Idemo dalje…

Nastavljamo sa asanama Prve serije Ashtange.

Možda ste umorni od svega prethodnog, pitate se kad će kraj? Recimo, još malo. 😉

Sa današnjom asanom imamo blagi smiraj kako se krećemo kroz silaznu putanju prakse. Osećamo to, bila nam ona laka ili ne. Kako ćemo je doživeti zavisi ne samo od naše fizičke spremnosti nego emotivne i mentalne. Da, svaka asana krije svoje tajne sastojake IZA svog veleleponog izgleda. Na nama je da otkrijemo koji su to za nas.

Na mestu smo kada okrećemo sve više našu pažnju prema unutra kako se pripremamo za sled završnih asana.

Nakon sijset asana sa savijanjima unapred (fleksijama) od Upavishta Konasane, pa do poslednje sedeće asane naglašeno podešavamo našu kičmu u suprotnom pravcu. Svaka od ovih asana sada radi na ekstenzijama i izduživanju kičme kako bismo se pripremili za prvu od završnih asana – Položaj Mosta (Urdhva Dhanurasana).

Zašto?

Zato što on naizgled odjednom zahteva suprotne akcije i otvaranje prednje strane tela. Primetili smo da smo kroz celu seriju do skoro imali naglašene pretklone i izduživanje zadnje strane tela. Logično je i ima smisla, zar ne?

Upavishta Konasana jeste jedna od onih koja započinje ovaj pomenuti proces i donosi laganiji ritam našem nervnom sistemu.

Velika je sličnost između Baddha Konasane (prošla asana, vidi OVDE) i Upavishta Konasane. Obe deluju stimulativno i obnavljajuće po celu regiju karlice, te su posebno bitne za zdrave ženske reproduktivne organe.

Pored ovoga, Upavishta Konasana direktno utiče na meridijan bubrega koji se proteže duž unutrašnje strane obe noge. U ovoj asani su noge široko u strani, a trup se spušta prema dole. Nakon toga imamo i balansiranje iste asane u vazduhu. Kroz Instrukcije će biti objašenjeno njihovo povezivanje.

U meridijanu bubrega su smešteni naši najdublji i najveći strahovi. Kroz joga asane, a posebno današnju, diramo upravo tu žicu, pa se nemojte iznenaditi osećajima koji vam možda dođu.

U delu Moje iskustvo ću vam ispričati priču kako je ona delovala na mene i šta mi je otkrila. Izuzetno je smatram transformišućom asanom u kontekstu Ashtange, ali i van nje. Stoga, respect! 🙂

O tome malo kasnije, a pre toga prelazimo na njen sled u praksi i učimo kako da joj pristupimo kroz…

 

 

Instrukcije

Nakon Baddha Konasane sa izdahom ulazimo u…

Ulazak u asanu

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah);

* Skok unapred (udah).

** Napomena: Kako ćemo dodavati vinjasu pre ulaska i izlaska iz svake asane, korisno je da se podsetite svih njenih elemenata OVDE.

Sa udahom ispružimo noge i raširimo ih u stranu. Noge su tolike širine da kad spustimo trup prema dole su dužine našeg ramenog pojasa. Ovo je vrlo bitno jer ko je vežbao ovu asanu na drugim časovima joge, razmak bude mnogo veći.

Hvatamo stopala sa strane.

Sa izdahom se spuštamo trupom prema dole, dok držimo čvrsto stopala. Noge su aktivne celom dužinom, a prsti preusmereni prema plafonu.

Ne silimo rukama da se spustimo prema dole, nego ta akcija dolazi pre iz karlice i trupa. Sedalne kosti u celoj akciji ostaju čvrsto na podlozi.

U njenom punom izražaju spuštamo bradu na pod, a vrat je dugačak.

Ostajete 5 dahova. Drishti: nos .

Modifikacija: Ako je potrebno savijte blago kolena i spuštajte se do dole koliko je moguće.

Sa narednim udahom, podignete trup dok držite stopala i dalje…Izdah je u mestu.

Sledećim udahom, čvrsto držimo stopala i dalje, sada preusmeravamo težinu tela na trtični deo. Ispravljamo noge, izdužujemo trup. Ostajemo ovde u balansu. Izvučemo i vrat, pogled je gore. Bandhe su snažne, aktivne. One nas većinski ovde održavaju.

Ostajete 5 dahova. Drishti: gore .

Modifikacija: Opet moguća su savijena kolena, ako je to potrebno.

Nakon 5 disanja, sa narednim udahom idemo u skok i izlazimo iz asane…

Izlazak iz asane

* Skok unazad (udah);

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah).

Nije bilo tako strašno, zar ne? Jedino balansiranje može doneti osećaj nestabilnosti prvi prvom susretu. Ali znamo već sve…Samo praksa, praksa. 😉

 

 

Benefiti

Kao što sam već napomenula, sličnost Baddha Konasane i Upavishta Konasane je velika. U smislu kako deluju na naše telo i kakve nam koristi donose. Iako smo ih prošli, podsetićemo se još jednom koje su najznačajnije po nas kroz UK. Neke od njih ste već sigurno i sami intuitivno osetili, ali hajmo još jednom da ih pređemo:

Čisti bubrege, bešiku,prostatu, jajnike i ostale stomačne organe;

Otvara kanal meridijana bubrega;

Poboljšava cirkulaciju;

Isteže unutrašnji deo butina, prepone i kukove;

Leči umor.

 

Moje iskustvo

Upavishta Konasana i ja imamo priču…

Vraćam se u period kad sam tek počela sa jogom.

U delu O meni na mom sajtu sam pisala o tome kako sam prvobitno radila jogu sporijeg ritma (duže zadržavanje u položajima) na grupnim časovima.

Dok sam istraživala naučene asane u svoja četiri zida van časova, otkrila sam kako je baš Upavishta Konasana u to vreme bila moja asana.

Istraživala sam je tad kroz duže ostajanje u položaju (više od 5 minuta). Predeo prepona mi se doslovno tresao od “bola” koji sam osećala. Znala sam da ne kidam mišiće u tom trenutku nego da je to bila ona “zdrava bol” kad nešto radi, pokreće se i pomiče u telu. Ostajala sam sa tim senzacijama, disala kako bih se opustila, a budno istraživala šta je to što me dira baš tu.

Asana je sama po sebi prazna… Ljuštura… Naš doživljaj nje je ono što čini joga praksu tako specijalnom i drugačijom od ostalih aktivnosti.

Tako je meni Upavishta Konasana iznela na površinu osećaj tuge. Pojačavao se i počela sam da plačem. Bilo je jače od mene, ali je prošlo. Suze su emocije kao i sve druge. Treba samo da prođu da možemo da idemo dalje.

Tad sam isplakala ko zna šta. Taj deo nisam dalje preispitivala (bar ne tad), ali jesam bila fascinirana kako fizička praksa joge može da deluje lekovito na naše telo, a oslobodi napolje sve ono što nam više nije potrebno.

Mislim da je to bio trenutak kad sam se zaljubila u jogu uopšte jer me nikad nije zanimao samo njen fizički aspekt. Za to sam mogla ostati u teretani (nemam ništa protiv njih 😉 ).

Kad mi je dodata u praksi Ashtange znala sam da smo mi veći deo naše priče ispričale mnogo ranije, pa mi ona dođe kao opuštanje na ovom mestu. Kao i njen deo balansiranja.

ALI… Definitivno, shvatam i razumem ako je nekome od vas ona izazov. Ako je tako, pristupite joj sa dodatnom dozom nežnosti i blagosti prema sebi. Pravilo koje važi za svaki lični izazov u seriji. 😉

Više puta sam rekla da u ovoj sekciji delim potpuno iskreno sa vama kako doživljavam svaku asanu u seriji i zašto. Ne moram da to radim, ali onda ni ceo ovaj Projekat ne bih radila. Želja mi je da se razumemo, delimo naša iskustva koja su možda slična ili potpuno drugačija. Sve dok pričamo o tome, znaćemo svi da nismo sami.

Ashtanga je intenzivna i teška praksa. Većina nas vežba samo, a onda ne znamo da li to što osećamo ili nam se dešava je normalno. Namera mi je podstičem takve priče sve više. Da ja pričam, vi pričate…Samo tako možemo dalje. Individualno i kolektivno.

Naredna asana u seriji je “sestra” Upavishta Konasane. Vrlo joj je slična, samo u malo drugačijem izražaju. Definitivno je zabavna i krećemo se tim pravcem.

Do sledećeg čitanja, hajmo svi jedan dugačak udah i izdah u čast toga dokle smo stigli. Dug put je pređen. Čestitajte sebi!

Namaste,

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds