O Autoritetima (i kakve sličnosti imaju Joga i Human Design)

U životu sam oko teme Autoriteta oduvek bila jako strastvena.

Zapravo sam je godinama nesvesno proučavala i zanimala se za nju. Posmatrala sebe i druge ljude kako se ponašaju u odnosu na Autoritete (veliko slovo da naglasim reč). Nisam ni znala da moj „posao“ na ovom svetu i jeste kao Projektora da posmatram sebe i ljude na različite teme.

O kakvim Autoritetima je reč?

Pričaću sa aspekta Joge i Human Designa. Videćete da je to sve u stvari isto i da ćemo se na kraju vratiti u istu tačku.

Da bi tema bila sočnija volim da navodim lične pričice kako ne bi bilo previše filozofiranja jer toga imamo dosta na sve strane.

U više tekstova sam pričala o tome kako sam ušla u jogu i koji je bio moj razvojni put

Prvo sam počela sa jogom na grupnim časovima, pa sam nastavila da je vežbam sama i to je ostalo tako do dana današnjeg. Ređe vežbam u grupi.

To ne znači da usput nisam imala one od kojih sam učila tehniku i znanje. Kad kažem „znanje“ mislim na pravilan ulazak u joga asane, vežbe disanja, sled asana u Ashtanga jogi, ali i inspiraciju da održim svoju samostalnu praksu već godinama.

Ono što je bitno kada govorim o Autoritetima u Jogi jeste da nisam ni od jednog učitelja mogla da dobijem pravu mudrost za svoje telo ili život uopšte.

Postoji limit koliko bilo ko može da nam da „znanja“, ali i koliko mi možemo da ga primimo.

Tako sam kroz mnoge pokušaje i pogreške, samostalno istraživanje, a pre svega slušanje muzike sopstvenog tela došla (i dolazim) do unutrašnje mudrosti i Autoriteta.

Nekome je ovo logično, ali mnogima znam da još uvek nije jer svedočim tome kako se i dalje predaje lična moć u ruke joga učitelja ili nekog drugog Autoriteta. Ućutkujemo svoje telo, a predajemo štafetu drugom misleći, verujući da će on znati bolje da ga vodi. Pritom stav „My way or no way.“ je često klizav teren, koji neretko vodi u povrede.

Iako sve svoje učitelje joge, ali i one iz drugih oblasti poštujem i volim, naučila sam vremenom da podvučem granicu dokle prihvatam nečije savete u vezi mog tela i života.

Naučila sam da se pitam, preispitujem, eksperimentišem i istražujem jer koliko ima tela toliko ima i mudrosti zapravo. Razmislite samo… Zato ničija ne može biti jedina i ultimativna.

Human Design je moje istraživanje u ovom pravcu samo još više potvrdio, produbio i utkao u svaku ćeliju jer već dugo osećam kao istinu…

Da svačije telo vrlo dobro ZNA šta jeste, a šta nije dobro za njega.

Možemo imati smernice, savete od onih koji su prešli preko žeravice ili su godinama ispred nas tamo gde mi želimo biti u joga praksi i životu, ali na kraju, put je uvek samo naš. Jedini i jedinstven. 

Naši koraci se računaju.

Naše životno iskustvo.

Naša mudrost tela, koje jasno kaže da li mu je nešto okej ili nije.

Po Human Designu nijednom tipu (Generatoru, Manifestatorskom generatoru, Projektoru, Manifestatoru, Reflektoru) nije Autoritet um. Uopšte fikcije našeg uma ili tuđeg koje su inputovane u nas.

Autoritet za autentičan život svakom tipu je TELO, koje za svakog od nas priča na različite načine (kroz unutrašnje da/ne, kroz miris, ukus, emotivni talas…).

Dakle, i Joga i Human Design imaju isti cilj, a to je osvestiti telo i probuditi njegovu mudrost jer ono jeste vozilo naše duše.

Šta može biti bitnije od toga?

Da razjasnim za kraj…

Da, pratim smernice i strukture i Ashtanga joge i Human Designa, ALI sam tim istim strukturama smekšala ivice, stavila ih u okvire svog života i autentičnih poruka svog tela za svaki dan koji dišem.

Ne vode strukture i sistemi mene nego ja vodim njih.

Ostajemo sa ovom porukom jer strastveno želim da i svako od vas oseti na dubokom nivou buđenje SVOG unutrašnjeg Autoriteta kroz TELO.

Jer svesno telo je svesna duša i svestan duh.

Na kraju, znaj da si uvek, uvek dovoljno moćan da voziš sebe samog.

Zapamti.

*** Ukoliko osećaš da si spreman/na da dobiješ svoje smernice kako da živiš svoj jedinstveni dizajn u životu kroz analizu karte Human Design-a, pozivam te da mi pišeš na obrazac OVDEVidimo se. 😉

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds