Sa današnjom asanom ulazimo u vajb druge polovine serije Ashtanga joge.

Da li da se radujemo ili plačemo? Pitanje je SADA. 🙂

Činjenica je da je njen početak (prve četiri asane) za 90% ljudi težak i izazovan. I sama spadam u ovih 90%. U prevodu to znači da ovo mogu biti ključna mesta u praksi na kojima ćete se zadržati neko duže vreme.

Poznato vam je već kroz prošle tekstove kakva je filozofija Ashtange u kontekstu asana, a ona je da…

Ne idete dalje dok ne savladate optimalno prethodnu asanu.

Podsećam da ona ne mora biti savršena kao sa slike (retko kad bude 🙂 ), ali je neophodno imati solidnu kontrolu tela, a dah mora biti stabilan.

Kada vam učitelj na Mysore času daje novu asanu, on ima ovo u vidu. Kada ste na vođenom času, preporuka je da stanete do asane koja još uvek nema prethodno navedene kvalitete. Više o Mysore i vođenom času Ashtange klik OVDE za podsetnik.

Ovakav uvod ne treba da vas plaši jer je sve dostupno uz redovnu i posvećenu praksu. Verujete kad kažem ovo jer sam dugo mislila je da većina “težih” asana rezervisana samo za određene ljude. One koji su od malih nogu u konstantnom treningu, plesu. Uvek možete više nego što mislite, ali je potrebno prići “izazovu” iz različitih uglova, a onda istražiti šta to radi za nas.

Uz klasične instrukcije “uradi ovo ili ono” što jeste bitno, često je element VERE upravo onaj koji nedostaje da bi XY asana dostigla pun izražaj ili nešto slično tome.

Da, postoje fizički limiti, ali posebno su “opasni” oni mentalni koji su često mnogo “tvrđi” od fizičkih. Imajte na umu ovo dok pristupate izazovnim asanama za vas.

Pitajte se… Šta me sprečava? Telo ili um? Ili oba?

Dozvolite da vas odgovori, koji često ne dolaze lako i brzo, vode u dalje ispitivanje terena.

Pa i asane koja je naša današnja tema: Bhujapidasana.

Ako treba podsetnik, stali smo sa Navasana (položaj Čamca) i sada ulazimo u dinamičan let našeg tela i duha.

Bhujapidasana je često suma dobro i kvalitetno savladanih Chaturangi (niskih sklekova) kojih imamo itekako kroz naše milionske vinjase. 🙂 Na ovom mestu se vidi kako stojimo sa tim, a da li smo negde možda varali. Sve je okej ako saznamo i da jesmo. Na putu smo, zar ne? 😉

Takođe, imamo i elemente balansa, dobre fleksibilnosti kukova, zadnje lože.

Svašta je ovde uključeno, ali hajmo da je istražimo zajedno kroz …

Instrukcije

Nakon Navasane, spustili smo dlanove ispred kukova, prekrstili noge, sa udahom se podigli sa podloge, uradili Skok unazad, pa ušli u …

Ulazak u asanu

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah);

** Napomena: Kako ćemo dodavati vinjasu pre ulaska i izlaska iz svake asane, korisno je da se podsetite svih njenih elemenata OVDE.

* Skok unapred (udah), ali na malo drugačiji način od uobičajnog…

U Bhudjapidasanu se ulazi tako što se skoči unapred sa nogama oko ruku (kao da ih grlimo). Približimo stopala i ukrstimo desnu nogu preko leve, dok sedalni deo ide niže prema podlozi. Ukrštanje se dešava u vazduhu, bez doticanja podloge. Da, ovo se sve dešava pri udahu

PUNA VARIJANTA JE SA BRADOM NA PODU

Sa narednim izdahom ulazimo u stanje asane gde se zadržavamo.

Sa kontrolom savijamo laktove i preusmeravamo noge kroz ruke unazad, dok trup, glavu šaljemo napred. Svakako je neophodna optimalna eksterna (spoljašnja) rotacija kukova, koju smo izvežbali kroz sve prethodne asane. Pravi se osećaj vage gde ustvari dolazi do balansiranja celim telom.

Kako još uvek radim na ovoj izazivnoj balansirajućoj asani na rukama i dalje spuštam teme glave na pod jer mi je tako sigurnije (vidi sliku gore).

Pun izražaj je sa bradom napred dok su noge, laktovi i celo telo u istoj poziciji.

Napomena: Ako vas sve ovo plaši, deluje nemoguće, preteško, strpite se dole za korake kako možete da približite sebi ovu asanu. Uvek prvo krećem od pune varijante. 🙂

Ostajete 5 dahova. Drishti: vrh nosa.

Sa udahom se podižemo sa podloge. Opet balansiramo prilikom ove akcije. Ono što nas je spustilo dole, to nas i podiže….

Snaga ramenog pojasa, aktivan donji stomak i karlično dno (bandhe), koncentracija.

Blago širimo noge u stranu, savijamo laktove, prebacujemo težinu tela napred savijajući jednu pa drugu nogu u kolenu za položaj Bakasana (kao na slici ispod). On je samo tranzicija i izlazak iz ove asane.

Napomena: Pogledajte u postu mog instagram profila video kako taj prelaz izgleda za sad kod mene. Bakasana je mnogo „niža“ nego na slici. Work in progress… :)

Sa izdahom idemo snažno u…

Izlazak iz asane

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah).

Igranka je završena, e sad prelazimo na korake kako možete prići ovoj asani.

Modifikacije / Koraci do Bhujapidasane

Pri susretu sa kompleksnijim asanama je često neophodno razbiti ih na deloveOd pomoći su mi bila naredna 3 koraka tj. faze.

1.korak

Skočite ili iskoračite napred tako da stopala budu sa spoljašnje strane šaka. Spuštate nisko karlicu u duboki čučanj. Pogled na vrh nosa, ostajete ovde, dišete 5 puta i duže.

2.korak

Kad osetimo da je vreme da idemo dalje, savijamo se u kolenima (“grlimo nogama ruke”)približavamo stopala što više. Stopala u ovaj fazi mogu ostati na podlozi. Snažno guramo pod, a radimo na jačanju ramenog pojasa. Ovde se zaustavljate, dišete 5 puta i duže.

3.korak

Tokom vremena nesumnjivo postajemo jači, tada je možda vreme za ovaj korak gde prekrštamo desnu nogu preko leve, a odižemo ih od podloge. Vežbamo snagu i balans, a još uvek se ne spuštamo dole.

P.s. Lično sam duže vreme bila na ovom koraku, jako je pomoglo. Ostajala sam i preko 10 dahova. A slika je sa radionice Ashtanga joge. 🙂

Osetićemo kad je vreme za spuštanje dole, tada radimo sve sa početka instrukcija, pa koliko možemo.

Izlazak iz modifikovanih koraka Bhudjapidasane može ići tako što spustimo stopala na pod, raširimo noge u stranu, prebacimo jednu pa drugu unazad, pa iskoračimo u visoki sklek, a spustimo se u niski (Chaturanga). Nežnija varijanta izlaska napolje. Ostalo znamo. :)

Radite polako, svesno, dišite…

 

Benefiti

Sve asane sa elementom balansiranja na rukama izazivaju našu snagu, koncentraciju, a u konačnici celo telo. Iako deluju da su primarno samo asane “snage”, činjenica je da nam za snagu uvek treba i fleksibilnost… Dva sastojka koja prave savršen balans našeg tela.

Bhujapidasana, kao primer jedne od njih, nam:

* Poboljšava balans i koncentraciju;

* Jača core, ruke, ramena i zglobove;

* Pročišćuje stomačne organe;

* Gradi samopouzdanje .

Ne zvuči li sve ovo odlično? 😉

 

Moje iskustvo

Već sam najavljivala kako, za mene, od Bhudjapidasane kreće „drmanje kaveza“. Ova i naredne 3 asane u seriji su posebna mesta izazova, preispitivanja… Zaista dubinskog kopanja po sebi. Pritom mislim da nisam ni na pola puta sa saznanjima o tome šta me sprečava – telo ili um? (pitanje sa početka).

Svakako nisu asane one koje podstiču takva pitanja nego proces koji se dešava dok im prilazim. Kada sam došla do ove asane u seriji je bio osećaj da nikad neću imati dovoljno snage da se spustim dole, a kamoli podignem. I dan danas imam nekad taj osećaj…

Strah da li ću uspeti sebe da podignem i izađem (iz asane)?

Da li shvatate koliko ova rečenica može da se prenese na moj ili vaš svakodnevni život?

Tako je moćno koliko asane mogu biti naše ogledalo, koliko jasno mogu ukazati na naša limitirajuća uverenja. I znate šta, često bih saznala da je odgovor DA.

DA, imam dovoljno snage i da se spustim i da se podignem. Kad god verujem da je imam, to bi se i desilo. Tako jača mišić vere i mentalne snage koja se manifestuje u fizičku.

Ako ste na samom početku sa ovom asanom, osvestite koliko u vašem dahu ima snage da vas održi iznad podloge, a posle podigne. Uživajte u momentu „koji je stao“ jer se to često dešava kod ovakvih asana. Momenat kada nestanu sve nevažne misli, a ostane vaša esencija koja podiže duh kroz telo.

Dok sam i sama u procesu sa ovom asanom i tranzicijom, svesna sam koliko sam daleko odmakla i zahvalna sam na tome. Zahvalna sam sebi što sam verovala u sebe.

Budite i vi.

Sa narednim tekstom stižemo na vrh našeg figurativnog brda. Dve asane sa kojima istražujemo životinjsko u nama, a sposobnost intenzivnog povlačenja ka unutra. Posebno ću biti inspirisana da vas upoznam sa njima.

Do sledećeg čitanja…

Namaste,

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds