Atraktivnost današnje Završne asane Ashtanga joge je neupitna.

No, lekcije koje možemo naučiti na putu do nje su podjednako “atraktivne”, a vrlo značajne za rast našeg duha.

Sirsasana – Stoj na glavi je jedna od onih asana koja je vremenom postala sinonim za praksu joge. Danas svi žele da znaju da urade Stoj na glavi, bili u jogi ili ne, baš zato što ona predstavlja očiglednu kombinaciju stabilnosti i mira. Kada naučimo da balansiramo, ona to zaista postaje… Trenutak unutrašnje jednakosti i poravnanja.

Nakon serije uzastopnih inverzija, a onda i dve asane koje su otvarajuće, ali osnažujuće – Matsyasane i Uttana Padasane, opet obrćemo noge da cirkulišu suprotno od položaja srca.

Na kraju prakse Ashtange, Stoj na glavi nam u početku može biti preveliki zalogaj dok gradimo svoju snagu i izdržljivost u seriji. Ali vremenom on postaje nagrada sama za sebe… Ona koja nam daje najsnažniji unutrašnji balans, mir i stabilnost.

U Ashtanga jogi se radi A i B varijanta Sirsasane.

A je ona regularna sa potpuno pravim i angažovanim nogama, dok je B sa spuštenim nogama do pola, gde su one paralelne sa podlogom.

Između njih imamo neke zanimljive testove snage koji nas posebno izazivaju, ali oni će definitivno uz upornu praksu biti glavne tačke naše sveukupne izdržljivosti i pobede nad nama samima.

Kako je tema izuzetno opširna, napomenuću da će biti obrađena iz ugla Ashtange, a ne drugih praksi joge. Stoga je bitno da posebno ovu asanu gledamo iz perspektive šire slike (čitaj: cele serije).

Obradićemo pune asane i prelaze, a posebno deo sa koracima do Stoja na glavi, koji neće uključivati oslanjanje na zid.

Krećemo… 😉

Instrukcije

Prilikom izlaska iz Uttana Padasane kroz Chakrasanu (Kolut unazad) ili regularnu vinjasu, iz Psa dole se spuštamo na kolena…

Pre podizanja u A varijantu Sirasasane je vrlo bitno definisati osnove…

Celo telo nas nosi na ramenom pojasu, pa je osnova tu.

Isprepletemo prste, postavimo podlaktice na pod u razmaku našeg ramenog pojasa. Dakle, ne šire ili uže od toga. Kako se postavimo ovde, tako ostajemo u procesu.

Postavljamo teme glave na pod, a na mestu otvorenih dlanova.

Ispravljamo kolena, podižemo sedalni deo u vis, a potom šetamo prema trupu. U ovoj fazi je trup potpuno uspravan, gotovo na 90 stepeni u odnosu na podlogu.

*** Napomena: Ovu osnovu pogledati na 1. slici u „Koraci do…“ ispod.

Sa udahom podižemo potpuno prave noge prema gore.

Balansiramo na ramenom pojasu, a ovo se posebno naglašava zato što vrat često trpi dok rameni ne ojača.

Svesno prebacujte težinu celog tela na podlaktice i rameni pojas.

Vrat je izvučen i dugačak, postoji razuman razmak između ušiju i ramena. Teme glave tik dodiruje pod.

Osećaj je kako je telo dugačko, potpuno pravo do vrhova nožnih prstiju.

Posebno obratite pažnju da ne pravite tzv. banana oblik i da vam se Stoj krivi. To možete popraviti sa blago uvučenom karlicom i stegnutim sedalnim mišićima.

Noge su aktivne, snažne, spojene celom dužinom, a nožni prsti su pravi.

Ostajete 25 dahova (i duže kad radite solo). Drishti: vrh nosa.

Sa narednim izdahom ulazite u B varijantu Sirsasane, koja je teža od njene osnovne varijante.

*** Ako vam je borba A varijanta još uvek ne prelazite na B. ***

Noge sada spuštate prema podlozi, tako da budu paralelne sa podom.

To postižete tako što idete unazad sa sedalnim delom kreirajući tako polugu za spuštanje nogu prema dole.

Ako niste uz učitelja dok radite ovo, kada vidite nožne prste znajte da ste tu polugu postigli, a onda tu i ostajete…Dišete…

Principi ostanka u asani i balansiranju su isti kao u A varijanti – sve vam je na ramenom pojasu.

Ostajete 10 dahova. Drishti: vrh nosa.

Sa narednim udahom se na kratko podižete ponovo u A varijantu i tu balansirate…

Nakon toga, sa izdahom se sa kontrolom spuštate meko na pod. Savijate kolena, spustate čelo na pod, ruke ostaju ispred ili idu uz telo…

Ostanete par dahova u položaju Deteta za unutrašnje poravnanje. Nije preporuka naglo podizati glavu nakon Stoja.

Ovako to ide kada smo već okej sa balansiranjem na glavi, pa radimo regularni flow sa punim izražajem asane.

Ono što može prethoditi svemu ovome su sledeći koraci do Stoja na glavi.

Koraci do…

Ova slika je osnova i objašnjena je na početku Instrukcija.

Kada u njoj dobijete stabilnost (osetićete kad je to), pokušajte podići jednu nogu prema gore dok je druga na podlozi, pa promenite.

Nakon njih, u jednom trenutku će biti moguće balansirati sa obe noge savijene uz trup. Ovo je odličan korak između da vremenom podignete noge skroz prema gore.

Verujete procesu. Radite uz svog učitelja koji će vas voditi kroz njega. Kad radite sami imaćete u glavi to vođstvo, a verujem da će biti korisni i ovi koraci.

Možete koristiti i zid kao ograničenu pomoć, ali više o tome kasnije…;)

Nastavljamo dalje.

Benefiti

O koristima Stoja na glavi se daleko čuje, zar ne? Zato ga toliko volimo čak i kad ga ne volimo. 😉

Evo kako on deluje na naše telo i duh:

* Gradi snagu kroz celo telo i um;

* Smiruje nervni sistem;

* Preusmerava životnu energiju duž centra Sushumna nadija;
* Povećava protok krvi u mozak;

* Stimuliše pinealnu i pituitarnu žlezdu;

* Poboljšava varenje;

* Čisti limfni sistem;

* Olakšava osećaj otečanih nogu;

* Podstiče samopouzdanje i unutrašnju snagu.

 

Moje iskustvo

Najvrednijoj lekciji koju me je naučio Stoj na glavi, nije sama asana, nego put do nje.

Da, razumem koliko se danas često spominje kako je bitnije putovanje nego sam cilj (iako mi to jako ne mislimo dok putujemo), na kraju, zaključak obično bude taj. Krajnji produkt postaje nebitan, a ono što smo pokupili usput ima sjaj ravan dijamantima.

Kako govorim od Stoju na glavi u kontekstu Ashtanga prakse, mnogo je bitnije šta smo i kako smo radili sve ono što mu je prethodilo.

Imamo zaista izazovne, snažne, poravnavajuće asane u seriji, dok su vinjase (prelazi između njih) još bitniji kada govorimo o jakom telu, spremnom da balansira na glavi.

Elementi vinjase (Chaturanga, Urdhva Mukha Svanasana i Adho Mukha Svanasana) su ključni za Stoj na glavi. (Podsetite se OVDE.)

Iako su prelazne, ovo jesu asane koje najčešće ponavljamo u seriji, a rađene ispravnom tehnikom, daju vrhunske rezultate za većinu drugih asana u seriji. Zato baš i nije preporuka otaljavati vinjase između asana, kao što sam već na nekom mestu pominjala pre.

Posebno bih izdvojila ispravno pređenu svaku Chaturangu u seriji. Poznato nam je već koliko Niski sklek gradi snažne mišiće trupa (core) i ceo rameni pojas, a upravo nam je ovo i potrebno za stabilan Stoj na glavi.

Ne zanemarujem nikako važnost drugih asana u seriji, ali eto iz mene priča lično iskustvo i koraci koji su doprineli mom uspešnom balansiranju… Bez da sam ga posebno vežbala, van svoje regularne prakse.

* Da li sam koristila pomoć zida?

Iskreno slabo. Baš zato što sam bila upoznata na početku da je cela praksa dizajnirana da nas polako pripremi za sve položaje koji dolaze, pa i Stoj na glavi.

* Da li sam padala iz Stoja kad sam ga vežbala samostalno na sredini prostorije?

Itekako DA. Svakako me je svaki pad učio koliko je telo mudro. Toliko da uspe da se snađe u svakoj nenadanoj situaciji, a priušti sebi mekani pad. Verujete svom telu da ima tu sposobnost da vas zaštiti. Strah je samo u glavi.

* Da li vi trebate da koristite zid kao pomoćno sredstvo dok ne ojačate?

Ostaviću prazan prostor da date sebi odgovor… Ne volim da namećem svoj put drugome, samo delim kroz šta sam prošla i naučila. Ali znajte da svaka pomoć od spolja može biti dugoročno mač sa dve oštrice i da na kraju možete lako postati zavisni od iste. Činjenica je da nikada nećete biti 100% spremni. Zato prvo naučite dobro tehniku i odvažite se na let jer vi to možete;)

Na ovom mestu u seriji danas maksimalno uživam jer osećam koliko me Sirsasana obnavlja i centrira. Koliko iznutra, toliko i spolja.

Želim vam taj osećaj. ;)

Sa današnjom asanom kraj je i više nego izvestan…Narednim tekstom zaokružujemo obradu svih naših asana Prve serije Ashtange. Tekst će uključiti poslednje tri završne asane. No, nakon tog teksta slediće još jedan za bye – bye i još neke dodatne savete.

Do narednog čitanja, ostavljam vas sa porukom kao podsetnik…

Samo uporna i konstantna praksa daje „rezultate“. Ne samo fizičke nego i one mentalne, emotivne, duhovne. Upustite se u proces i verujte.

Namaste,

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds