Kako nas ceo život neko poredi sa nekim, nije čudno kad stanemo po prvi put na prostirku da preslikavamo taj obrazac i u praksi.

Pretpostavimo da vam vaš joga učitelj ponavlja više puta da „joga nije takmičenje“, ali opet se pronalazite kako zavirujete šta rade drugi.

Asana koja u teoriji i praksi mora biti stabilna i udobna, postaje (ne)svesno vrlo neudobna dok krivite vrat u želji da vidite kako se neko drugi „izvrće“.

Um vrti svoje filmove jer smo tako naučeni. Pa onda to može ići ovako… „Njemu je lako zato što je… Mršaviji, viši, lepši (?!), ima duže noge, ruke, manji stomak itd.“ Poenta je kako mislimo da je taj neko bolji od nas i kako on ima SVE.

Ovo se može odvijati u milisekundama, ali dovoljno da nas ubedači totalno. Samo zato što smo naučeni od malih nogu da je trava uvek zelenija sa druge strane.

Znajte da niko nije imun od toga kad počinje sa jogom, pa ni kasnije. Mislimo da je sve borba gladijatora, a da mi moramo biti „pobednici“.

Dok je u realnosti jedini pobednik onaj koji zaista VIDI svoje telo i koji je svestan odakle je krenuo, JER…Nemamo svi iste polazne osnove. Prvi put na prostirci i u životu. Različiti su nam bili putevi do tog xy momenta.

Pričam iz ličnog iskustva jer sam i sama davno ušla u jogu sa teškim osvajačim stavom i glorifikacijom svih drugih vežbača oko mene. Kad sam počela da izgaram u tome (što je bilo jako brzo) javila se želja da odustanem od svega.

Joga može snažno osvetliti naša mračna mesta, ako u njih želimo da pogledamo, ako dovoljno istrajemo kad je teško.

Danas imam veliko poštovanje prema svom telu i šta ono može da napravi za mene. Da, iako neko čak i može imati „to sve“ za „idealnu“ joga praksu, moja vodilja i konstantan podsetnik su da prihvatam SVOJE vozilo kako mi je dato.

Proširite temu na ceo život, nikad nemojte ostati samo na asanama. Lekcije sa prostirke jesu tu da bi se primenjivale u životu.

Svetlo joge se uvek pali na više frontova, nikad samo na jednom.

I zato radimo sa onim što imamo, svesni odakle krećemo, a iz toga pravimo najbolji mogući recept za nas same, poštujući tuđe „recepte“. Shvatićemo duboko da i mi imamo već to SVE.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds