Sunce sija, jednorozi se vraćaju… 🙂

Prelazimo na malo jednostavniji deo Prve serije Ashtange. Verujem da je ovo veliki razlog za radovanje nakon svega što smo da sad prošli.

Bilo je tu svega, a lični utisak je kao da su se sva godišnja doba izmenjala. Polako se smiruje toplota koju smo gradili i negovali. Sada je samo održavamo kroz našu silaznu putanju u seriji.

Već sam napomenula da to ne mora nužno da znači da su sve asane do kraja „lake“. O ne! Znamo već da je to individualna stvar. Pritom, mnogo je bitniji osećaj koji nosimo sa sobom kroz nastavak serije…

Pitajte se: Kakav je on nakon izazova koje smo prešli?

Garbha Pindasana i Kukkutasana su bacile naše telo u rebus. Razbijale stare krivine, rušile telesne, mentalne i emotivne barijere. Bili smo izazvani, zar ne? Ali verujem da se sigurno izrodilo nešto novo iz iskustva sa njima, kao i svaki put kad ih „pogledamo u oči“ na prostirci.

Pozvani smo da verujemo u to nešto i kad ne verujemo da je moguće.

A sada je vreme da nastavimo dalje…

Baddha Konasana (A i B) je jedna od naglašeno terapeutskih asana za našu karlicu i njenu sveukupnu protočnost. Deluje obnavljajuće po celo telo i um.

Ako vam je poznat sistem čakri, ova asana vedri i oblači prvu i drugu čakru. Utemeljuje našu sigurnost u svetu u kome egzistiramo, a neguje kreativnost i živost iz koje dajemo darove i podršku tom istom svetu. Pun krug.

Postoje dve varijante doživljaja ove asane kada vam se prvi put doda u seriji:

Prva – Izuzetno ste otvoreni u kukovima (možda rođeni sa tim, blago vama 🙂 ), kolena vam se spuštaju do poda, a i vaš trup. Neko zaista uradi iz prve i ne smatra ovu asanu izazovnom.

Druga – Kolena su visoko dole, a teže je savijanje prema napred. Okej, više nas je u ovoj kategoriji (možda je lakše 😉 ), onda joj svakako malo drugačije pristupamo.

Nijedna varijanta nije „dobra“ ili „loša“ nego je takva kakva jeste. Savršena za naše dalje istraživanje.

U Ashtangi se u Baddha Konasani zadržavamo samo 5 dahova (u obe varijante) što je prava šteta. 🙂 Da bismo pokupili njena prava terapeutska dejstva je neophodno ostajati duže u njoj. Za ljude kojima ide teže jeste preporuka od samog Patthabi Jois-a da se ostaje i do 50 dahova na Mysore času. Iskoristite ovo i bez žurbe, to već znamo.

Uvod i okvirnu sliku šta nas dalje čeka imate, a sad ćemo joj prići još malo bliže kroz…

Instrukcije

Nakon Garbha Pindasane / Kukkutasane i izlaska iz poslednje, sa izdahom ulazimo u…

Baddha Konasana A

Ulazak u asanu

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah);

* Skok unapred (udah).

** Napomena: Upoznali smo se sa malo drugačijim ulascima i izlascima iz asana na polovini serije, poslednjeg izlaska (iz Kukkutasane) se podsetite se OVDE.

Sa izdahom smo se spustili na pod, noge su prave.

Savijamo se u kolenima što više možemo i otvaramo ih u stranu (spoljašnja rotacija kuka). Najbitnija akcija i postavka je upravo ova. Kolena trebaju biti sigurna, dobro zavorena, a stopala približena što više preponama.

Tabani su spojeni, sa posebnim naglaskom na spojene male prste oba stopala i njihove spoljašnje ivice. Hvatamo koren oba palca na stopalima, težeći da otvaramo tabane “kao knjigu”.

Tek kad smo odradili sigurnu i pravilnu postavku kolena i stopala, nastavljamo dalje sa akcijom savijanja prema napred.

Kičmu izvlačimo iz karlice (njene baze), a potpuno ravni spuštamo trup prema dole. Noge su aktivne, stopala otvaramo spolja tokom spuštanja dole. Kako budemo išli niže, kičma će početi da se savija. Upravo tad treba da se vratimo na: ravnu kičmu, otvoren grudi koš, ramena blago povučena unazad.

Laktovi naležu da predeo prepona, a tako nam pomažu u otvaranju.

Dišite polako, a dajte sebi vremena da se spustite sa pravilnim poravanjem tela prema dole. Ili dokle stignete.

Ako osećate senzacije u predelu kukova, prepona, donjih leđa i zglobova, na pravom ste putu. Za koleno smo naučili da ne sme da boli ni u jednoj asani.

Na slici nisam silila, demostrirala sam dokle inače idem kad ostanem standardnih 5 dahova. Tek kad ostanem mnogo duže se spuštam polako do dole. Video toga možete pogledati na mom instagram profilu na postu koji ide uz ovaj tekst.

Kroz ovu asanu eksterno rotiramo oba kuka, ulazimo u duboku fleksiju oba kolena koja je ustvari kao dupla Janu Sirsasana A.

Ostajete 5 dahova. Drishti: nos .

Modifikacija: Pored sugestije da se spuštate dole dokle je moguće, možda će vam biti potrebna podrška za kolena. Na primer, možete staviti blok ili ćebe ispod oba kolena kako biste mogli vežbati još sigurniji silazak dole. Ili, takođe, ćebe možete staviti samo ispod sedalnog dela, kako bi se linija kukova približila kolenima, pa stoga bilo malo udobnije.

Nakon A , odmah vezujemo njenu B varijantu.

Dakle, podigli smo se gore, ravnih leđa, noge su konstantno aktivne, a potom savijamo leđa (naglašena fleksija) i ulazimo u B. Preusmeravamo teme glave u pravcu otvorenih stopala.

Laktovi su na preponama koji nam i dalje pomažu u otvaranju. Ovde posebno pristupamo dubljoj aktivnosti bandhama – snažno karlično dno i donji stomak.

Ova varijanta je lakša od prethodne, a kroz nju možemo još malo popraviti/osvestiti glavne principe njene A varijante.

Ostajete 5 dahova. Drishti: nos .

Modifikacija: Ista kao za A varijantu (vidi gore).

Nakon ovog izlazimo iz asane na stari, dobro poznat način sa skokom unazad. Da se podsetite kako smo ga radili vidi OVDE.

Izlazak iz asane

* Skok unazad (udah);

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah).

Ovo se čini da nije bilo tako strašno, ali možda će neka obrada ili saznanje doći malo kasnije.

A sad idemo dalje na…

Benefiti

Delom smo dotakli na koji deo tela utiče Baddha Konasana (jasno je), ali evo još malo detaljnije koje su njene izvanredne terapeutske koristi:

* Čisti bubrege, bešiku,prostatu, jajnike i ostale stomačne organe;

Otvara kanal meridijana bubrega;

Poboljšava cirkulaciju;

Isteže unutrašnji deo butina, prepone i kukove;

Leči umor;

Kod žena, pomaže u lakšem porođaju.

Moje iskustvo

Svako ima različit put do realizacije i unutrašnje spoznaje. Ono što je lično moj put ne mora biti i vaš.

Tako je i sa ovom asanom. Iako je izuzetno terapeutska, kao što sam više puta spomenula, kroz Ashtanga jogu smo je ipak samo „očešali“ sa vremenskim zadržavanjem u njoj.

Ako osećate da vam treba više od Baddha Konasane, a još ste i žensko, kada radite praksu samostalno, ostanite duže u njoj. Dajte vremena kukovima da popuste. To im baš i treba – blagost i opuštenost.

Definitivno sam i sama na ovoj strani. Više puta sam pominjala da su kukovi to mesto kome treba više nege, stpljenja i malo drugačijeg pristupa. Zato je ona za mene u kategoriji „izazovnijih“ asana iako deluje nevino na prvi pogled u odnosu na neke od pre.

Da, pripremili smo telo dobro kroz prethodne asane u seriji, ali lični doživljaj jeste da mi i dalje nije dovoljno 5 dahova na ovom mestu. Stoga, primenjujem ono što sam vam i savetovala – što duže ostajanje na Mysore času.

Asana je na kojoj lako može doći do sirove demostracije ega u želji da spustimo trup na pod jer smo videli da nekom to ide kao od šale. Nemojte to raditi. Vratite se na dah i dozvolite da iz njega dođe do dubljeg opuštanja. Iz tog mesta možemo dalje. Ne iz sile.

Neophodno mi je da podsetim…Ne vas, nego i sebe. I želim da ostane zabeleženo.

Da svi zajedno slušamo svoje telo i dah kao uniju, a iz te tačke doživimo ujedinjenje koje jeste joga.

Baddha Konasana me uči konstatnom strpljenju i aktivnom slušanju šta telo ima da kaže na pokrete koje mu dajem.

Zato ovo moje iskustvo sa njom nije u „spuštanju kolena i trupa na pod“ nego u otkrivanju šta je to iza toga što podstiče moj pravi (duhovni) rast.

Ako se osećate slično, pokušajte sagledati šta se dešava iza kulisa. Sa ovom asanom ili nekom drugom koja nosi osećaj izazova.

Sa narednom asanom u seriji dotičemo slične teme (i dalje je za svakog drugačiji doživljaj), ali smo na njenoj silaznoj putanji.

Prelazite više puta i utvrđujte sve do sada naučeno. Znamo da je ponavljanje majka znanja.

Za sve i dalje nejasno, pitajte ili pustite da kroz posvećnost i doslednost odgovori dođu kada treba da dođu.

Do narednog čitanja, šaljem podršku i lakoću pokreta.

Srećno. ;)

Namaste,

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds