Stigli smo do polovine Prve serije Ashtange. Juuhuu! 😉

Ovo sam toliko najavljivala kao da smo došli do kraja cele serije. 😉 Samo da bih naglasila koliko je zaista velika stvar doći i do njene polovine. Preći sve vinjase između asana, ali i uhvatiti se u koštac sa nekim izazovnim po nas. Zaista jeste velika stvar i zato čestitajte sami sebi.

Tradicionalno se serija nakon Navasane može deliti.

Kako se ne preporučuje preskakanje i brzanje sa narednim asanama, nakon današnje asane se možete zaustaviti i preći odmah na završne asane. Na ovom LINKU se nalazi obrazac cele serije da vidite gde i ako povlačite liniju na ovom mestu. Učitelj sa kojim radite vam svakako pomaže u celom procesu.

Sa prošlim tekstom smo završili obradu grupacije Marichasana A, B, C i D.

Ostali smo isprovocirani, možda i iznervirani sa nekim njenim varijantama. Dokazano je da uvrtanja mogu podići potisnuti bes na površinu. Ako osećate nešto slično dok prelazite ove asane, znajte da to može biti deo procesa i da niste ludi. 😉

Možda smo već pomalo izgubili naš ritam i dah nakon Marichasana D, ali evo nas do jedne asane, koja dolazi uvek nevoljno i sa ogromnom dozom otpora – Navasana.

Prevodi se kao Položaj Čamca, ali često koristi kao metafora koju možemo iskoristiti da bismo je bolje razumeli i integrisali u praksi. Više o tome u Instrukcijama.

Navasana je jedna od retkih asana, generalno u jogi, koja radi na jačanju stomačnih mišića. Popularnog core-a, koji uključuje i jake leđne mišiće.

U Ashtanga jogi se radi 5 serija po 5 disanja, uz podizanje kroz bonus Lolasanu.

Izazvani smo na svim nivoima, ali kad smo već stigli do ovde, spremni smo da otkrijemo šta se sve tu krije za nas.

Otvorite se da radoznalo saznate šta je to.

Instrukcije

Nakon Marichasana (C i) D, spustili smo dlanove ispred kukova, prekrstili noge, sa udahom se podigli sa podloge, uradili Skok unazad, pa ušli u …

Ulazak u asanu

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah);

* Skok unapred (udah);

** Napomena: Kako ćemo dodavati vinjasu pre ulaska i izlaska iz svake asane, korisno je da se podsetite svih njenih elemenata OVDE .

 

* Sa izdahom smo se spustili na pod i ulazimo direktno Navasana.

Udobno smestimo karlicu na podlogu. Tako da repni deo naleže na pod. Iz ovog figurativnog sidra u karlici se gradi ostatak “Čamca”. Noge i trup ispravljamo (kao na slici).

Postoje vrlo korisni saveti kako održati naš čamac da ne potone. A to nikako ne želimo, zar ne? 🙂

Kod nogu je bitno da ih ispravimo celom dužinom sa pravim nožnim prstima na kraju. Da bismo ih održali kroz svih 5 serija gore, neophodno ih je rotirati ka unutra i držati čvrstim. Modifikacija ide malo kasnije, bez brige.

Kod trupa / leđa je veoma bitno da se izvučemo iz karlice. U prevodu bi značilo da ispravimo kičmu što više, a pogotovo donji deo leđa. Još slikovitije – da ne budemo kifla. 🙂 Potrebno je podržati ceo trup akcijom podizanja prema gore. Gde su nam donja leđa prava, grudni koš otvoren, ramena spuštena dole.

Ruke su prave, pralelne sa podom, prsti na šakama spojeni. Gledamo u pravcu stopala.

U Navasani treba da osetimo snažno aktiviranje stomačnih mišića sa svim navedenim akcijama. Ako osetimo da previše rade fleksori kuka (prednja strana karlice), potrebno je vratiti pažnju na noge i utemeljenje našeg metaforičkog sidra koje se nalazi duboko u karlici.

Ostajete 5 dahova. Drishti: nožni palčevi .

Ova asana se radi u 5 ciklusa od po 5 disanja. Između svakog ciklusa se podižemo udahom u tzv. Lolasanu, a izdahom spustimo. Više o njoj dole ↓.

ModifikacijaAko je teško izgurati svih 5 ciklusa u punom izražaju asane, olakšajte sebi dok ne ojačate, time što ćete saviti noge u kolenima na 90 stepeni. Sa primenom iste akcije kao kod pravih nogu – rotirati noge ka unutra, uzemljiti se kroz karlicu. Trup i u ovom slučaju držite prav.

Možete kombinovati kako ćete vezati 5 ciklusa Navasane, ali u svakom narednom težite da što više radite na ispravljanju nogu. I naravno samo strpljivo, snaga će doći sa praksom.

Na slici je prikazana početna varijanta Lolasane. Pomenula sam da je radimo sa udahom i izdahom između svakog ciklusa Navasane.

Kažem “početna” varijanta Lolasane jer je njen pun oblik sa nogama podignutim od podloge, a preusmerenim još unazad. Očigledno je da još uvek radim na ovom potezu. 🙂 Ali ovo može biti sasvim okej varijanta u prelazima.

Da biste uradili ovo podizanje potrebno je da:

 

  • smestite šake ispred kukova;

  • maksimalno zaoblite kičmu (pristup dubokim stomačnim mišićima);

  • savijete noge u kolenima, prekrstite jednu preko druge (oblik X);

  • maksimalno ih priljubite uz grudi;

  • snažno gurate pod šakama (angažovanje celog ramenog pojasa).

Sa udahom se podignete sa poda ne puštajući prvobitnu postavku (kao na slici), a izdahom spustite i uđete direktno u narednu Navasanu.

Modifikacije: Ako je teško isprva podići i noge sa podloge uradite koliko možete. Možda da podignete bar jednu nogu, a u drugom podizanju drugu, pa ih tako da rotirate dok ne ojačate.

Na Mysore času kod nekih učitelja je dozvoljeno i korišćenje blokova da bi se vežbalo podizanje u Lolasanu. Svakako može biti korisno u početku kako bismo shvatili kuda idemo.

Nakon 5. serije Navasane se spustimo na pod, pa ide stari dobri…

Izlazak iz asane

* Skok unazad (udah);

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah).

Uf, nadišite se, pauzirajte, a odmorite malo uz…↓

Benefiti

Osim naočigled mentalne i fizičke snage koju dobijamo sa Navasana, postoje još brojne njene koristi za naše telo i definitivno duh:

* Jača kičmu i fleksore kuka;

* Isteže zadnju ložu;

* Tonira i jača stomačne mišiće;

* Poboljšava balans i varenje;

* Stimuliše rad bubrega, štitne žlezde, prostate i creva;

* Olakšava simptome stresa;

* Podstiče samopozdanje.

Moje iskustvo

Sa Navasana iznova testiram svoj osećaj snage. Da budem iskrena kroz svaku praksu me preplavljuje osećaj nemoći (tačniji izraz) koji se tek kod poslednjeg podizanja transformiše u unutrašnju snagu. Recimo…:)

Ostajanje u Navasani u 5 serija od po 5 disanja mi ni izbliza nije toliko teško koliko podizanje u Lolasanu (prelaz između serija). Mesto je na kome svaki delić mog tela želi da digne ruke, prekine, odustane. Očigledno da još uvek radim na ovom segmentu snage. Naglašeno sam izazvana. A gde je izazov tu je vrlo često i otpor. Verujem da se razumemo.

Sa Lolasana se aktiviraju duboki stomačni mišići, jaki fleksori kuka (sa prednje strane) koji drže noge „zalepljene“ za trup. A sveukupno udruženo sa badhama (unutrašnjim „podizačima“) čini da to sve poprima oblik neverovatnog pokreta iz Matriksa (filma :).

Ono što me je oduvek fasciniralo kod Ashtange je da razvijeni talenat stečen upornom praksom čini da sa lakoćom, mekoćom i kontrolom podignemo telo sa podloge. Koristeći isključivo svoju težinu tela.

Treba da želimo i možemo da podignemo sami sebe sa podloge. Iza ovog materijalnog izražaja leži sposobnost da se, kad je potrebno u životu, pokupimo mentalno, emotivno i spiritualno.

Ova tumačenja ne izmišljam. Setite se samo priče o sportistima. Sigurno ste čuli kako sem tela moraju biti podjednako jaki i mentalno na terenu. Zaista je duboka spona fizičkog, mentalnog i emotivnog, a lično sam i za takvo tumačenje joge. Pogotovo Ashtange gde kroz naglašeno fizičku praksu možemo dostići ekvilibrijum celog našeg bića.

Poslednji savet od srca je da radoznalo idete kroz nelagodu koju osećate kroz Navasanu i na ovom mestu u seriji gde ste već umorni od svih asana pre. Praktično bi to značilo da vidite šta će se desiti, ako bez puno razmišljanja o tome šta dolazi sledeće, ostanete sa svojim dahom u asani. Onda pokupite svoj paket (telo), dignete se, pa sve opet iznova dok ne završite ceo ciklus.

Obično se iza umora pokaže da imamo itekako snage da nastavimo dalje. Da snaga postoji iako nije odmah vidljiva. Da je imamo na pretek da pokupimo (čitaj: podržimo) sebe, i fizički i emotivno.

Verujte u to kroz nesalomivu veru u sebe.

Sa narednim tekstom ulazimo u malo darkerske vode. :Asane koje nastavljaju u istom stilu kao Navasana, a gde je posebno bitan ravnomeran odnos snage i fleksibilnosti.

Ostavljam vas u kontemplaciji nad sopstvenom unutrašnjom i spoljašnjom snagom. Otkrite je, istražite je, prihvatite je…

Namaste,

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds