Evo nas kod jedne zabavne asane Prvoj seriji Ashtange.

Definitivno bih je tako nazvala jer… Dovoljno smo se “napatili” već pre nje, zar ne? 😉

Supta Konasana, što bi u prevodu bio “uspavani ugao”, je asana koja nekako brzo prođe kroz seriju. Za razliku od nekih drugih pre nje u kojima nam je i sekunda kao večnost (recimo u Supta Kurmasani 😉 ).

Da, pravim razlike zato što znamo da postoje one asane koje su nam kost u grlu spram toga čemu nas sve uče. Za veću dobrobit im jesam zahvalna, ali sam zahvalna i na ovima koje nam dodaju brzinu, momentum i igru u seriji. Što svakako ne znači da se i tu ne kriju neki zanimljivi uvidi za nas.

Supta Konasana ima baš takav vajb.

Kada je ubacim na časovima vinjase, oseća se neka instant radost u vazduhu među ljudima. Možda zato što nas podseti na prevrtanja i dinamiku igara iz detinjstva, pa je uglavnom svi fino prihvate.

Pre nje smo imali slične pokrete i elemente kroz Upavishta Konasanu (vidi OVDE), pa će vam biti itekako od koristi da se podsetite za današnju asanu.

Imamo ostajanje 5 dahova u prvom delu. Onda ponovo kratko balansiranje udahom na trtičnom delu, a izdahom meko spuštanje na pod u Upavishta Konasanu. Zbog svega toga je korisno da je se ponovo prisetite.

Supta Konasana nas vrlo korisno priprema za sve inverzije koje nam dolaze sa završnim asanama, kao na primer Položaj Sveće (Salamba Sarvangasana), ali i fino poravnava kičmu i priprema je za Položaj Mosta (Urdhva Dhanurasana).

Dakle, sa njom i dalje polako silazimo prema dole (figurativno) u seriji. Osećamo zaista jedan drugačiji ritam, a nakon intenziteta koji smo imali pre, ovo godi. Obrađujemo u većem miru sve što smo pokrenuli do tog momenta…

A sada da joj priđemo malo bliže, idemo na…

 

 

 

Instrukcije

Nakon Upavishta Konasane sa izdahom prelazimo u…

Ulazak u asanu

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah);

* Skok unapred (udah).

** Napomena: Kako ćemo dodavati vinjasu pre ulaska i izlaska iz svake asane, korisno je da se podsetite svih njenih elemenata OVDE.

Sa izdahom se spustimo na pod u tzv. “ležeći Samasthiti”. Noge su prave, spojene, a ruke pored trupa.

Potom, prebacimo noge preko glave, a raširimo ih u stranu koliko je potrebno da uhvatimo čvrsto nožne palčeve. Pete su okrenute ka gore.

Težina celog tela je na ramenom pojasu. Obavezno napravite razmak od jednog prsta između vratnih pršljenova i podloge. Nije ideja da težina bude na vratu. Setimo se da nas ova asana priprema za inverzije gde će ovo sve biti korisno primeniti.

Preusmeravamo, izdužujemo sedalni deo i celu kičmu prema gore. Opet, ne dozvolite da je kičma na ovom mestu kriva kao kifla. Nadam se da je dovoljno slikovito. 😉

Bandhe su snažne, a dah je stabilan.

Ostajete 5 dahova. Drishti: nos.

Modifikacija: Ako je potrebno, savijte blago kolena kako biste zaštitili zadnju ložu i uhvatili palčeve.

Nakon toga, blago odemo na nožne prste (kao “zamah”), a sa narednim udahom se podignemo na trtični deo. Dok još uvek držimo palčeve, prave noge i trup…

A odmah se sa izdahom spustimo u kratku Upavishta Konasanu.

Napomena: Spuštanje treba da bude meko i nečujno. Najbitnije je da se spustimo na listove, a ne na pete jer može biti i bolno i izuzetno čujno. Ova kontrola se vežba, a primarno dolazi iz unutrašnjosti i bandhi.

P.s. Nadam se da slika prikazuje adekvatno koje nam je mesto “sletanja”. 😉 Naknadno sam se uslikala jer smo je iz originalnog fotošutinga preskočili.

Udahom podignemo trup sa podloge, dok još uvek držimo nožne prste, a izdahnemo u mestu.

Sa narednim udahom idemo u skok i izlazimo iz asane…

Izlazak iz asane

* Skok unazad (udah);

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah).

Da li vam je ostao osmeh na licu nakon svega ovog? Meni jeste. 😉

 

Benefiti

Iako nije možda tako velelepna kao neke druge asane, Supta Konasana ima itekako korisna dejstva na naše fizičko, mentalno i emotivno telo. Opisuje je reč “smiraj” uz snažan fokus ka unutra. Uz to nam donosi i sledeće koristi:

Čisti bubrege, slezinu, prostatu, jajnike i druge stomačne organe;

Otvara meridijan bubrega;

Poboljšava cirkulaciju;

Isteže unutrašnji deo butina, prepone i kukove;

Leči umor.

 

Moje iskustvo

Supta Konasana me je naučila (uči i dalje) drugačijim lekcijama nego ostale asane… Malo mekšim i lepšavijim. 😉

Ne mora baš sve dolaziti kroz napor, zar ne? Mislim na onu vrstu napora kada nam je previše u nekoj xy asani. Ako smo stigli do ovde u seriji Ashtange, onda vrlo dobro znamo koje asane bude tu vrstu napora u nama. No, ova donosi većini olakšanje, zato što je uglavnom najgore prošlo. 😉

Kada se pogleda cela Prva serija Ashtange, njeno najveće crnilo uglavnom dolazi oko polovine. Za većinu je tako, iako itekako možemo naleteti na još neke rupe na putu (naravno). Svako ima drugačije iskustvo, a sa tim se uvek ograđujem i ne namećem.

No, lično za mene ovo jeste trenutak kada osećam da dah postaje mnogo dublji nego kad sam počela. Prisutnija sam i uživam u tome što se telo pokrenulo/pokreće fludino u svim pravcima.

To i jeste čar Ashtange. Sve vinjase nam čine telo kontinuirano mekim i toplim iznutra. Mišići i tkiva bolje prihvataju svaki novi položaj zbog vatrice koja tiho, ali moćno tinja tokom cele prakse.

Kroz Supta Konasanu, osećam da sam došla konačno do bandhi. Posebno do kontrole u karličnom dnu. Ona nam i jeste preko potrebna da bismo se podigli iz nje, balansirali i meko spustili u kratku Upavishta Konasanu.

Ovaj deo mi je zabavan i uživam u njemu. Kao i u činjenici da pišem ovo. Vidite da nije sve tako strašno. Samo je bitno nalaziti lepotu i u “lakom” i u “izazovnom”. Vežbam svakodnevno da je pronalazim, a to jeste deo moje joge. Dok sam na prostirci i van nje.

Sa narednom asanom imamo takođe jedan “zabavan deo”, ali koji može da zada glavobolje ili potencijalne povrede ako ga ne radimo pravilno. Opet imamo slične elemente sa jednom asanom i to stojećom. Biće vam jasna poveznica kad krenemo sa upoznavanjem.

Do tad nastavite da negujete dečiji duh kroz Supta Konasanu i UŽIVAJTE! 😉

Namaste,

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds