Sedeće asane: Kurmasana / Supta Kurmasana

Kad sam počinjala sa Projektom \“UsAJ\“ u glavi mi je bilo kako ću pisati na temu današnje dve asane – Kurmasane i Supta Kurmasane.

Primetila sam da imam identičan otpor da pišem o njima koliko i da ih radim. Vrlo zanimljivo. Toliko toga osećam upravo na ovom vrhu brda naše Prve serije Ashtange…

Mnogi će moj današnji tekst duboko razumeti, a mnogi možda i neće jer imaju izazove na drugom mestu u praksi. I to je sasvim okej.

Obećala sam sebi da ću ovaj neverovatan otpor koji osećam pretvoriti u nešto korisno za vas koji čitate.

Pre nego što se upustimo u istraživanje i upoznavanje ove dve asane, podsetite se gde smo stali OVDE.

Bhujapidasana nam je bila prva balansirajuća asana na rukama, a namučila nas je sa više strana, priznajte. :)

Ako vas ona itekako izaziva, poslušajte savete tradicije Ashtanga joge i zaustavite se na ovom mestu neko vreme. Nema razloga za žurbu. Posebno zato što nam Kurmasana i Supta Kurmasana daju jedan još intenzivniji doživljaj, a zahtevaju neke savladane elemente u Bhujapidasani. Kao i skoro svih prethodnih asana u seriji.

Obe asane jesu veliki test snage, izdržljivosti i otvorenosti našeg tela. U tom maniru je poželjno pristupiti im… Sa poštovanjem, punom svesnošću, ali uz podjednaku dozu spremnosti, otvorenosti i vere da jeste moguće (tokom vremena) uraditi nemoguće.

Kroz njih imamo spoj najdubljeg pretklona unapred i vrlo intenzivne spoljašnje rotacije kukova. Zvuči zastrašajuće i zaista jeste, ne mogu da lažem. Dobra vest je da postoje načini kako im prići, ali o tome malo kasnije.

U prevodu sa Sanskrita Kurmasana znači kornjača, a Supta Kurmasana uspavana kornjača.

Njihovo značenje nam jeste bitno jer mi zapravo imitiramo svojim telom kornjaču, a onda njenu varijantu kada spava.

Supta Kurmasana jeste mnogo teža asana jer se metaforički potpuno povlačimo u svoj oklop. Osećaji koji nam mogu doći u ovom procesu nisu za zanemariti, ali svakako je odlična prilika za preispitivanje. Evo meni je inspiracija već godinama. 🙂

Dakle, sa fizičkog stanovišta sve oko KurmasanA se vrti oko duboke rotacije kukova, otvorenosti ramenog pojasa, fleksibilnosti zadnje lože i donjih leđa. Dok sa psihičkog dolazi do oslobađanja od dubokih trauma iz detinjstva, potisnutih besova i večite lekcije strpljenja. Nije li nam već bilo dosta kroz sve prethodne asane? 🙂

Spremite se da uronite dublje u svoj unutrašnji svet.

Vodim vas…

Instrukcije

Nakon Bhujapidasane, sa izdahom idemo snažno u…

Kurmasana

Ulazak u asanu

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah).

** Napomena: Upoznali smo se sa malo drugačijim ulascima i izlascima iz ovih asana na polovini serije, podsetite se OVDE.

Sa udahom ulazimo u Kurmasanu, slično kao kod Bhujapidasane, tako što skočimo unapred sa nogama oko ruku (kao da ih grlimo).

Sa izdahom smo meko spustili sedalni deo na pod. Ovo je mini priprema za pun položaj. Ruke nameštate na 45 strepeni od trupa, noge su blago savijene…Idemo dalje.

Ispravljamo kolena, spuštamo trup dole. Izdužujemo vrat, a spuštamo bradu na pod. Noge treba da budu što bliže ramenima. Dok smo u asani aktivno pritiskamo nogama ramena u pod, a ispružimo nožne prste.

Ruke su takođe aktivne. Dlanovima pritiskamo pod, a ma koliko kontradiktorno zvučalo vrlo je bitno da povlačimo ramena i unazad. Podjedanko koliko ih pritiskamo nogama prema dole. Dugoročno će vam ovo sačuvati rameni pojas, a posebno ključne kosti.

U asanama uvek otvarajte grudni koš i ramenima idite unazad. Uvek. Naučila sam na teži način pa želim da posebno naglasim ovaj momenat.

Sedalni deo treba da vam je na podlozi pored svih ovih drugih aktivnosti. Setite se ovo je duboka fleksija kičme, pa ćete osetiti intenzivnije istezanje njenog donjeg dela. Kada su i ostali delovi povezani, ovo bi trebalo u konačnici da prija.

Ostajemo 5 dahova. Drishti: vrh nosa.

ModifikacijaOvo sve jeste duboko i napredno, ALI… Uvek se možete zadržati na 1.koraku ulaska u asanu (1. slika vidi gore). Ostati tu i disati. Ako je takav slučaj, preporuka je da se ne ide dalje na Supta Kurmasanu jer ona zahteva još dublju fleksiju kičme zajedno sa spoljašnjom rotacijom kukova, koju sam već pominjala. Dakle, ostanite ovde više dahova, ako trenutno niste spremni za dalje i pređite na završne asane.

** Između ove dve asane nema vinjase, pa direktno prelazimo na Suptu…

Supta Kurmasana

Ponovo savijamo kolena, izvučemo malo ruke. Potom kolena idu u stranu za oblik dijamanta. Podvlačimo jednu ruku ispod kolena, pa drugu. One se sreću na leđima gde uhvatimo prste ili možda zglob. Noge prekrstimo, desnu preko leve. Čelo spustimo na pod.

Evo nas… Uspavana kornjača, u oklopu smo. Ovo je sasvim pristojna varijanta za Supta Kurmasanu. Eh kad bi to bilo tako lako.:) Ovde nas često blokira rameni pojas, pa i kad imamo malo duže ruke. Ja ih nemam duže, pa sam ovde spojena uz asistenciju.

Dok sam ovde spojena kompletno. Ruke su uvezane iza leđa, noge su iza glave. I znajte, ovo je puni oblik Supta Kurmasane. Ako ste je već radili ili ste dovoljno otvoreni u kukovima i ramenom pojasu, možete iz sedećeg položaja staviti levu pa desnu nogu iza glave, sa kontrolom spustiti čelo na pod pa uvezati ruke. Mnogi kažu da je ovo čak “lakše” nego raditi sve sa poda. Ja ne mogu da tvrdim, još nisam tamo…

Ako vam je vilica pala dole i sve ovo vam deluje nedostižno, ubrzo ću dole pokazati Modifikacije, kao i gde sam ja zaista. Ovo su sve slike gde mi neko asistira dok sam dobro, dobro zagrejana.

I evo, ovo je primer optimalno savladane asane. Mogu da je uradim uz asistenciju stoga sam nastavila dalje sa serijom. Ne jurite savršenstvo. Nađite neko vaše za ovaj sadašnji trenutak.

Ostajete 5 dahova. Drishti: vrh nosa.

Sa udahom pustimo ruke i spustimo ih na pod.

Prebacujemo težinu tela na ruke, odvojimo stopala…

Snaga ramenog pojasa, aktivan donji stomak i karlično dno (bandhe), koncentracija nas održavaju.

Blago širimo noge u stranu, ispravimo ih, sedalni deo ide dole za Tittibasanu …

Prebacujemo težinu tela napred savijajući jednu pa drugu nogu u kolenu za položaj Bakasana (kao na slici ispod). On je samo tranzicija i izlazak iz ove asane, kao i Tittibasana. Da, ovo se sve uradi na jedan udah (praksa, praksa… 🙂 ).

Napomena: Pogledajte u postu mog instagram profila video kako taj prelaz izgleda za sad kod mene. U procesu sam naravno… 🙂

Sa izdahom idemo snažno u…

Izlazak iz asane

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah).

Igranka je završena, e sad prelazimo na korake kako možete prići ovoj asani.

 

Modifikacije

Na ovom mestu u seriji, mnogi se često zaustave i rade niz dodatnih pripremnih vežbi. Koje vežbe se mogu raditi ciljano za napredak u ove dve asane, potreban je jedan potpuno novi tekst, koji će biti ako tražite. 😉

Lično ih više ne radim, ali pre jesam. Danas možda nekada uradim Eka Pada Sirsasana (noga iza glave) pre ulaska u SK.

Razlog zašto više NE radim dodatne vežbe jeste zato što prekida kompletan flow Ashtanga prakse kojoj jeste poenta vinjasa i ritam. Kad god sam radila nešto van serije na ovom mestu sam se povređivala. Tako da ih uradim nekada VAN prakse, a ne tokom.

Neki učitelji na Mysore časovima dozvoljavaju pripremne vežbe, a neki strogo ne. Vi izaberite svakako šta radi za vas i vašu praksu.

Ako ne možete još uvek da se uvežete iza leđa, a od asistencije ni na vidiku, uradite koliko možete. Jednom će se spojiti. Ne možete žuriti više nego što telo može podneti trenutno.

Ili koristite peškir koji će vam pomoći da tokom vremena postepeno smanjujete taj razmak između prstiju.

U svojoj praksi i kad nemam asistenciju, ja još uvek radim ovako posle više godina prakse.

I znajte da je to okej. Gde god da ste sad.

Benefiti

Svaka asana nosi svoju tajnu, priliku za rast i uvide. Kurmasana i Supta Kurmasana ih imaju na pretek. Pored potpune budnosti tela i duha, imaju brojne druge koristi:

Otvaraju kukove i energetske kanale oko kukova;

Jačaju ramena;

Poboljšavaju varenje;

Olakšavaju depresiju, nervozu i bes;

Grade izdržljivost tela.

 

Moje iskustvo

Koliko ti je bogat unutrašnji svet?

I da li si spreman da ga otkriješ?

Dva bitna pitanja i za svakog lični odgovori, savršeno opisuju dve asane koje su nam tema.

Svakoj težoj asani pristupam, sem fizičkog, i iz psihološkog i energetskog ugla. Pitam se: Gde je zapelo i zašto?

Nekad odgovori dođu brzo, nekad ih čekam, a ustvari je mnogo zanimljivi deo između.

Kurmasanu sam oduvek mogla relativno okej da uradim. Znate ono bez prevelike drame, ali zato Supta Kurmasana…Ona mi je triger i posle 5 godina prakse.

Mislila sam „lako ću ja to“, a onda prođe vreme, nema šta nisam isprobala i iz kog ugla je nisam istražila. Slušala različite učitelje ne bi li čula to jedno nešto što će mi kliknuti da je uradim.

Ali znate šta? Nije u tome poenta. Da ja ili vi nešto shvatimo na mentalnom nivou. Za ovaj svet u kom živimo to jednostavno nije dovoljno.

Teorijski mi znamo svašta, ali iskustveno, da li?

Tako je sa asanama. Tako je sa životom. Tako je sa činjenicom da se ne vezujemo za krajnje ishode.

To mene uči ovaj „zid“. UČI…Proces je.

U Ashtanga jogi možeš ići dalje kroz seriju ako asanu savladaš optimalno, stabilno dišeš ili možeš da je uradiš uz asistenciju.

Kod mene je sve ovo DA i trenutno sam na drugoj seriji, ali…

Činjenica je da snažno želim da sve to mogu da uradim potpuno sama. Bez ičije pomoći. To je deo koji mene ovde „dira“.

Teško mi ide prihvatanje toga i zato ovde čitate jednu potpuno drugačiju energiju od uobičajne. Delim sa vama svaku emociju koja jeste tu, opipljiva u svakoj mojoj praksi. A duboko verujem da u deljenju bilo čega (znanja, emocija, osmeha, tuga…) svi postajemo još malo jači i ujedinjeniji.

To je za mene vrhunski smisao joge koja znači ujedinjenje.

Ujedinjenje celog mog ili tvog puta. Sa njegovim „lošim“ i „dobrim“ delovima.

Ujedunjenje svih naših emocija na putu.

Ujedunjenje otpora i prihvatanja.

Zato se ovaj tekst piše sam, da ti koji čitaš znaš da nisi sam u bilo čemu.

U praksi, u toj tvojoj asani, u životu.

Svi prolazimo kroz iste stvari, samo neko priča, a neko ne. Moj odabir je da pričam o svakom aspektu što čini jednu fizičku praksu, a zapravo je uvek u pitanju jedan dublji rad na sebi od kog ne možemo pobeći sem  ga naučiti prihvatiti.

Iz prihvatanja se dešava protočnost tela, a onda se asana dešava. Onda se protok života dešava.

U ime mog procesa i bilo kog vašeg ličnog procesa, otvaram portal dopuštanja i lakoće. Neka iz te tačke svi stvaramo i kreiramo ono što želimo. Od asane do životnih uspeha.

Ja verujem u jednoroge i verujem u nemoguće. Zahvalna sam na svakom kamenu spoticanja koji me je naučio kako da više volim sebe i poštujem ceo svoj put.

Želim to i svakome od vas.

I, ne, nikad nije reč samo o asanama.

Do sledećeg čitanja…

Namaste,

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds