Završne asane: Urdhva Padmasana – Pindasana

Priča se nastavlja… Iz obrnute perspektive. 😉

Krećemo se kroz Završne asane Ashtanga joge, mesto koje nam daje priliku da se odmaknemo od svega pređenog do sada. Prilika je za integraciju, a povratak na unutrašnju ravnotežu.

Sve ovo smo započeli u prošlom tekstu i serijom inverzija (obrnutih položaja).

Rekli smo da postoji 5 inverzija, koje radimo uzastopno, jednu za drugom.

Prošli smo prve 3: Sarvangasanu (Sveća), Halasanu (Plug) i Karnapidasanu (Pristisak kod ušiju). Podsetite ih se OVDE .

Sa ovim tekstom dodajemo još dve inverzije, koje imaju jedan vrlo značaj dodatak, a to je element položaja Lotosa.

Imali smo ga do sada na više mesta, naučili već dosta o njemu, no postoji način kako da i ove dve asane prilagodimo našim potrebama ukoliko je Lotos izazovan, a opet dobijemo velike koristi od njih.

Setimo se mantre ulaska u Položaj Lotosa = S.T.R.P.LJ.E.NJ.E . Sa sobom i pred sobom.

Nijedna asana nije vredna naše povrede kroz demostraciju sile. Zaista je bespotrebno. Uvek postoje nivoi “kako do”… Ako je potrebno, pratite i poštujete to.

Hajmo sada da uđemo dublje u naše dve inverzije. 😉

Instrukcije

Nakon Karnapidasane , direktno prelazimo na sledeću inverziju.

Sa udahom izlazimo iz nje, tako što noge podižemo gore u S. Sarvangasanu (Sveću) na kratko…

Urdhva Padamasana

Potom izdahom ulazimo u Urdhva Padmasanu (Obrnuti Lotos).

To uradimo tako što pažljivo stavimo desnu nogu u Polu-Lotos, a potom levu preko nje. Uz pomoć ruke je privučemo preko desne. Ili ako smo već dovoljno fleksibilni, uradimo to bez pomoći ruku. Ako vam je potrebno, detaljnije o sigurnom ulasku u Polu-Lotos se podsetite OVDE, a punom Lotosu OVDE.

Zlatno pravilo za ulazak u Obrnuti Lotos jeste već solidan sedeći Lotos.

Neka vam vaš učitelj obavezno pomogne u ovoj proceni.

Nakon ulaska u Lotos, sledi balansiranje…

Prislonite šake na spoljašnji deo kolena, prsti su rašireni. Potom polako i sa kontrolom u bandhama, ispravljate laktove i držite balans.

Ključ uspešnog balansiranja na ovom mestu jeste da vam težina tela bude na ramenom pojasu, a ne na rukama. Što se često desi, pa izađemo iz balansa pre nego što smo ušli u njega.

Kičmu ispravljate što više, neka bude prava kao kad stojite. Podrška bandhi sa prednje strane i više nego pomaže u ovoj akciji.

Ostajete od 8 – 10 dahova. Drishti: vrh nosa.

ModifikacijaAko još uvek radimo na ulasku u Lotos, modifikacija može biti ulazak u Polu – Lotos, dok je druga noga u vazduhu. Ili da samo prekrstimo noge za turski sed (vidi sliku). U obe varijante primenjujemo ista pravila od gore za balansiranje.

Ako je balansiranje nesigurno, možemo slobodno podržati donja leđa rukama kao što smo u Sveći, dok se ne izgradi snaga u bandhama i kičmenom stubu, koji će da nas držati u asani.

Pindasana

Sa narednim izdahom spuštamo Lotos prema dole u Pindasanu.

Sva pravila inverzija objašnjenih do sad se primenjuju i kod nje.

Ključno je da smo oslonjeni da rameni pojas, a da napravimo neznatni prostor između brade i grudne kosti kako bi smo nesmetano disali.

U ovoj asani, za razliku od prethodne, je potrebno zakriviti kičmu, te tako snažno pristupiti bandhama (karličnom dnu i donjem stomaku).

Pindasana posebno obnavlja dubinski ceo kičmeni stub i leđne mišiće nakon svih asana u praksi.

Ostajete 8-10 dahova. Drishti: vrh nosa.

ModifikacijaUmesto Lotosa, spustiti noge dole dok smo u Polu-Lotosu ili turskom sedu.

Nakon Pindasane se spuštamo na leđa i ulazimo u Matsyasanu, što je naš naredni tekst.

Benefiti

Sa nekim koristima inverzija smo se upoznali u prethodnom tekstu, no u ovom delu ih proširujemo zbog dodatka položaja Lotosa. On ih sam za sebe ima puno, ali se one u obrnutom položaju još pojačavaju.

Urdhva Padmasana

* Jača bandhe (donji stomak i karlično dno);

* Povećava dotok krvi u mozak;

* Jača rameni pojas;

* Preusmerava vitalnu životnu energiju u centar Sushumna nadija;

* Smiruje nervni sistem.

Pindasana

* Preusmerava um ka unutra;

Fleksira kičmu;

Jača bandhe;

Stimuliše ajna čakru (treće oko).

 

Moje iskustvo

… Ili bi za temu ovih asana bio bolji podnaslov Zašto je značajno imati učitelja?” i ne raditi baš sve apsolutno sam.

Da, današnja tehnologija i internet su doprineli tome da zaista možemo samoinicijativno da saznamo apsolutno sve što nas zanima, pa i sve oko naše joga prakse. Postoje online časovi, seminari, kursevi i, da, zaista možemo puno naučiti na ovaj način, ali je esencijalno da postoji bar ta jedna osoba koja prati naš napredak. Razume odakle smo krenuli sa praksom, a kuda idemo.

Ko me duže prati, zna da to ne podrazumeva idolopoklonstvo, niti bilo kakav ekstrem u odnosu između nas i onog ko nas vodi. Nego otvorenost za primenu novih načina i pristupa koje implementiramo u našu praksu. To može biti bilo koji njen segment…Od kako sigurno ući u asanu do kako imati više vere u sebe da nešto možemo.

U svojim počecima Ashtanga prakse sam imala prilike i zadovoljstvo da to iskusim sa učiteljicom Milenom. Ona je verovala u mene pre nego što sam ja verovala u sebe, a sasvim sigurno je osoba koja je u velikoj meri doprinela mom ostajanju u praksi kakva je Ashtanga.

Zaista, onaj ko vam uvede neku joga praksu (ili neku drugu) je svojim pristupom može ulepšati ili nagrditi, tako da se nikada više ne vratite na nju. Zato je odgovornost učitelja velika, a mora uvek proizilaziti iz čiste i jasne namere.

Pored mnogih drugih spoznaja o praksi koju sam otkrila uz dragu Milenu, ona je bila ta koja mi je pomogla svojim savetima, trikovima i podrškom da uradim Obrnuti Lotos.

Dok sam ga pokušavala sama, nikako nije išlo, ali nikako. Iako mi je sedeći Lotos bio solidan. Seti se – Teže je pristupiti Lotosu još kad ga obrnemo, pa nam sedeći mora biti okej za podizanje gore.

Bila sam na takvom mestu, zato mi je njena objektivna perspektiva puno pomogla. Opet, videla je nešto što ja u tom trenutku nisam.

Podeliću taj „trik“ sa vama, možda nekom takođe pomogne da uđe u siguran Obrnuti Lotos.

Iz Sveće spustite niže noge prema podlozi, pa onda polako privucite desnu nogu za polu-lotos pa sigurno levu preko. Koristite se rukama slobodno.

Ono što je ovde izazovno jeste da to napravimo dok smo u Sveći sa pravim nogama i da ne koristimo ruke.

Dakle, spustite noge što bliže podlozi, uđite u Lotos i slobodno, slobodno koristite ruke.

Tako je i meni tada delovalo nemoguće da se uvežem i nikako nisam uspevala sama, dok nisam dobila “pomoć prijatelja”. I znajte da tu pomoć uvek imamo, ako je tražimo i ako smo otvoreni za nju.

Zahvalna sam što sam na svom putu do sad imala jako zanimljive i različite učitelje koji su me (u)vodili u praksu. Zahvalna učitelju Ranku koji me i sada prati.

Nadam se da će vam moja priča biti korisna, kao i da će vas inspirisati da i vi nađete osobu koja će da vas prati na vašem joga putu. Da, sve što možete radite sami (uvek glasam za to) , ali se otvorite i za vođstvo od spolja.

Sa današnjim asanama smo (za sad) završili sa inverzijama.

Sa narednim tekstom uvodimo dve asane koje su potpune kontre od ovih koje smo obrađivali, a dođu nam kao lek na sve prethodne.

Ulazimo u još dublje opuštanje i smiraj. Setite se…Završne asane Ashtanga joge nam tome i služe.

Prepustite se.

Namaste,

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds