U jogu sam ušla sa više zdravstvenih boljki. Bolan vrat zbog kog sam često završavala na hitnoj, isto tako donja leđa, napeta ramena i još brdo telesnih bagova, koji su bili posledica mog tadašnjeg životnog stila. Oko 12h ispred kompjutera na poslu plus 24/7 napetosti i stresa je učinilo svoje…

Da se telo zatvori i da ne diše kao celina.

Imala sam onu vrstu plitkog daha, kao uplašeni kerić. Svaki dan. Od momenta kad ustanem pa do kraja dana. Osećala sam da nije normalno da se tako diše ceo život…Uznemireno, uzrujano, napeto, spremno za svađu svaki sekund.

Prvo što sam naučila (koju godinu pre fizičke prakse joge) je da dišem produženo i zvučno. Reč je o Udžaji tzv. pobedničkom disanju koje u jogi spada u smirujuće pranajame (svesne kontrole daha).

Naučila sam ga od jedne devojke na YT pre skoro deceniju i odmah počela da ga primenjujem u svakodnevnom životu. Osećala da mi pomaže i da me smiruje. Koristila sam ga kad god bih osetila da gubim kontrolu. Nad sobom i svojim dahom.

Pomagalo je.

Ustvari, ovo je bio moj prvi pravi ulazak u jogu.

Kako do produženog zvučnog disanja (poslušati u OVOM postu na instagramu, 2.slajd) :

1. Usne su zatvorene, diše se kroz nos ali ne doslovno kroz nos;

2. Kontrahuje se zadnji deo grla, mišić koji koristimo pri gutanju. (Progutajte pljuvačku i osetite šta zapravo sužavate kod ovakvog disanja.)

3. Kao rezultat ove akcije javlja se zvuk talasa ili šuma. (On ne treba da bude preglasan, a nikako se ne naprežu glasne žice. Dakle, suptilno.)

4. U početku bude teže izvući zvučan udah, a malo lakše izdah. Neka vam izdah pomogne da osetite u kom pravcu idete.

5. Težite da vam udah i izdah budu ujednačeni. Ali kada ste jako uznemireni neka izdah bude malo duži.

6. Koristite ga gde god i kad god osećate. Samo zatvorite oči i tu ste.

Može pomoći kod napada panike, strahova, uznemirenosti, nervoze. (No, ovo je lično iskustvo i doživljaj. Možda kod vas ne bude tako.)

Tvoja joga može početi od svesnog disanja… Produženog, dubokog, smirujućeg. I bez pokreta tela možeš doći do unutrašnjeg pokreta i protočnosti koji te vremenom možda odvede još koji korak dalje, kao što je mene.

Počni sad.

Diši za Život!!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *