Završne asane: Matsyasana – Uttana Padasana

Konačno smo dole…

Spremni da istražimo neke drugačije slojeve Završnih asana Ashtanga joge .

Do sad smo u okviru njih prešli neke od najznačajnih asana u jogi uopšte. Kao što su Most i Sveća. Očigledno je kako kroz ovu porciju prakse Prve serije testiramo izdržljivost, snagu i fleksibilnost našeg kičmenog stuba, ali i celog tela uopšte.

Bitno je da se podsetimo da nijednu asanu iz Završnih asana ne želimo da radimo pod ekstremnim naporom ili u grču. Naprotiv, ostajemo sa namerom u dužim udisajima i izdisajima, ne bismo li tako podstakli rad parasimpatičkog nervnog sistema, koji je povezan sa mehanizmom “rest&digest” (“odmori se i svari”). Nasuprot, svakodnevno aktivnog simpatičkog nervnog sistema uz koji smo konstatno na “fight or flight” (“bori se ili beži”).

Da nam završetak prakse kakva je Ashtanga ne bi ostao pod tim titrajućim efektom ili blagom nervozom, neophodno je zadržavati se duže u svim Završnim asanama jer… Setite se, na blic, šta smo sve prošli. Bilo je, bez daljnjeg, naporno i izazovno. No, na ovom mestu vapimo za suprotnim efektom – smirajem koji vodi do ujednačenog uma i tela.

Nakon naših 5 uzastupnih inverzija koje smo prošli, a zaključili sa Pindasanom, slede dve asane koje imaju suprotne kvalitete od prethodnih.

Približiću…

Sa inverzijama smo obrnuli noge da idu suprotno od srca, te podsticali cirkulaciju celog tela, ali isto tako smo privremeno “zatvarali” dotok nove krvi u predeo štitne žlezde i grla uopšte. Setite se akcije gde nam je brada skoro tik uz grudnu kost u inverzijama. E, tad se to dešavalo.

Sa naše dve asane koje obrađujemo danas – Matsyasana (Položaj Ribe) i Uttana Padasana, radimo potpuno nešto suprotno za naše telo od inverzija, pa sada puštamo novu, svežu krv u predeo štitne žlezde, koja se na dubokom nivou sada obnavlja.

Tako su ove dve asane tzv. Pratikrijasana(e), što bi bio kontra položaj od prethodnih, kako bi se telo ponovo izbalasiralo.

Matsyasanu radimo i dalje kroz položaj Lotosa kako smo se i spustili iz Pindasane, dok u Uttana Padasani oslobađamo noge, te ih podižemo u vazduh, kao i ruke. Osnova nam je ista kao i u Matsy.

Iako deluju naizgled lako i mogu uključiti element težine, opet, ključno je da se vratimo na dah. Da ga produžimo, a kroz to nađemo snagu da trasformišemo prividan napor u smiraj tela i uma.

Hajmo sad na detalje…

Instrukcije

Nakon Pindasane , pažljivo spustimo ruke na podlogu, dok izdahom polako spuštamo pršljen po pršljen na pod, a na kraju i naš Lotos ili njegovu varijaciju.

Matsyasana

\"\"

Sa narednim udahom izvijamo kičmu i nežno postavljamo krunu glave na podlogu. Uhvatimo čvrsto stopala, ispravljamo laktove koji su podignuti od podloge. Ostajemo u Matsyasani.

Dok smo u asani, veoma je bitno da što više približavamo lotos podlozi, ako nije već skroz spušten dole.

Ruke su, kao što sam već pomenula, odignute od podloge. One igraju značajnu ulogu u dodatnom “zatezanju” našeg lotosa.

Grudni koš je očigledno potpuno otvoren i slobodan za naročito duboko disanje na ovom mestu. Iskoristite ga da se “nadišete” nove prane (životne energije) koja sada kola celim sistemom. Zaista osvestite to širenje i skupljanje grudnog koša sa svakim novim udisajem i izdisajem…

Ostajete 8-10 dahova. Drishti: centar između obrva.

Modifikacija: …je očigledna kao do sad. Ako radite na Lotosu, ovde možete pristupiti iz Polu-Lotosa ili turskog seda, gde samo prekrštate noge. Ostalo bi sve trebalo biti isto sa instrukcijama, a posebno ruke obavezno u vazduhu (laktovi), odvojene od poda, dok se šake“odmaraju” na predelu prepona, kada je modifikovano.

Uttana Padasana

\"\"

Sa narednim udahom, oslobađamo noge iz Lotosa (ili neke modifikacije).

Ispravljamo ih i podižemo od podloge tako da budu na 45 stepeni od podloge. Isto tako uradimo i sa rukama (vidi sliku). Snažno pritisnemo dlanove, laktove ispravimo. Ušli smo u Uttana Padasanu

Dok smo u asani bitno je znati da su nam osnove iste koje smo postavili u Mastyasani, što se tiče položaja kičme. Ona ostaje identično izvijena i u ovoj asani. Koreni su nam sedalni deo i kruna glave.

Ne mogu reći da je lako biti u ovoj asani. Mnogi se na ovom mestu čak bore za vazduh jer se jača core, a većini nam je to slaba tačka.

Esencijalno je da se služimo donjim leđnim mišićima, a angažujemo bandhe kako bismo ostali u asani, a da ne potonemo sa nogama i rukama niže.

Ako vam je prelako, možda je potrebno da još malo spustite noge prema podlozi.

Ako osetite podrhtavanje nogu i stomaka, to jeste dobar znak i brzo će proći. 😉

Ostajete 8-10 dahova. Drishti: centar između obrva.

Modifikacija: Ako je baš preteško sa pravim nogama, možete ih neznatno saviti dok ne ojača core. Budite stprljivi i nastavite dalje.

Sa narednim izdahom, spustimo pršljen po pršljen na pod, dok noge ostaju još malo u vazduhu.

Odmah vezujemo izlaz iz asane kroz Chakrasanu (Kolut Unazad – vidi OVDE) ili regularnu vinjasu, koja ide ovako…

Izlazak iz asane

* Skok unazad (udah);

* Sklek (izdah);

* Pas gore (udah);

* Pas dole (izdah).

Nakon ovoga ulazimo u poslednju inverziju Sirsasanu (Stoj na glavi), čija obrada nas očekuje u narednom tekstu. 😉

Benefiti

Upoznajmo se sada sa značajnim koristima koje nam donose ove dve asane… 😉

Matsyasana

* Izdužuje i jača kičmu;

* Podiže životnu energiju duž centra Sushumne nadi;

* Podstiče otvaranje ajna čakre (trećeg oko) i centra grla;

* Razvija snažnu stomačnu podršku kičme;

* Leči umor, nervozu i disfunkcije respiratornog sistema.

Uttana Padasana

* Stimuliše pravilan rad tiroidne žlezde;

* Jača kičmu, noge i leđa;

* Podiže životnu energiju duž centra Sushumne nadi;

* Podstiče otvaranje ajna čakre (trećeg oko) i centra grla.

Moje iskustvo

Obe asane su za mene jasan simbol snažnih emocija i senzacija…

Slikovito ću prikazati taj doživljaj u nadi da se možda nađete u tome ili da ih jednostavno sagledate iz drugačije perspektive.

Matsyasana ili položaj Ribe je zaista zanimljiv sa samim svojim izražajem tj. izgledom. Vidite grudi koš snažno isturen napolju, noge su zavezane u čvor…

Na ovom mestu osećam zaista intenzivan ulazak i integrisanje nove životne energije o kojoj se priča.

Kako?

Tako što mi je fokus u asani okrenut ka unutra i na praćenje daha. Kada ostanete u tišini sa njim, zaista može da se primeti kako dah postaje dublji, čistiji…Rekla bih lično da je najintenzivnije mesto na kom osećam da zaista dišem, a kroz to opuštam predeo leđnih mišića između lopatica.

I, znate, to jeste lep osećaj…Sa snažnim, dubokim dahom kroz fizičko telo na energetsko uneti dašak mekoće i isceljenja nekih starih rana iz prošlosti. Upravo, zato što je ta regija leđa baš iza našeg srca, koje sigurno jeste bilo kroz život mnogo puta povređeno. Ono što nisam obradila kada je trebalo, osećam da topim kroz svestan dah u Matsyasani. Zato mi je jedna od energetski najmoćnijih asana u završnici.

Dok Uttana Padasana ima jedan potpuno drugačiji kvalitet, no opet isceljujući, ako ga tako posmatramo.

Uttana snažno jača energetski predeo našeg solarnog pleksusa (3.čakre – centra naše volje). Fizički se to stimuliše kroz jačanje core-a (leđnih i stomačnih mišića).

Ova asana me iznova, kroz svaku praksu, podseti na važnost jačanja ne samo fizičkog tela i bitnih mišića, nego onog esencijalnog za poketanje života samog – centra naše volje.

Zato su ove dve asane, u duetu, sjajan blend za naš celokupan duh. Mesta na kojima dobijamo dozu isceljenja starih rana, a iz toga, kroz to rađanje naše autentičnosti, koja se ispoljava kroz ojačan centar volje.

Ako ste na bilo kom mestu kod ove dve asne tanki (što je normalno) eksperimentišite malo sa dahom dok ste tamo. Izvucite udah, pustite izdah, a znajte, verujete da sa svake prakse izlazite za mrvicu čistiji i jači.

A onda korak po korak, dan po dan…

U narednom tekstu uvodimo još jednu (poslednju) inverziju, koja nam pomera sve žice u telu. Izaziva strahove od smrti, testira sve što smo naučili do sad…

Biće zanimljivo, ostanite uz mene.

Do narednog čitanja, dajte sebi dozu leka kroz Matsyasanu, a čvrstine kroz Uttana Padansanu.

Želim sreću praksu i istraživanje! 😉

Namaste,

\"\"

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds