Ostalo nam je još malo do kraja sedećih asana Prve serije Ashtange.

Nakon današnje na repertoaru, ostalo nam je još 3 asane, pa započinjemo obradu završnih asana.

Bravo svi MI! 🙂

Da se podsetite sleda Prve serije, šta smo sve prošli, a šta ćemo tek, pogledajte u obrascu OVDE.

Dug put je pređen od maja ove godine kad sam započela Projekat „Upoznavanje sa Ashtanga jogom“. Cilj mi je bio da vam pružim adekvatno vođstvo, a nadsve podršku kroz praksu. Prenesem sve što sam naučila, spoznala kroz svoje lično iskustvo, a inspirišem da je održite kroz dane kad je teško, mučno i dosadno.

Da, posvetiti se praksi joge ne znači prasak dobre energije svaki dan. Naprotiv. To je možda razočarenje ako ste imali neku drugu sliku u glavi. No, od mene ćete čuti onako kako jeste, uz punu podršku, i za sunčane i sive dane. A svi ih imamo…

Sa prošlom asanom Supta Konasanom i par njih pre nje smo naglašeno počeli da spuštamo ritam našeg nervnog sistema, koji je u jednom trenutku bivao na ivici sa nekim od najtežih asana u seriji.

Nastavljamo i dalje tom linijom sa Supta Padangusthasanom. Može se reći da je „sestra“ stojećoj Utthita Hasta Padangusthasani.

Dok smo stojali i balansirali na jednoj nozi, bivalo je teško i izazovno. A sad će biti malo lakše zato što smo na podlozi, ali i to nosi svoje izazove i pitanja na koje ćemo se svakako osvrnuti.

Ono što razlikuje ovu asanu od drugih je njen izlazak koji se završava Kolutom Unazad. U Ashtanga jogi se on zove Chakrasana.

Kao mali smo ga često radili, zaboravili sa odrastanjem, a počeli da ga se bojimo. Razumljivo…Delom ćemo se osvrnuti i na njega iako zaslužuje jedan drugi, potpuno novi tekst sa videom.

Bez puno okolišanja, idemo polako na upoznavanje Supta Padangushtasane.

Instrukcije

Nakon Supta Konasane sa izdahom prelazimo u…

Ulazak u asanu

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah);

*Skok unapred (udah).

** Napomena: Kako ćemo dodavati vinjasu pre ulaska i izlaska iz svake asane, korisno je da se podsetite svih njenih elemenata OVDE.

1. deo

Sa izdahom se spustimo na pod u tzv. ležeći Samasthiti”. Noge su prave, spojene, a ruke pored trupa.

Ispruženu levu ruku (podignutu od podloge) i dlan stavimo na levu butinu, a sa narednim udahom podignemo desnu nogu i čvrsto uhvatimo nožni palac.

Narednim izdahom odižemo trup od podloge i snažno ga približavamo desnoj nozi. Idealno brada dodiruje potkolenicu.

Dok smo u asani, aktivno spuštamo suprotnu, levu nogu na pod, koja nam jeste osnova i glavno sidro.

Stomak treba da gori, a osvestite da niste podigli samo vrat, što ni za njega ne bi bilo najprijatnije. Diže se ceo trup i što više od podloge. Uradite koliko možete. Sa praksom stvari dolaze na svoje mesto.

Ostajete 5 dahova. Drishti: nos.

Modifikacija: Ako još uvek niste dovoljno fleksibilni (a bićete!), savijte koleno kako biste što više približili trup potkolenici.

Sa narednim udahom kontrolisano spustite trup na pod, a sa izdahom ulazite u drugi deo ove asane…

2. deo

Preusmeravamo nogu u stranu, a desni kuk eksterno rotiramo (spolja).

Dok ste u asani, vodite računa o tome da spuštate kuk i levi sedalni deo na pod, kao i da kukovi budu u ravni. I dalje vam je leva strana sidro.

Sa desnom nogom težite prema podlozi, u čemu vam pomaže sila gravitacije – iskoristite je. Preumeravate pogled u stranu…

Ostajete 5 dahova. Drishti: strana.

Modifikacija: Opet blago savijeno koleno.

3. deo

Sa narednim udahom, vraćamo desnu nogu u centar, a sa izdahom ponovo privučemo trup prema nozi tako da brada dotakne potkolenicu. Ovo je samo usputna stanica pred završetak.

Udahom spustimo trup na pod dok i dalje držimo nožni palac, a sa narednim izdahom spustimo kontrolisano desnu nogu na pod.

Jedna strana je završena.

Sa levom nogom primenite identičan sled i gore pomenute principe.

Izlazak iz asane

Kad smo spustili levu nogu na pod, eto nas opet u “ležećem Samasthitiju”.

Na ovom mestu postoji 2 vrste izlaska iz Supta Padngushtasane:

1 – Chakrasana (Kolut Unazad)

2 – Regularna vinjasa koja nam je već poznata.

Ovom prilikom ću tek malo zakačiti Chakrasanu iako ona zaslužuje mnogo detaljniji i duži tekst.

Na mom instagram profilu možete naći njeno izvođenje.

Podignemo prvo noge na 90 stepeni u odnosu na pod…

Potom savijemo laktove, a postavimo dlanove u ravni sa glavom, tako da su odvojeni u širini našeg ramenog pojasa. Laktovi tu idu prema unutra, kako bi bilo sigurno za ceo pokret.

Sa udahom preusmeravamo potpuno spojene i aktivne noge u unazad, a prebacujemo celu težinu tela na dlanove, šake i rameni pojas. Dakle, ništa ne radite preko vrata jer to može biti potencijalno opasno za njega.

Sa izdahom smo se spustili u Chaturangu.

Posle znamo da idu…

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah).

** Ako ste nesigurni oko Koluta Unazad ili vam nešto još nije jasno (što je razumljivo), obavezno ga prođite detaljno sa vašim učiteljem, a radite u početku uz njegov nadzor. Posle ćete moći i sami.

Benefiti

Iako možda ne deluje, Supta Padangushtasana nosi poruku snažnog i fleksibilnog tela, a meditativnog uma. Njene koristi po naše telo su sledeće:

* Jača mišiće core-a (leđne i stomačne mišiće);

* Isteže zadnju ložu i listove;

* Smiruje um;

* Stimuliše prostatu.

.Moje iskustvo
.
.
Dugo sa bila u nerazumevanju Supta Padangushtasane. U smislu šta tačno treba da se radi i angažuje iako je na prvi pogled delovala lako. Bar mnogo lakše, od njene stojeće varijante koju sam pomenula na početku.

Pored toga što je lično smatram mestom odmora u seriji (to tako ne mora biti i za vas), postoji deo koji sam dugi niz godina propuštala… A to je koliko treba da angažujem svoj stomak (mnogo!) u nameri da zaista odignem trup od podloge, a ne samo vrat.

Ako nešto mogu da prenesem iz svog iskustva, a da to korigujete na vreme jeste upravo…Snažno angažovanje stomaka prilikom podizanja trupa prema nozi. Trebate da osetite da stomak gori i radi.

To je iskustvo pukog fizičkog dela asane.

Energetskih i psiholoških izazova sam više imala sa njenim izlazom – Kolutom Unazad i sa tim šta je taj pokret donosio za mene.

Svakako gomilu otpora i strahova. Posebno straha da ću slomiti vrat, a u prevodu da ću umreti. 😉 Znate za onu da je koren svih naših strahova, strah od smrti. Kod Chakrasane on je dolazilo do izražaja, a bila je to  zaista unutrašnja borba u svakoj praksi.

Sigurnost mi je dala nadsve pravilna tehnika, a potom i vera da se to neće zaista desiti (da ću slomiti vrat). Mic po mic i dobila sam samopouzdanje da ga na ovom mestu izvodim kroz svaku praksu, bez izuzetka. A znate da postoji opcija da se radi regularna vinjasa.

Opet, savet iz ličnog iskustva je da bez puno razmišljanja o ishodu samo uradite to uz obaveznu primenu pravilne tehnike koju ste naučili od svog učitelja.

Prošli smo i ovu asanu, krećemo se dalje…

Naredna asana će nam doneti balansiranje iz našeg centra i pravi test njegove snage. Deluje lako, ali vrlo često se iznenadimo kako to ne bude tako.

Uskoro pišem i videćete o kojoj asani je reč.

Do tada, utvrđujte pređeno gradivo. Toga nikad dosta. Svi tekstovi su tu da se prelaze više puta. I naravno samo praksa, praksa… 😉

Namaste,

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds