Sedeće asane: Garbha Pindasana / Kukkutasana

Prolazimo kroz najtamnija mesta u praksi Prve serije Ashtange.

Razumem ako ste zbunjeni ili želite da odustanete. Želela sam i ja… Ali sam uz pomoć mudrih učitelja oko mene ipak nastavila dalje. Nastavljam i dan danas.

Ashtanga joga se čini da zahteva puno od nas. Dolazimo na njen prvi čas iz jedne potpuno drugačije stvarnosti.

Iz stvarnosti, u kojoj sedimo po ceo dan ispred računara, slabo se krećemo, konstantno gledamo u telefon, krivimo vrat…

Potom se upoznajemo sa asanama koje nam “drmaju kavez” i celo naše biće. Onda i sami zahtevamo puno od nas, želeći da imitiramo nečiji izgled asane sa instagrama.

Razumem… I želju i frustraciju. Nekad se i ja upletem u njih, ali je dobro dokle god primetim da to radim. Vežbajte da primetite i vi jer u žurbi i nestrpljivosti nas asane vode do povrede. I tela i duha, a…

Joga prostirka nije mesto za njih!

Sa prošlim tekstom o Kurmasani i Supta Kurmasani smo došli do našeg (figurativnog) vrha brda cele Prve serije. Kao što sam već pominjala, sve asane su vodile do njih dve.

Ali i do asana koje su nam današnja tema…Garbha Pindasane i Kukkutasane.

Smatraju se da su još teže od Kurmasana, s obzirom da iz radimo iz punog lotosa koji se prvi put radi u seriji na ovom mestu.

Ako vam je samo polu-lotos izazovan, zadržite se još na svim prethodnim asanama. Iako postoje modifikacije, koje ćemo preći, to se ipak smatra “varanjem” u Ashtanga jogi. Samo prenosim ono što su mene učili.

Setite se da morate ispunjavati uslov da…

Asana mora biti udobna i stabilna. Kao i dah.

Dakle, nije bitan ideal nego kako se ponaša vaš nervni sistem kada je suočen sa ovako naprednim asanama.

Da li ste u panici tokom?

Da li plitko dišete?

Da li ste uznemireni posle?

Ako je odgovor DA onda ipak ostanite neko vreme tu gde jeste. Uz obavezno vođstvo i procenu vašeg učitelja.

Dakle, Garbha Pindasana nas stavlja u oblik fetusa gde provlačimo ruke kroz “rupe” našeg lotosa. Posle u smeru kazaljke na satu u tom istom položaju se rolamo 5 puta na leđima. Dolazimo na početak prostirke i podižemo se na ruke (koje su i dalje provučene u lotosu) i ulazimo u položaj Petla – Kukkutasana.

Ukratko, tako su vezane ove naše dve asane.

Šta je nejasno, biće uskoro pojašnjeno kroz…

Instrukcije

Nakon Supta Kurmasane i izlaska iz nje, sa izdahom ulazimo u…

Garbha Pindasanu

Ulazak u asanu

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah);

* Skok unapred (udah).

** Napomena: Upoznali smo se sa malo drugačijim ulascima i izlascima iz asana na polovini serije, poslednjeg izlaska (iz Supta Kurmasane) se podsetite se OVDE.

* Sa izdahom smo se spustili na pod, noge su prave.

Ulazimo u prvi puni lotos položaj u seriji. Pažljivo privučete desnu, pa levu nogu preko nje. Pete treba da su što bliže donjem stomaku, oba kolena dobro i pažljivo zatvorena. Lotos mora biti siguran i udoban pre nego što nastavite dalje.

Podsetite se OVDE u delu Instrukcije koje smo principe primenjivali za siguran ulazak u polu-lotos. Biće korisno primeniti i sve to spojiti za puni lotos.

U Ashtanga jogi uvek prvo krećemo desnom, pa levom preko nje za lotos.

Provučete desnu ruku kroz jednu, pa levu kroz drugu rupu lotosa. Izazovno je znam, a na ovom mestu može biti više prepreka. Od kukova do malo jačih nogu, kraćih ruku.

Poenta je naučiti strpljivo raditi sa svojim telom i onim sa čim baratate. 🙂

Elem, neophodno je da ih provučete malo preko laktova da biste mogli da ih savijete pa prislonite dlanove na uši. Da, to je puni položaj. Ja jedva dodjem do brade (vidi sliku), ali to je trenutno moj maksimum. U ovom delu pričamo o njenom punom izražaju. Bez straha, biće i modifikacije. 🙂

Ovo se sve dešavalo pri udahu (morate biti brzi 😉 ).

Karlično dno je jako i donji stomak (bandhe), balansiramo, dišemo…

Ostajemo 5 dahova. Drishti: vrh nosa.

Nakon ovoga savijamo glavu prema dole i spuštamo dlanove na čelo (ili gde je moguće). Započinjemo rolanje na leđima u smeru kazaljke na satu (u desno). Leđa su u naglašenoj fleksiji (savijena).

Udahom smo gore, izdahom se spuštamo na zemlju. I tako 5 puta dok ne dođemo ponovo do početka prostirke. Dok ovo uvežbavate na Mysore času, slobodno uzmite vremena koliko vam je potrebno da izvežbate ovaj zahtevan pokret.

Da bi vam bilo jasnije kako se radi, obavezno pogledajte i moj post na instagramu koji postavljam u isto vreme kad i ovaj tekst.

Vratili smo se na početak prostirke. Ruke su nam i dalje provučene u lotosu. Sa narednim snažnim udahom spuštamo dlanove na pod. Poželjno je da idu malo u stranu i podižemo se od podloge. Sad nam je celo telo u vazduhu, šake su koren i oslonac. Bandhe snažne i aktivne. To vas drži gore. Ako ne uspete odmah da se podignete, pokušajte par puta.

Ostajemo 5 dahova. Drishti: vrh nosa.

Kad smo završili, u narednom koraku izvučemo ruke iz lotosa, spustimo ih napred na pod, pustimo noge iz lotosa i polako izlazimo iz asane. (Vidite u mom instagram postu kako.)

Izlazak iz asane

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah).

Sa ovim smo zvanično završili sa ove dve asane koje definitivno spadaju u jedne od najtežih. Ako ste prestravljeni, razumem, ali… Uvek možemo kompleksnost razbiti na delove i prilagoditi se za dalji rad. Ili tačnije put, malim koracima. Idemo na…

MODIFIKACIJE

* Prva varijanta

Ako vam je lotos položaj dostupan i udoban, ali je problem provlačenje ruku onda je ovo razumna modifikacija za Garbha Pindasanu. Rolanje se radi iz iste pozicije.

Kukkutasana se u tom slučaju radi sa rukama pored lotosa. Telo se podiže od podloge. Izlazak iz asane je isti.

* Druga varijanta

Ako je i lotos upitan, po nekim učiteljima, postoji i ova varijanta za Garbha Pindasanu. Sa njom samo prekrstite noge i privučete ruke u pravcu trupa ili lica. Po njima ova varijanta može da uradi više za nas od prethodne zbog aktivacije bandhi koja je ovde neophodna. Predstavljam obe da se odlučite koju ćete odabrati. A svakako se konsultujte i sa vašim učiteljem. Rolanje se radi iz istog položaja.

Kukkutasana se radi sa rukama pored tela. Kolena su savijena, prekrštena i tesno privučena uz trup.

Neka sada sledi “varenje” svih informacija. 🙂 Svi tekstovi iz Projekta “Upoznavanje sa Ashtanga jogom” su svakako tu da se iščitavaju više puta i polako.

A mi idemo dalje na…

Benefiti

Mislili smo da izazovi kroz Prvu seriju popuštaju, međutim Garbha Pindasana i Kukkutasana nam pokazuju da je potrebno uložiti još malo napora i kad mislimo da nemamo snage za nastaviti dalje. Obično se na takvim mestim dešava intenzivna unutrašnja promena, koja nam bude ubrzo jasna. Osetimo je. Pored toga, sa ovim asanama su pokrenute još neke koristi:

Grade bandhe, snagu core-a i svest centralne ose tela;

Poboljšavaju varenje;

Uspostavljaju balans;

Jačaju celo telo;

* Povećavaju samopozdanje (Kukkutasana).

 

Moje iskustvo (i saveti)

Kakav može biti osećaj kad se ceo uvežeš i zapleteš?

Da li osećaš da samog sebe gušiš ili si ipak u lakoći?

Asane kao što su Garbha Pindasana i Kukkutasana postavljaju ova pitanja i traže odgovore.

Kroz obe formiramo oblik fetusa ili tačnije onog koji se zapleo u svoju pupčanu vrpcu. Snažno nas vraćaju na osećaj koji smo imali u majčinom stomaku i kako smo se tamo osećali.

Pored ovih metaforičkih značenja koja svako za sebe treba da istraži, ove asane jesu zaista teške većini ljudi.

Moje putovanje kroz njih je trajalo izuzetno sporo. I dalje je tako pošto „radim“ na njima, ali verujem da sam tamo gde treba da budem.

Činjenica je da sam na modifikovanaoj verziji (onoj u kojoj samo držim lotos) bila do prošlog oktobra (2019.godine). Što je nakon 4 godine prakse.

Priča je da nije tačno da nisam mogla dalje (da provučem ruke kroz lotos) zato što telo nije moglo nego zato što um nije hteo.

Obratite pažnju na „nije hteo“…Čitajte: Ostajala sam u svojoj zoni komfora. Bilo je udobno tu gde jeste iako se položaj tradicionalno ne radi tako. Oslonila sam se na njenu modifikovanu varijantu i nisam se ni trudila da pokušam više. Velim, dobro mi je i ovde. 🙂

Sve dok nisam otišla na seminar Davida Robsona i Jelene Vesić, koji su testirali 2 nedelje koliko i dokle mogu da idem. Oni su bili ti koji su mi pomerali zonu komfora iz spolja, kako bih se ja pomerila iznutra i pokušala konačno punu varijantu. Zato je bitno imati učitelja da vas prati. On će videti dalje i više, a pogurati tamo gde treba.

Uglavnom, tamo smo bili prilično znojavi od prakse pa su mi ruke lako prošle kroz noge za Garbha Pindasanu. Mnogo teže je bilo rolanje i podizanje u Kukkutasanu. Taj prvi put kad sam sve to uradila je bilo preteško. Osećala sam da nemam nikakvu kontrolu svog centra i bandhi. Nebrojeno puta sam pala u stranu, ali nekako uspela da se podignem i izguram svoje rolanje do centra. Moja unutrašnja snaga i vera je bila izuzetno testirana.

Od tad vežbam sve što sam naučila uz njih. A zapravo da mogu mnogo više nego što mislim. Možda je tako i kod vas. Možda je telo negde već spremno da pomeri granicu, a opet vas sprečava um. Ako ne možete da prepoznate gde je to, opet pitajte vašeg učitelja.

Dve glavne pomoći kod ove dve asane su:

1. Devojke, žene vežbajte u šorcevima, ako vam je u startu preteško da ruke prođu kroz minijaturne rupe lotosa. Muški, vi već vežbate tako. 🙂 ;

2. Ako niste dovoljno znojavi (zimi recimo ili kad god) isprskajte dobro ruke i noge sa unutrašnje strane. Biće lakše provući ruke kroz lotos.

Ako vam se javi osećaj ranjivosti i bespomoćnosti, znajte da niste sami u tome. Ove asane ih podižu na površinu, tako je i kod mene. Znajte da će ti osećaji jednom prestati. Uz praksu i svakodnevno suočavanje sa njima.

Setite se da smo i dalje u temi jednih od najtežih asana u celoj Prvoj seriji Ashtange. Nisu za zanemariti. Ne samo zbog njihove fizičke zahtevnosti nego i svega što donose. A mogu doneti pad i let. Prigrlite oba.

Pozovite se na strpljenje sa svojim telom. Neka vas svestan, ujednačen dah vodi kroz ceo proces, što i jeste esencija fizičke prakse joge, ali i njene životne filozofije.

Sa sledećim tekstom i asanom započinjemo polako naš silazak sa fiktivnog brda, planine. Sve što smo gradili u seriji, gradili smo da bismo prošli kroz prethodne tri asane i ove dve.

Sledi malo lakši tempo do kraja serije, što ne znači da i dalje neće biti nekih skrivenih izazova. Svako će iskusiti koji su to za njih. Ja ih svakako imam, a kao i obično deliću svoja iskustva sa vama. Šta sam naučila u procesu, a šta učim i dalje. Sirovo i iskreno.

Do sledećeg čitanja, ostanite u svom centru i dišite… Srećno!

Namaste,

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds