Postavljanje granica (praktično)

 

Danas se na sve strane mnogo priča o jasnom postavljanju granica u odnosima. Bez drugih ljudi ne možemo, ali nekada nam se baš ljulja brod, zar ne?

Od psihologa, koučeva i ostalih možemo čuti koliko to jeste bitno za živeti auteničan život po svojoj meri.

Nisam psiholog, ali jesam trenutno u jednom zanimljivom eksperimentu kroz Human Design. A baš volim da delim ono što naučim da bude primenjivo u praksi.

Po svojoj karti HD-a znam da imam otvoreni Emotivni (Solarni) centar što bi značilo da u odnosima amplificiram (uvećavam) tuđa emotivna stanja. Uz to je provučen i manjak postavljanja emotivnih granica.

Kada ulazimo u odnose sa drugim ljudima naše aure, energije se prepliću i u jednom trenutku možemo smatrati da je okej da radimo nešto što drugoj osobi nikako nije.

Komunikacija je naravno bitna, ali šta ako ta druga strana ne čuje to tvoje NE? Ili možda ti ne čuješ tuđe? (I to je moguće. 🙂 )

Skoro sam imala situaciju sa bliskom osobom, kojoj sam rekla da nešto NE želim da uradim.

Jedno moje NE za nju nije bilo dovoljno, pa je nastavila da \“gura\“ svoju zamisao na mene, ali je zanimljivo da nije bila agresivna u tome nego strpljivo navalentna. Što je baš zanimljiva kombinacija haha.

Kako se \“gurka\“ nastavila počela sam da sve više objašnjavam zašto govorim NE i sigurno sam ga ponovila još 100 puta, no osoba me nije čula.

Zapravo nije želela da me čuje i ne može zato što živi svoj program u kome na taj način dolazi do onog što želi. To je okej i tu ću stati sa drugom stranom. (Seti se da sa uperenim prstom u drugog sve ostale zapravo vraćaš na sebe.)

Šta u celoj priči nije okej?

To što sam objašnjavala u nedogled svoje NE.

E ovaj momenat mi nikad nije bio jasan oko postavljanja granica kad sam čitala bezbroj teorija o tome iz knjiga ili sa interneta.

Praksa je, dragi moji, sve!

A sve drugo je (kao što ste već sigurno čuli) pozajmljeno znanje od drugog.

Sa dubljim razumevanjem kako funkcioniše ceo moj dizajn kroz HD, plus celokupno životno iskustvo do tad, mi je otvorilo oči.

Shvatila sam na dubljem nivou da je…

Okej samo JEDNOM reći NE bliskoj osobi ili bilo kome.

Moje je pravo rođenjem da ga izgovorim jasno i glasno.

Okej je da ne dodajem još brdo rečenica na svoju prvu povučenu granicu.

Čuj, shvatila, vrlo brzo primenila na novom konkretnom primeru jer život ne prestaje da testira. ;)

Svakako se rast u ovom pravcu ne završava jer uvek ima dragocenih prilika da još jednom utvrdim da li zaista jesam shvatila.

Ostavljam vas sa porukom da sve pročitano uvek, uvek primenite u praksi, jer život se živi, a ne čita.

Kao i da uvek…

Imaš pravo da zauzmeš prostor.

Imaš pravo da podvučeš granicu u odnosima preko koje se ne prelazi.

Imaš pravo da kažeš NE, ali ono koje se zaista na prvu loptu VIDI I ČUJE.

Srećno!

*** Ukoliko osećaš da si spreman/na da dobiješ svoje smernice kako da živiš svoj jedinstveni dizajn u životu kroz analizu karte Human Design-a, pozivam te da mi pišeš na obrazac OVDEVidimo se. 😉

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds