se odiže od podloge, ali… Dok ostajete u asani potrebno je težite sa tim sedalnim delom prema podu kako bi se osetilo otvaranje desnog kuka.

Naime, ovde postoji ideja dve suprotne sile koja se primenjuje dok smo u asani. A ona je da…

Desnim ramenom nežno gurate desno koleno prema nazad, dok u isto vreme izvlačite trup napred prema nozi.

Tokom vremena ćete ga skroz spustiti dole.

Dakle, vrlo je bitno proizvesti ovu akciju kako biste osvestili šta se dešava i šta nam ova asana “radi”.

Ostajete 5 dahova. Drishti: palac levog stopala.

Modifikacija: U ovoj asani ona se odnosi na momenat, ako nije moguće da se uvežemo iza leđa. Ako je to slučaj, možete se spojiti pojasom ili peškirom i tako podsticati otvaranje ramenog pojasa. Kao i sa svakim pomagalom, koje nije deo tradicije Ashtange, budite oprezni da se ne oslanjate previše na njega. Okej je neko vreme, a posle pustite.

Sa udahom samo podignete trup, a izdahnete u mestu.

Pa onda izlazimo na već poznat način… 😉

Izlazak iz asane

* Skok unazad (udah);

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah).

Ponavljamo sve isto na levu stranu… Ulazak, ostanak i izlazak iz asane vidi gore↑.

Marichasana B

\"\"

* Sa izdahom smo se spustili na pod i ulazimo u Marichasana B.

Noge su isprva prave u Dandasani.

* Sa udahom savijamo ovog puta prvo LEVU nogu u kolenu za polu-lotos, a desnu savijamo pravolinijski.

I dalje se računa da radimo desnu stranu iako prvo savijamo levu nogu u kolenu. To je zato što se uvezujemo oko desne noge. Posebno ovo naglašavam pošto često dolazi do zabune na časovima koja noga se prvo savija. 🙂

Prvo smo primenili pravilo sigurnog ulaska u polu-lotos. Ovu akciju smo već imali najpre u stojećim asanama. Pogledajte detaljnije objašnjenje ulaska u polu-lotos OVDE u delu Instrukcije.

Desnu petu smo ponovo približili sedalnom delu. Napomena je da vam ovde stopalo ne prelazi liniju kuka.

Dok su kukovi u ravni, izvučemo ponovo trup napred, kao i desnu ruku sa unutrašnje strane desne noge i uvezujemo se oko nje (ista akcija kao u A varijanti).

\"\"

* Sa izdahom spuštamo trup prema podu, ostajemo u asani…

I u ovoj varijanti nam se desni kuk odiže od podloge i to je okej, ali težimo da ga spuštamo dole.

Dok ste u asani, ponovo primenjujete akciju dve suprotne sile – rukom podstakni koleno nazad, trup izvlači napred. Tokom vremena brada je na podu.

Ono što je ovde potencijalna blokada je svakako polu – lotos, pa kad on nije postavljen dobro, celokupna asana može biti “mučna”. Zato više o tome ubrzo kroz modifikacije.

Ostajete 5 dahova. Drishti: nos.

\"\"

Još malo kroz sliku kako izgleda “ptičija” perspektiva Marichi B i uvezivanje nazad.

Modifikacija: Kroz ovu asanu može doći do potencijalno dve nemogućnosti. Prva je polu – lotos, druga je uvezivanje oko savijene noge. Dakle, potrebno je imati optimalno otvorene kukove , ali i rameni pojas.

Možete joj pristupiti sa obe navedene tačke, pa kombinovati kroz vašu praksu.

\"\"

Ovo bi bila prva modifikacija kad rasterećujete polu – lotos, a radite na uvezivanju. Opcija je koja se može koristiti i kod povrede kolena.

\"\"

A ovo bi bila njena druga modifikacija, gde zauzimate tzv. položaj Flaminga (već smo ga spominjali). Noga koja ide u polu – lotos se namesti sa zglobom tačno iznad drugog kolena, dok se druga noga približava do granice prijatnosti. Ovde ćete osetiti kako radi kuk i mišići sa njegove spoljašnje strane. Dobra je uvertira za polu – lotos, lotos.

Ako je sveukupno preteško, iskren je savet da se zaustavite u praksi na ovom mestu i pređete na završne asane serije. Tokom vremena će vas sve prethodne asane i više nego prilagoditi ovoj kompleksnoj asani.

Sa udahom samo podignete trup, a izdahnete u mestu.

Pa onda izlazimo na već poznat način… 😉

Izlazak iz asane

* Skok unazad (udah);

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah).

Ponavljamo sve isto na levu stranu… Ulazak, ostanak i izlazak iz asane vidi gore↑.

U narednom tekstu nadovezujemo dalje varijante C i D. Do tad integrišite sve naučeno kroz A i B. 😉

Sada je vreme za…

Benefiti

Marichasana A i B snažno stimulišu naš centar, oko pupka i ispod pupka. Većina organa kroz njih prolazi svoje pročišćenje i obnovu. Ciljano su od koristi za :

* Čišćenje jetre, bubrega i stomačnih organa;

* Poboljšavaju varenje;

* Otvaraju kukove, ali i rameni pojas;

* Produbljuju osećaj bandhi (karlično dno i donji stomak).

 

Moje iskustvo

Kako se približavam polovini serije i grupaciji Marchasana, steže me celo grlo. Haha…:)

Zaista sam već u ovoj tački umorna od vinjasi koje se dešavaju između svake sedeće asane. Dok sam u početku prolazila kroz seriju, ovo mi je bila tačka sustajanja i odustanja. Uz celu priču koliko je zaista izazovno uvezati samog sebe u čvor. Ne dajte da se zavarati da je to dešava jednostavno. Da, danas mi bude lakše, ali zahtevalo je pristup svakoj varijanti iz više uglova.

Esencija razumevanja ovih asana leži u činjenici da snažno otvarate vaše kukove i rameni pojas. Možete primetiti da je jedna tačka jača, a druga slabija ili čak obe. To može biti potencijalno naš zid u praksi, gde je ponovo bitno ostati strpljiv sa sobom u procesu buđenja uspavanih delova tela.

Dugo sam osećala trnce u rukama prilikom uvezivanja oko kolena. Toliko da mi je bilo jako nelagodno da posle izlaska iz asane nastavim vinjasu.

Godinama sam istraživala ovaj fenomen “trnca u rukama” prilikom uvezivanja, a na kraju sam konačno našla odgovor da se to ipak dešava kod nekih ljudi, ali da taj osećaj vremenom prođe.

Taj odgovor mi je bio dovoljna uteha da nastavim dalje i da uporno ne odustajem, uprkos nelagodi u obe ruke.

Ako ste i vi u ovoj grupi, znajte da niste sami. Da je normalno i da će proći uz praksu na duže staze (kao i sve drugo 🙂 ).

Znajte da naše telo prolazi kroz raznorazne promene kako se krećemo kroz intenzivni sled asana Ashtange.

Prihvatite ih otvorenog uma i srca, a dozvolite da vas one dovedu do telesne, mentalne i energetske transformacije.

U narednom tekstu nastavljamo kroz Marchiasana varijante C i D. Osnova će biti slična kao u A i B, ali ćemo odvesti naše telo putem dubljeg uvrtanja kičme i unutrašnjih organa.

Biće intenzivno, pripremite se… Znate da smo pominjali da se oko sredine serije penjemo na vrh brda. Tenzija se podiže, ali i javlja prilika da zaronimo dublje u sebe kroz alat joge. Uz asane, dah i prisutnost.

Odmotajte vaš polu-lotos, opustite rameni pojas… Idemo u susret jednoj malko drugačijoj dinamici.

Do sledećeg čitanja, ostanite inspirisani i dosledni svojoj praksi. 

Namaste,

\"\"

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds