Stoj na glavi (jer MOŽEŠ)

Možda je dosadno i nepopularno mišljenje, ali evo…

Popeti se „na glavu“ nećemo ako u kontinuitetu tražimo pomoć oslonca tj.zida.

Iako sam ga i sama koristila u početku, dok sam gorela od želje da balansiram na glavi (da li je bitno? – nije.), iskustvo, vreme, istraživanje su mi otkrili kakva podrška na ovom mestu je zaista potrebna.

Ako ste već u praksi Ashtanga joge onda postoje koraci koji će vam pomoći da se taj Stoj na glavi  nekako desi usput, jer je on samo deo cele slagalice.

Sumiraćemo naučeno od pre…

Za stabilan i siguran Stoj na glavi su neophodne 3 stvari:

1. Jak rameni pojas

2. Jak core (jaki stomačni i leđni mišići)

3. Vera da možeš da balansiraš sam bez podrške.

Iako ima puno elemenata, ova 3 su zaista esecijalna za uspešno balansiranje na sredini prostorije. Kad samo jedan od ovih sastojka fali obično se rušimo ko domina, ali znate šta? To i nije tako strašno.

Telo se snađe kako da sigurno padne. Zamislite kako je mudro…Uči nas da nije tako strašno pasti. I baš tada kad sam padala i padala sam naučila svoje najbitnije lekcije. Pritom se ego lomi na pola, jer kako ja tako velika da padnem. (Zanimljivo.)

Još jedno nepopularno mišljenje (jer uvek želimo nešto lakše), jeste da će vam sve one silne Chaturange (objašnjena OVDE) u seriji, kao i skokovi unazad/unapred, pomoći da dodjete do balansa. Ako ih radite kako treba, sa pravilnom tehnikom, zaista hoće. Inače efekta neće biti.

Realno, ili radiš kako treba ili ne radiš uopšte. Za ovo nema sredine jer ćeš na kraju stojati ne na glavi nego u mestu. 😉 A radila sam i to. Hvatala krivine i izbegavala da se posvetim 100%. I gle, nije bilo „rezultata“.

Kad sam počela da budem dosledna, naučila kako treba, jer sam ušla sa nula snage u jogu, vremenom je došao i taj balans na sredini prostorije bez ičije pomoći. A sve što sam pokupila usput ne može stati u ceo tekst, a verujte da me je to mnogo više izbalansiralo nego krajnji produkt.

Suma svega: Naučite dobro tehniku, budite dosledni i imajte vere da možete jer MOŽETE.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds