Pre završnih asana: Urdhva Dhanurasana – Paschimattanasana

Sa praksom joge, provodimo sate i sate istražujući svoj unutrašnji svet. Najbolji joga praktikanti su naučnici spiritualnog sveta, koji su tu da bi istražili najveće istine za sebe. Kako ulazimo u ovaj sveti domen, jedan od naših najvećih izazova jeste test naše emocionalnosti. Položaji koji otvaraju Pandorinu kutiju uspavanih emocija su polažaji savijanja unazad – backbending. – Kino Macgregor

Današnju temu započinjemo sa ovim fenomenalnim tekstom od Kino, koji nas lepo uvodi u delikatno mesto naše prakse. A to je Urdhva Dhanurasana/ Položaj Mosta. Nakon nje se poravnavamo u već dobro poznatoj Paschimattanasani.

Pre toga, kratki rezime da smo sa Projektom “Upoznavanje sa Ashtanga jogom” prešli do sad: Pozdrave Suncu (uvod prakse), Stojeće asane  i Sedeće asane (razrada). A sa današnjom temom otpočinjemo Završne asane (zaključak) Prve serije Ashtanga joge.

Vraćamo se na sam početak, kojim smo najavili ulazak u izuzetno osetljivo područje za svakog od nas u praksi joge. Tamo gde savijamo kičmu u potpuno neočekivanom pravcu jeste zaista hodanje po tankom ledu.

Položaj Mosta, kao vrlo mudar alat, nam donosi zaista intenzivne emotivne reakcije. Kao što Kino kaže, iznosi nam zapravo već postojeće, potisnute na površinu, a to nije nimalo lak proces.

Najteži deo je onaj gde osećamo da se pomera u nama i ono što možda ne želimo da oslobodimo.

Mogu reći iz ličnog iskustva da to u konačnici može biti nagrađujuće. Kroz svakodnevni rad sa telom kroz ovakave položaje “otvarače” možete zaista obraditi neke svoje praistorijske teme, duboko zakopane u podsvesti i telu. Ako vam je previše intenzivno, uvek možete potražiti pomoć kroz razgovor sa nekim stručnijim. Da, nekad može ići do te mere, ali nikad, nikad niste sami u tome. Znajte to.

Pored snažnog energetskog rada, podjednako je bitno kroz šta prolazi naše telo u procesu. Mnogi misle da samo izvijamo kičmu i da je to najviše u fokusu, ali oni postoje i na nekim drugim mestima.

Činjenica je da celo telo radi vrlo moćno da bi održalo naš figurativni Most. Podjednako su angažovane ruke, kičma i noge. Mesto koje tražimo je snažno istezanje sa prednje strane tela, a rasterećenje kičme. Dok položaj gradite, ali i posle kada on napreduje, bitno je znati da većinski ulog stavljamo na noge. Noge moraju dobro da rade i da nose položaj.

Na kraju, cela filozofija kvalitetnog i sigurnog Mosta bi bila sumirana u snažnim nogama.

Hajmo sada da razradimo ove principe i pojasnimo ih kroz…

Instrukcije

Nakon Setu Bandhasane prelazimo u…

Ulazak u asanu

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah);

* Skok unapred (udah).

** Napomena: Kako ćemo dodavati vinjasu pre ulaska i izlaska iz svake asane, korisno je da se podsetite svih njenih elemenata OVDE.

Sa izdahom se spustimo na pod u tzv. ležeći Samasthiti”. Noge su prave, spojene, a ruke pored trupa.

Na ovaj način se pripremimo… Savijemo noge u kolenima, a razmaknemo stopala da budu širina kukova. Pete su približene sedalnim kostima.

Šake postavimo u širini ramenog pojasa pored glave. Prsti na šakama su rašireni. Laktove u startu namestimo da su povučeni prema unutra, ne idu u stranu.

Ostavimo neznatan prostor između donjih leđa i podloge kako bi kičma bila spremna za savijanje unazad. Bitno: Ne povlačiti donji deo leđa da bude skroz na podu.

Sa udahom se snažno podižemo prema gore. Ruke, noge su izuzetno aktivne.

Dok smo u položaju vodimo računa da su stopala čvrsto na podlozi (tabani i nožni prsti). Idealno je da su ona u položaju i dalje paralelna, a da ne idu u stranu. Oseća se snažna aktivnost celih nogu, a pogotovo unutrašnjeg dela butina.

Bandhe nam podržavaju donja leđa i krhke pršljenove istih. To činimo kroz aktivan donji stomak i karlično dno.

Rukama snažno guramo pod, a prebacujemo težinu tela najviše na prostor između lopatica. Svesno dišemo u taj deo, što je još jedna bitna akcija koja rasterećuje potencijalan bol i nelagodu u donjim leđima.

Glava prati savijanje kičme, pa u položaju povlačite teme glave prema sedalnom delu koliko možete. Biće prirodnije.

Ostajemo 5 dahova. Drishti: Vrh nosa.

Nakon 1.serije, spuštamo teme glave na pod. Ostajemo tu sa jednim udahom i izdahom, a skratimo koliko možemo razmak između šaka i peta.

Sa narednim udahom se ponovo podižemo u most (2.serija), a ostajemo još 5 dahova.

Potom ponovo spuštamo teme glave na pod, a sa udahom opet idemo gore (3.serija). Ostajemo 5 dahova.

Nakon 3.serije spustimo se narednim izdahom na pod… Pršljen po pršljen…Držite dobro stomak pri ovoj akciji.

Opet smo u “ležećem Samsthitiju”…

Sa udahom radimo Chakrasanu – Kolut Unazad (podsetnik za njega OVDE u delu Instrukcije) ili regularnu vinjasu.

Iz Psa Dole udahom skočimo unapred, provučemo noge i spustimo se u Paschimattanasanu. Njeni principi i kako se ona radi vidite OVDE.

Ovog puta spuštamo i čelo prema potkolenicama. Ostajemo 15 dahova. Baš koliko smo dahova bili ukupno u Mostu.

Na ovom mestu se opustite, dišite duboko, a iz toga ostanite sa svim što možda dolazi nakon intenzivnog savijanja kičme. Sve je legitimno. Čak i ako vam se zaplače. Pustite se…

Iz Pretklona izlazimo na stari dobri način.

Idemo u skok i izlazimo iz asane…

Izlazak iz asane

* Skok unazad (udah);

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah).

Modifikacije

Kroz sledeće dve varijante modifikacije možete izgraditi jednog dana svoj prelepi Mostić. Verujte. 😉

1. Raditi Polu-Most.

Postavka nogu je ista kao kod Mosta (vidi gore). Sa udahom podignite karlicu visoko prema gore. Ruke idu ispod. Isprepletete prste, a približite lopatice. Brada ide prema grudnoj kosti. Dok ste u položaju, osvestite da li su kolena i stopala opet možda pobegla “napolje”. Ako jesu, u miru ih vratite u ravan i nastavite dalje…

2.Spustiti teme glave na pod.

Apsolutno su sva ista pravila kao kod Mosta (vidi gore). Bitno je samo dok ste u ovom položaju da povlačite laktove ka unutra kako biste zaštitili rameni pojas.

Napomena: Kroz ovaj deo smo prešli tehnički ono što nam je tema (Most) , no bitno je znati da se na Mysore času (samostalno vežbanje) nakon 3 serije Mosta dodaje je i tzv. Drop Back, što je spuštanje u Most iz stojećeg položaja. Kako je to velika tema sama za sebe, biće sigurno nekad obrađena van ovog Projekta.

Benefiti

Iako će nas prvo napatiti 😉 , Položaj Mosta donosi zaista brojne koristi za ceo naš organizam, ali i osećaj promene, koji ostaje sa nama još dugo posle. Vredi ga istraživati i proučavati upravo zbog svega što nam donosi.

Neke od njegovih značanijih koristi su:

* Isteže prednju stranu tela, posebno predeo grudnog koša;

* Proširuje kapacitet pluća;

* Jača ruke, zglobove, noge, sedalne mišiće, stomak i kičmu;

* Stimuliše tirodinu žlezdu i hipofizu;

* Povećava energiju, te smanjuje simptome depresije;

* Deluje terapeutski na astmu, bol u leđima, neplodnost i osteoporozu.

 

Moje iskustvo

Na mom instagram profilu često možete da vidite videe i slike kako sam u Mostu ili se spuštam u Drop back. Može delovati kao da sam rođena sa umećem da ga uradim, ali opet postoji puno slojeva te istine…

U tekstu Backbending iz ugla savitljive devojke sam pisala više o tome. Ukratko, kako sam doživljavala sva savijanja unazad, kao i da nije uvek sve kako izgleda na prvi pogled.

Matematika je vrlo jednostavna…

Ako ste kao mali često radili Most, bavili se gimnastikom ili možete tek tako da uradite ovaj zahtevan položaj, pa ste recimo napravili dugu pauzu, niste vežbali ništa, moguće je podsetiti se i vremenom ga povratiti kroz praksu.

Ako ga niste nikad radili, takođe je moguće kroz praksu i ispravnom tehnikom doći polaganim korakom do njega.

Različiti su putevi, ali svako od nas može doći svojim tempom do Mosta ili tog nečega drugog. Na kraju, asane nisu one koje nas čine „jogijima“ ili velikim znalcima života samog, ali stav, put do nje i sve naučeno usput itekako mogu.

Moje podsećanje Mosta je prošlo svoje turbulencije, ali najviše u emotivnom smislu. Spolja možda nije delovalo tako, ali iznutra mi ovo jeste bilo u početku jedno od najosetljivih mesta u praksi. Mesto gde sam gubila dah, paničila i želela da što pre izađem iz njega.

Tokom vremena može postajati lakše kada se svakodnevno suočavamo sa stanjem svog srca. Ono je nekad tužno, srećno, povređeno, ljuto, u zameranju ili otporu. Sa ovom asanom testiramo koliko možemo da udahnemo tu neku emociju, proživimo je, a koliko je izdahom možemo obraditi i pustiti iz našeg sistema.

Kroz Most jasno sebi postavljamo pitanje: „Kako si danas?“ Telo daje odgovor putem daha i raznoraznih drugih senzacija, a na nama je da ostanemo sa tim i prođemo tu oluju.

Naš nervni sistem je vrlo jasan sistem navigacije za sve što može ili ne može da podnese.

Neke oluje sam preplakala, neke su me još više zbunjivale, a neke dale davno tražene odgovore. Svaka je bila drugačija, ali sam ih prošla. Prolazim ih i dalje jer smo naučili već…Praksa nikad ne prestaje. Fizička, ali i ona prava, životna. Dobra vest je da uz nju postajemo izdržljiviji i jači.

Sledeći put u praksi kada izložite vaše srce ranjivosti kroz ovakav položaj, dišite svesno u sva ona tesnija mesta u telu…Posebno šaljite dah u grudni koš, a neka on ostane ujednačen, smiren i stabilan.

Sve što se podigne na površinu biće lakše obraditi uz unutrašnju snagu i stabilnost čiji koren je uvek DAH.

Uskoro nastavljamo dalje kroz završne asane gde smo u inverzijama (obrnutim položajima) koji će nam poravnati i opustiti kičmu nakon intenzivnog savijanja unazad, ali i cele prakse.

Ne zaboravite da se i danas pitate „Kako si?“ bili u Mostu ili ne. Ostanite sa odgovorom svog srca i dišite…

Dišem i ja, sa vama i uz vas.

Namaste,

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *