Koliko mene ova tema nije zanimala u prošlosti, ali zaista. 🙂

Mislila sam šta ima tu da se zna i misli. Vežbaš jogu bez obzira na svoj ciklus i to je to.

Kako je Ashtanga joga u tradiciji nosila preporuku da se prva 3 dana menstruacije ne vežba (više o ovome OVDE), ja sam to prihvatila zato što su mi obično ti dani bili teži.

No, sve do momenta kulminacije našeg ženskog ciklusa i kako vežbati tad, mislila sam da sve ostalo nije tako relevantno za moju joga praksu.

Moje istraživanje i edukacija na ovu temu mi je dala odgovor da jeste itekako bitno poznavati kako naši hormoni dišu tokom celog ciklusa.

Prvi dan ciklusa se računa od prvog dana krvarenja, pa do poslednjeg dana narednog.

Idealan ciklus traje 28 dana, ali svaki koji traje 21 ili 35 dana se smatra normalnim. Svako krvarenje ispod ili iznad ovih dana bi se trebalo proveriti dalje sa doktorom.

Između menstruacija postoje takođe značajni podciklusi (tj faze) koji su izuzetno bitni sa stanje naših hormona, pa i sveukupnog osećaja svake od nas.

Postoje tri značajne faze.

Ukratko ću o svakoj, kako biste (ako niste već znale) razumele šta nam se dešava unutra.

Upravo dublje razumevanje (ili bar osnovno) nam pomaže da se konektujemo sa unutrašnjom mudrošću koja će nam pomoći kako da prilagodimo našu joga praksu.

1.faza – Folikularna

Ova faza se dešava odmah nakon završetka krvarenja. Usled određenih promena u mozgu, jajnici se pripremaju da proizvedu jednu jajnu ćeliju, omotanu folikulom. U našem organizmu raste nivo hormona Estrogena. Nakon krvarenja, koje nas je potencijalno iscrpelo, počinjemo da se osećamo poletnije i energičnije.

2. faza – Ovulacija

U dobro nam poznatoj fazi Ovulacije, folikul puca, a jajna ćelija se pušta u jajovod da cirkuliše. Jajna ćelija ostaje u životu 48 sati. Ako postoji sprematozoid u okolini, postoji mogućnost oplodnje iste. Žena kroz ovu fazu dostiže svoju kulminaciju seksualnosti, poletnosti, energičnosti i dobrog raspoloženja. Upravo zahvaljujući visokom nivou Estrogena.

3.faza – Lutealna

Ukoliko nije došlo do oplodnje jajne ćelije, ulazi se u Lutealnu fazu. To je onaj deo ciklusa koji nam nije tako mio. 🙂 Dolazi do pada nivoa Estrogena, a podiže se nivo Progesterona, koji nam može potencijalno uzurpirati raspoloženje, osećaj u telu, pa i u glavi. Ovo stanje je poznato kao PMS. Uglavnom kod većine žena dolazi do pada raspoloženja, tromosti u telu, naduvenosti itd. (Ovaj deo je različit od žene do žene).

*** Detaljnije o svakoj fazi menstrualnog ciklusa možete naći iz raznih izvora. Smatram da je za našu temu ovo ukratko o svakoj dovoljno da se razume bolje kroz kakve kompleksne procese prolazi svaka žena.

Ni sama Ovulacija nije tek tako, iako se smatra da je ona ženino “leto”.

Činjenica je da nam se menjaju hormoni na dnevnom nivou, ali da na njih utiče i ishrana, nivo stresa, kao i još neki faktori.

Kako možemo prilagoditi naš menstrualan ciklus jogi?

Kako je struktura ovog bloga sve ono kroz šta i sama prolazim, otvoriću vam prozor svog iskustva na ovu temu.

Često pominjem “polazne osnove” i koliko su one bitne kod svake priče, pa i ove. To odakle ja krećam sa njom, može da ne bude i vaš start. Kao i obrnuto. S toga sve uzimajte sa rezervom što delim. Ništa nije uklesano u kamenu, ali možete ispobati ako zvuči zanimljivo.

Već 7 godina sam u intenzivnoj fizičkoj praksi Ashtange, od 5 do 6 puta nedeljno, te sam iz toga naučila da tokom vremena osluškujem svoje telo i njegove faze.

Uživam u onim lepim, kao što je Ovulacija, pošto tad jesam zaista na vrhuncu svoje snage, raspoloženja i uopšte fizičke spremnosti. Dok sa druge strane, smekšavam svoje ivice i potencijalne ambicije u Lutealnoj fazi i pre krvarenja.

Poznavanje svog tela i naših mestrualnih faza mi je izuzetno pomoglo kako da prilagodim, a najviše održim svoju praksu.

Kako to radim u kontekstu Ashtanga joge?

1. U Folikularnoj fazi i Ovulaciji, kad pucam od energije i fizičke spremnosti, svesno pomeram svoje granice u asanama i skokovima u vinjasama. Otvorena sam da dam svoj maksimum.

2. Lutealnu fazu i doslovno promenu godišnjeg doba unutra nas kad nastupa tzv. “zima”, ambicioznost i energičnost zamenjujem nežnošću i dužim dahom. Po potrebi, praksu skraćujem, a dajem sebi punu dozvolu da skokove radim sa iskorakom ili ih negde čak i preskočim. Okej sam sa tim jer znam da svesno radim ZA svoje telo, a ne protiv njega.

Bez obzira na knjiške teorije kako izgleda svaka od ovih faza, drage žene moje, uzmite u obzir kako VI funkcionišete i vaše telo.

Poenta je da svaka za sebe pronađe svoju unutrašnju mudrost i pravila kojih se drži ili opet po svojoj potrebi odsupa u joga praksi.

Ako ti treba odmor i odstupanje od prakse, odmori.

Ako ti treba nežno, oslušni i daj to sebi.

Nije svaki dan pobednički i na vrhuncu.

Imamo svoje faze i cikluse, a praksa joge, kao i sve drugo od spolja je tu da se prilagodi njima (nama), a ne obrnuto.

Želim ti srećno istraživanje i otkriće TVOG jedinstvenog ritma.

Neka joga praksa ne otežava i ne sputava, nego leči i podržava svaki naš ciklus jer tada zaista postajemo ultimativno srećne, ispunjene i autentične žene.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds