Odmori, zaslužio si … Kraj Projekta „Upoznavanje sa Ashtanga jogom“

Posle uloženog napora, sledi zasluženi odmor.

Pravilo je u životu, pravilo je na joga prostirci. Tako bi bar trebalo… Da damo nešto od nas da bismo dobili nazad.

U kontekstu joge, tačnije Ashtanga joge koja nam je bila tema kroz ceo ovaj Projekat, mesto odmora je bitno i nije preporuka zanemariti ga.

Naglašavam, zato što sam puno puta videla kod drugih, ali i sebe same, da nakon ovako intenzivne prakse legnem na podlogu jedva minut i završavam.

Minut nije dovoljan, ali bar pet jeste i naravno duže, baš zato što u miru, zatvorenih očiju otkrivamo pravu moć dopuštanja, a svakako otpuštanja svega što nam više nije potrebno u telu, umu, emocijama, duši samoj.

Zatvorene oči, povratak na prirodan dah, težina tela na čvrstoj podlozi nam mogu doneti sve ove osećaje i još mnogo više. Zavisi na šta smo naštimovani u tom trenutku.

Na početku svake prakse postavljam jasnu nameru i upućujem tihu molitvu Sili koja je veća od mene. Molim za pročišćenje i vođstvo u praksi. Na kraju prakse, kada legnem na pod, takođe nosim u srcu zahvalnost za telo koje je bilo vozilo mog duha. Uvek na ovom mestu dobijem šapatom neke dugo očekivane odgovore ili inspiraciju. Nekad utehu, podršku ili suze kao znak oslobođenja od nečeg što me je gušilo.

Zbog svih ovih razloga se vraćam iznova na prostirku. A zbog svega toga sam vam od srca napravila ovaj Projekat da se upoznate bliže sa sistemom Ashtanga joge. Možda vam promeni život kao i meni, a možda i ne. Znam samo da reč, znanje mora i treba da ide dalje od mene jer nije da se sebično čuva. To mi je vodilja za sve, a ne samo za ovaj Projekat.

Videli ste da su tekstovi bili duži, detaljni… Zaista sam želela što više da obuhvatim, da vam ostane ovako zableženo. Da možete da se vratite na obnovu znanja ili sticanje novih.

Svakako tekstovi nisu za jedno čitanje, nego onako kad osetite da vam treba osveženje gradiva.

Uz pisani tekst gde smo prešli sve asane Prve serije snimila sam vam tri videa na Youtube-u različitih dužina, a za sada maksimalno do pola serije, što je do Navasane. (Link do YT je OVDE.)

Videi su za inspiraciju kada vam ponestane, kao i da vidite kako možete da kreirate vašu praksu da bude različite minutaže, a opet da stane u dan. A pre toga svakako trebate odlučiti da će vam stati u dan, pa makar to bilo i 5 minuta.

Hvala vam što ste pratili, pitali, pisali, učili uz mene kroz ovaj Projekat. Ja sam svakako uživala, a takođe još više produbila neke elemente o praksi, ali i sebi samoj.

Dokaz da se učenje, praksa nikada ne završavaju…

Čitamo se i dalje, šaljite na mejl predloge nekih novih tema ili ako je nešto ostalo nejasno da se obradi kroz neke druge tekstove.

Tu sam za vas. Idemo dalje, ali svako od vas nastavlja sa samoistraživanjem jer je doneo odluku još na samom početku da ne odustane od sebe… Nikada.

Namaste,

\"\"

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds