Završne asane: Yoga Mudra – Padamasana – Utplutih

I evo nas sa poslednje tri završne asane Ashtanga joge.

Neverovatno je da smo došli do samog kraja, ali na ovom mestu jasno znamo da li i sutra želimo ponovo da se upustimo u ovaj isti proces pročišćenja našeg tela i duha. Tačnije, zaista znamo, osećamo da li je ova praksa prava za nas ili nije, u smislu svoje dimanike i strukture.

Istinski ljubitelji Ashtanga joge svakako znaju koja žica ih vozi i vraća iznova svaki dan nazad na prostirku.

Ako se tek upoznajete sa njom, nadam se da će vam svi ovi tekstovi pomoći da vi pronađete vašu i pridružite se svima nama. 😉

Naša poslednja izazovna inverzija Stoj na glavi (Sirsasana) nam je testirala unutrašnji osećaj balansa i snage. Svakako isprovocirala sve naše svesne i nesvesne strahove, a sve sa namerom da nam poravna u telu pokrenutu energiju sa asanama koje smo prešli do tog momenta.

Nakon njega vezujemo poslednje tri asane u seriji, a one su:

1.Baddha Padmasana / Yoga Mudra – hvatamo palčeve Lotosa iza leđa i spuštamo se prema podlozi;

2. Padamasana – duboko disanje u Lotosu (uspravan trup);

3. Utplutih – podizanje Lotosa od podloge i balansiranje na rukama.

Jasno je iz kratkog objašnjenja da se sve tri asane rade iz Lotosa i da su one test naše izdržljivosti u ovom položaju.

Sve što smo radili unazad i jeste bilo tu za ovo veliko finale, gde ostajemo duže u kraljici joga asana (Lotosu).

Mnogi stari tekstovi joge govore o tome kako telo stavljeno u Lotos podstiče snažno pokretanje životne energije iznutra. Da u ovom položaju dah postaje dublji, a kičma dobija podršku da se konačno vrati u svoju neutralnu poziciju. S obzirom da nam je naša svakodnevnica značajno menja.

Mimo svega toga, sve tri asane su tu da nas podstaknu da duboko dišemo, a svesno preusmeravamo dah na efekte naše prakse.

Najteža od njih je Utplutih koja zahteva snažno angažovanje našeg centra i stomačnih mišića, kao i snagu ramenog pojasa. Nakon cele serije ovaj poslednji napor za kraj nam zaista može biti too much, ali zato on jeste test naše snage. Onaj najjači…

Biće još o ovome malo kasnije u tehničkom delu i mogućim modifikacijama.

Zaronimo… 😉

Instrukcije

Iz Sirsasane smo mogli da izađemo kroz Chakrasanu (Kolut unazad – podseti se OVDE) ili regularnu vinjasu sa skokom unazad pa idemo dobrim starim nizom: Chaturanga – Pas gore – Pas dole.

Sa udahom iz Psa dole skočimo unapred, a sa izdahom se spuštamo na pod. Zauzimamo položaj Lotosa. *** Podsetite se u OVOM tekstu gde smo ga prvi put radili u punom obliku. ***

Yoga mudra

Sa levom rukom idemo iza leđa i uhvatimo palac levog stopala. Ako je potrebno malo se nagnemo prema napred i uhvatimo sa desnom rukom palac desnog stopala Lotosa (vidi sliku!). Celu akciju radimo kroz maksimum izvijena leđa kako bismo stvorili prostor za hvatanje palčeva. Ovo je Badda Padamasana i ona nam je samo startna pozicija (uvezivanje) za narednu asanu u kojoj ostajemo.

Sa narednim izdahom, ovako uvezani iza leđa, sa uhvaćenim palčevima spuštamo trup prema podlozi.

Cilj je što više izdužiti kičmu prema napred, što zaista može biti izazovno, pa dok ne spustimo bradu na pod (što je idealno) ili čelo. Kao što vidite, položaj mi je još uvek izazovan zbog nedovoljno fleksibilnog ramenog pojasa, pa je zato prikazan sa čelom na podlozi.

Dok smo u asani – Yoga Mudri , čvrsto držimo palčeve i dišemo što dublje u položaju. Setimo se da je ovaj momenat namenjen upravo za to – dublje udisaje i izdisaje.

Ostajemo 10 dahova. Drishti: vrh nosa.

Padamasana

Sa narednim udahom podižemo trup od podloge dok i dalje čvrsto držimo palčeve, a potom kad ispravimo trup ih puštamo.

Prebacujemo šake na kolena, otvaramo dlanove prema nebu, pa spajamo kažiprste sa palčevima. Preostala tri prsta ostaju potpuno prava i spojena.

Laktovi su pravi, ramena spuštena dole, vrat dugačak, brada spuštena prema grudnoj kosti.

Kičma je potpuno prava, ali podržana aktivnim bandhama od napred (uddiyanom) i čvrstim karličnim dnom (mula bandha).

Sa ovakvim sveukupnim položajem podržavamo celo telo u integraciji novostvorene energije kroz sada još dublji udah i izdah. Cilj je penjati dah sve do vrhova ključnih kostiju, pa ga lagano sa kontrolom ispuštati napolje. Dišemo zvučno, a uživamo u ritmu sada mnogo drugačijeg daha nego sa početka prakse i osećaju lakoće u telu.

Ostajemo 10 dahova. Drishti: vrh nosa.

Utplutih

Sa narednim udahom, spuštamo dlanove na pod ispred kukova, a u širini ramenog pojasa… Podižemo Lotos od podloge. Ako se to ne dešava ili ste se samo minimalno odvojili, nemojte da vas to brine. Kao i sve drugo, radite koliko možete, vremenom ćete se dizati više.

Kičma je ovde u blagoj fleksiji kako pristupamo snažnoj aktivaciji bandhi i uopšte stomačnih mišića. Izdužite vrat i obavezno podignite glavu gore.

Dišite što je stabilnije moguće i pružajte snažan, snažan otpor podlozi.

Znam da je teško, ali dajte sve od sebe za ovu poslednju asanu. Posle nje znate da je sve gotovo. 😉

Ostajete 10 dahova (i što dužeee, to bolje 😉 ). Drishti: vrh nosa.

Nakon ove asane, uradite regularnu vinjasu izlaska (Chaturanga – Pas gore – Pas dole), a onda iz Psa dole udahom meko skočite na početak prostirke. Pogled ide napred, a izdahom idete u pretklon Uttanasanu. Podižete se gore u Samasthiti i spojite dlanove u molitvu… Pevate završnu mantru (podsetite je se OVDE).

Uradite poslednju vinjasu (krenete kao Pozdrav Suncu A, podseti se OVDE). Iz Psa dole skočite unapred udahom, a izdahom legnete konačno na pod i ostanete u ležećoj poziciji neko vreme…

Ako još uvek radite na Lotosu ili je koleno povređeno, postoji način kako možete zatvoriti ove tri poslednje asane…

Modifikacija

Yoga Mudra bi mogla da se radi sa privučenim nogama (Sukhasani) ili turskom sedu, dok bi unazad uhvatili laktove. Spuštate trup napred koliko možete i slobodno ispod čela stavite podršku bloka radi boljeg oslonca.

Za Padmasanu bi noge mogle ostati u istom položaju kao u prethodnoj.

Dok u Utplutih, ruke idu u isti položaj kao gore, kolena snažno privlačimo uz trup (kao na slici). Noge mogu dodirivati podlogu.

I KRAAAJJJJ!

Benefiti

Sem činjenice što smo došli do kraja prakse, kao i što zbog toga nosimo u sebi osećaj male pobede nad sobom 😉 , poslednje tri Završne asane nose zaista brojne koristi za naše telo i duh. Evo neke od njih…

Yoga Mudra

Otvara kukove i ramena;

Preusmerava um prema unutra;

Poboljšava varenje;

Pojačava svest o bandhama;

Leči artritis.

Padamasana

Otvara sve čakre;

Stabilizuje karlicu;

Pojačava suptilan protok energije;

Ujednačava dah;

Smiruje nervni sistem;

Otvara kukove i ramena.

Utplutih

Jača zglobove, ruke i stomak;

Poboljšava Lotos;

Poboljšava osećaj balansa;

* Jača osećaj unutrašnje snage.

 

Moje iskustvo

Lotos raste iz blata. Zamislite, najlepši cvet pušta svoje korenje i izranja iz blata. Nečega što bi (da tumačimo) bio definitivno sinonim za težinu, možda crnilo.

Imali ste prilike već od mene kroz tekstove da čujete ovo tumačenje lotosa u kontekstu joga prakse. Baš zato što imamo položaj Lotosa koji se provlači kroz celu praksu Ashtanga joge.

Podsetiću da su nas apsolutno sve asane u seriji do ovog momenta, samog završetka, vodile do ove 3 asane. Može se reći da su naš test i kako smo prošli kroz “blato”, a izronili naš najlepši Lotos. Ako nismo još uvek, naslućujemo celim svojim bićem u kom pravcu idemo, ali i činjenice da nema povratka nazad.

Moglo bi se jednim vrlo malenim delom reći da pričam o fizičkom izgledu, asani Lotosa, no priča je mnogo, mnogo dublja od toga.

Ako je vaša praksa joge baš Ashtanga ili će tek postati, jasno je koliko u celoj seriji ima intenzivnosti u fizičkom i psihičkom smislu. I nije samo do asana nego i njene dinamike (vinjase) koja pokreće snažne unutrašnje procese, toplotu, koja figirativno i doslovno topi sve naše “nečistoće”.

Zapravo, praksa reflektira naše unutrašnje stanje “blata”, crnila, nesigurnosti, strahova, ljubomore, besa i ostalih neudobnih emocija. Kompletnom tehnikom Ashtange (asanama, svesnim dahom, drishtijem) ih prepoznajemo, vremenom prihvatamo, naučimo kako da se suočavamo sa njima. Iz toga izrasta najlepši Lotos našeg duha i duše.

Osećamo da smo se promenili i da smo drugačiji. Prema sebi i ljudima oko sebe. Ne postane sve idealno niti vlada večno cveće i proleće, ali naučimo kako bolje sa svim nijansama svog sveta i onog oko nas.

Kako to održavamo? Tako što se iznova vraćamo na prostirku i ponavljamo ovaj proces. Tada shvatite da nema trunke laži u onoj “Ponavljanje je majka znanja.” jer jeste.

Sa ovim sam vam dala delić svog iskustva sa Yoga MudromPadmasanom i Utplutih. Možda ste iznenađeni što nije ništa oko fizičkog momenta, kako sam “uzgojila” svoj Lotos, kako sam otvorila kukove itd. Toga imate baš dosta unazad kroz sve tekstove ovog Projekta. S toga je ovo iskustvo iz nekog drugog, ličnijeg ugla i šta sam to saznala na putu. I šta saznajem i dalje, jer se proces ne završava.

S toga, dragi moji, do Lotosa strpljivo sa sobom. Budite svesni odakle krećete i koje su vam polazne osnove. Verujte da ćete tokom vremena, ako ostanete dovoljno uporni i dosledni, dobiti za sebe mnogo veće nagrade od Lotosa.

Sa ovim zvanično završavamo obradu svih asana Prve serije Ashtanga joge.

Zaokružićemo ceo Projekat “Upoznavanje sa Ashtanga jogom” poslednjim tekstom, koji ide odmah iza ovoga.

A ovaj ću završiti sa dobro poznatom rečenicom Ashtanga joga tvorca Patthabi Joisa…

Vežbaj, vežbaj jer SVE dolazi. 

Zar ne? 😉

Namaste,

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds