Završne asane: Salamba Sarvangasana – Halasana – Karnapidasana

Kako pišemo svoj kraj? I da li ga pišemo?

Završne asane Ashtanga joge često bivaju shvaćene olako. Iako mogu biti čak podjednako izazovne kao i neke asane od pre, opet često, kad smo već stigli do ovde (a dug put je pređen) želimo samo da ih preskočimo i završimo sa praksom.

Pričam iz ličnog iskustva, ali i kroz posmatranje ljudi sa kojima sam radila.

Pre nego što odlučite da preskočite ovaj deo jer mislite da je zabava u Prvoj seriji Ashtange bila mnogo pre, pričekajte malo da upoznate iz više uglova asane koje su nam danas tema.

Nakon Urdhva Dhanurasane (Položaja Mosta) koji je možda probudio uspavane demone povređenog srca, Završne asane će te pokrenute osećaje malo smekašati i oblikovati ne bi li nam bilo malo lakše.

Postoji 5 asana koje se rade na ovom mestu uzastopno jedna za drugom. Spadaju u kategoriju tzv. inverzija – obrnutih položaja, gde su nam noge iznad srca.

Tih 5 asana su:

1. Salamba Sarvangasana – Sveća ;

2. Halasana – Plug ;

3. Karnapidasana Pritisak kod ušiju ;

4. Urdhva Padamasana – Obrnuti lotos ;

5. Pindasana.

Iz naslova već vidite da danas nećemo obraditi svih 5.

Upoznaćemo se sa prve tri koje nose jednu notu, pa u narednom tekstu poslednje dve koje imaju neku drugu.

Razlog zašto sam ih odvojila je zato što u te poslednje dve inverzije imamo Položaj Lotosa kod kog je uvek poželjno da se malo zaustavimo, a pronađemo način kako da mu što bolje i sigurnije pristupimo.

Inverzije na ovom mestu u praksi nam donose neverovatne koristi, ali ono što je posebno bitno jeste da nam balansiraju sveukupnu praksu Ashtange.

Svo ono podizanje energije i unutrašnje toplote na početku kroz Pozdrave Suncu, a onda potom intenzivan rad na snazi i fleksibilnosti kroz Stojeće i Sedeće asane, jednostavno mora da napravi svoj ceo krug.

On se zatvara kroz Završne asane, pa je izuzetno bitno da ih prođemo u stavu što veće lakoće, sa što dužim udisajima i izdisajima.

Hajmo sad polako da prođemo naše prve tri inverzije.

Instrukcije

Nakon Urdhva Dhanurasana  prelazimo u…

Ulazak u asanu

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah);

* Skok unapred (udah).

** Napomena: Kako ćemo dodavati vinjasu pre ulaska i izlaska iz svake asane, korisno je da se podsetite svih njenih elemenata OVDE.

Sa izdahom se spustimo na pod u tzv. ležeći Samasthiti”. Noge su prave, spojene, a ruke pored trupa.

Salamba Sarvangasana

Sa udahom podižemo noge visoko prema gore za Položaj Sveće. Podržavamo donja leđa celim dlanovima (nikako samo prstima), a približimo laktove da budu u širini našeg ramenog pojasa.

Noge su spojene, prave, aktivne, kao i nožni prsti.

Brada je povučena prema grudnoj kosti, ALI… Poželjno je da to ne bude previše restriktivno za disanje, pa je bitno napraviti neznatan prostor između brade i grudne kosti.

Najbitnija stvar u svim inverzijama jeste da se težina tela svesno prebacuje na rameni pojas, a ne na vrat. Zbog ovog neznanja su mnogi vratovi bili ugroženi u ovim asanama. Dakle, još jednom, balansiramo na ramenom pojasu, a ne na vratu. Zato se na engleskom sa razlogom Sveća zove Shoulderstand (Stoj na ramenima). Ovo vam je glavna vodilja da položaj bude siguran.

Ostajemo od 10 do 25 dahova. Drishti: vrh nosa.

Modifikacija: Postaviti ćebe, peškir ili neku drugu podršku ispod vratnih pršljenova. Slobodno blago saviti kolena za podršku zadnjoj loži, kao i leđa ako je to potrebno.

Halasana

Sa narednim izdahom spuštamo noge potpuno prave, sa kontrolom, iznad glave i ulazimo u Položaj Pluga.

Ruke se spuštaju na pod, laktovi ispravljaju, a prsti se isprepletu.

Noge su potpuno prave, aktivne, kao i nožni prsti. Spušta se gornji deo stopala na podlogu.

Trup, karlica i sedalne kosti se snažno aktiviraju, ispravljaju i preusmeravaju prema plafonu.

Bandhe su aktivne, stomak je snažan. Brada je u istoj postavci kao i kod Sveće (vidi gore).

Ostajemo 10 dahova. Drishti: vrh nosa.

Modifikacija: Postaviti ćebe, peškir ili neku drugu podršku ispod vratnih pršljenova. Slobodno blago saviti kolena za podršku zadnjoj loži, kao i leđa ako je to potrebno.

Karnapidasana

Opet vezujemo još jednu asanu, a sa narednim izdahom ulazimo u Karnapidasanu.

Kolena savijemo i skroz prislonimo uz uši. Pravimo pritisak, gasimo “sluh” i povlačimo sva čula ka unutra.

Ruke ostaju u istom položaju kao kod PlugaStopala i pete su potpuno spojene iznad glave. Brada je u istoj poziciji kao u prethodne dve, s tim što su leđa u startu blago savijena. Ovo zaista lepo obnavlja celu kičmu nakon intenzivnog savijanja unazad koje smo imali u Položaju Mosta. Osetićete sigurno na ovom mestu fino olakšanje. 😉

Ostajemo 10 dahova. Drishti: vrh nosa.

Modifikacija: Uradite koliko možete! Što bi značilo da idete dokle je moguće, a ne siliti kolena da dođu skroz do ušiju. Znamo da nema nikad sile u jogi (ili bilo gde drugde), uvek nas dah vodi. Često je u početku ovakvo savijanje intenzivno za kičmu i pršljenove, stoga dajte si vremena…

Ovde stajemo…

U kontinuitetu vezujemo još dve asane, ali njih ćemo malo bliže obraditi zbog elementa Lotosa koji se dodaje u inverziji.

Nastaviće se… 😉

 

 

Benefiti

Značaj inverzija (obrnutih položaja) u Ashtangi, ali i inače se ne dovodi u pitanje. Nakon njih osećamo totalnu obnovu celog tela, a dobijamo preko potreban smiraj nakon intezivnih asana pre. Zato ih u praksi nemojte preskakati ili otaljavati. Priglite sve njihove koristi kao što su:

S.Sarvangasana i Halasana

Regulišu funkciju svih žlezda u telu, pogotovo tiroide i paratiroide;

Leče astmu, bronhitis i poremećaje grla;

Smiruju nervni sistem;

Deluju povoljno na nervozu i depresiju;

Pomažu u izlečenju urinarnih infekcija, poremećaja i hernija;

Poravnavaju kičmu;

Istežu vratne mišiće;

Toniraju noge i karlično dno;

Poboljšavaju varenje i cirkulaciju.

Karnapidasana

Leči poremećaje ušiju;

Isteže mišiće leđa;

Poravnava disbalanse u kičmi i skoliozu;

Jača karlično dno.

 

Moje iskustvo

Kada sam pričala na početku o “želji da se izbegnu završne asane”, moram priznati da sam pričala i o sebi.

Iz nekog razloga, kada bih pre dosta godina došla do ovog mesta, osetila bih da možda treba da skratim taj deo ili da ga čak ne radim, a odem samo u poslednje tri Završne asane.

Često se desi da su nam neke asane okej za uraditi, ali opet imamo averziju prema njima. Ne mora uvek da bude super teško da bismo nešto hteli da izbegnemo, zar ne? Sigurna sam da i vi imate takvu asanu. Možete podeliti sa mnom koja je to.

Pored toga, često se kriju još neki elementi tog izbegavanja asana, pa mi je trebalo vreme da shvatim da su mi inverzije ustvari fizički neudobne. Posebno sveća.

U kom smislu?

Taj jedan najispupčeniji vratni pršljen bi bio izuzetno bolan kad podignem noge gore. Toliko, da bi bio crven kad bih izašla iz položaja. Ovo bih uporedila za zvukom komarca kada spavamo. 😉

Rečeno mi je da će tokom vremena odebljati koža na tom mestu i da neće više biti bolno.

Sada kada je prošlo, mogu reći da to jeste istina, ali sam početku neko vreme imala podršku ćebeta na “bolnom” mestu.

Pominjala sam već negde da u Ashtangi nije tradicionalno dozvoljeno koristiti bilo kakva “pomagla”. No, ličnog sam mišljenja da su ona i više nego dobrodošla na mestima kao što je ovo. Ili neko drugo.

Zlatno pravilo je svakako ne vezivati se za to pomagalo i ne koristiti ga dugo.

Pored tehničkih smetnji, kroz ove inverzije, sam stekla još neke uvide o sebi…

Kao na primer da sam jako izbegavala da obrćem noge na ovaj način, posebno u sveći. Inverzije su asane koje nam svima svakodnevno trebaju, a pogotovo onima koji imaju sidrom “teških i tromih nogu”.

Prošlo je vreme dok nisam iskusila koliko prijaju i doprinose boljoj cirkulaciji celog tela, a definitivno smiruju uzburkan um. Dovoljni su mi bili razlozi da želim da ih svakodnevno radim, a ne preskačem u praksi.

Opet kao zaključak, bitno je ponoviti kako svi ti malo teži osećaji koji se jave u praksi, na određenom mestu, sa određenom asanom, su uvek tu sa razlogom…

Da ih prepoznamo, ali ipak uradimo asanu koja dolazi naredna u seriji.

Ovo je efekat ogledala. Da, radimo svaki dan istu praksu, ali možemo jasno tokom vremena prepoznati naše ustaljene obrasce ponašanja pa ih prevazići.

Ja svakako jesam i baš u tome vidim lepotu prakse kao što je Ashtanga.

Nadam se da će vam moja pričica biti inspirativna da prepoznate gde vi želite da izbegnete to nešto u praksi, čak i ako vam nije teško. I zašto?

Ubrzo ide novi tekst sa naredne dve vezane asane inverzije.

Ostanite u svemu naučenom od danas, pa nadograđujemo dalje.

Udah – volja, izdah – otpor.

Namaste,

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds