Postoji li talenat za Jogu?

Kada se priča o našim talentima i sposobnostima, postoji tendencija da se vezuju uz razne oblasti, pa i temu joge i duhovnosti kao takve.

Neretko sam čula izjavu u joga krugovima i šire kako neko ima „predispoziciju“, „talent“ za jogu.

Iako me do beskraja ova izjava ostavlja u čudu, znam i razumem iz koje perspektive je izrečena i slavljena.

Misli se na jedan aspekt joge (u svetu prezentovan kao najbitniji), zapravo njen malecni deo, a to su joga položaji tzv. asane.

Da, misli se na talent za izvođenje joga asana. Koliko je naše telo, gipko, snažno, fluidno da asane izvede sa lakoćom.

Iako ne bismo trebali da ih radimo zbog drugih nego zbog sebe (logično), pobrkali smo lončiće.

Kada ovu izjavu čuje neko ko je na početku svog joga putovanja (kroz asane do nečeg u stvari mnogo većeg), a možda nije „talentovan“ po merilima nekog joga učitelja ili bilo koga drugog, neretko brzo odustaje od celokupne joga prakse.

Zašto se to desi?

Zato što se stiče utisak da je to za neke mnogo „talentovanije“ od njih. (Verujem da razumete zašto reč „talenat“ stavljam u navodnike svaki put i ne mrzi me. ;) )

Nakon jače od 8 godina u praksi joge, mogu vam reći da talenat za jogu ne postoji. Ako se on ogleda samo iz perspektive asana, to je mit i samo zagrebana površina nečeg mnogo većeg.

Da, kreće se od položaja, koji telu mogu biti lakši ili teži, no glavni cilj joge je nevidljiv i neopipljiv. Uzvišen je za naš život i postojanje. Nije u službi savršeno izvedenog Mosta ili Sveće nego je tu da uzdigne naš duh i promeni život iz korena.

Joga može to da uradi, ako joj se posvetite celi, a ne polovični.

Joga je to uradila i meni.

Krenula sam sa asanama. Neke sam savladala iznutra i spolja (što ne znači da izgledaju kao na slici), a neke ne. No, iza njih me je put odveo mnogo dalje. U neke druge potrage, one unutrašnje, okom nevidljive.

Činjenica je da kod mene postoji „talenat“ iz dečijih gimnastičarskih dana da neke asane izvedem lakše, ali za većinu pokreta i asana sam debelo radila. Uložila trud, vreme, nebrojene sate edukacije, ponavljala/ponavljam i dalje do besvesti zarad viših, životnih ciljeva, a ne izgleda.

Iz tačke svakodnevne posvećenosti, a zapravo predajom sistemu Ashtanga joge koji sam odabrala kao svoj alat, rezultat koji sam dobila i kontinuirano dobijam ne može opisati mesta na koja me je Joga odvela.

I jeste mi sto puta izbacila iz života sve ono što mi nije služilo, ali mi je zato davala nazad neviđene lepote i saznanja o sebi i drugima.

Postoji li talenat za jogu?

Rekla bih da sam ga vremenom razvila, ali talenat za onu pravu, životnu Jogu. Ne asane. One su tek početak, ali i nit koja mi održava telo zdravim i vitalnim.

Moja poruka koja provejava ovim tekstom i još mnogim drugim jeste da svesno odabereš da nikad sebe ne stavljaš u kutijice, ne porediš se sa drugima, a ne zanemariš svoj pravi istinski talenat koji ima svako od nas…

Talenat za:

~ ljubav prema sebi i drugima;

~ mir, stabilnost, podršku;

~ razumevanje za sve što jeste, što je bilo i što će ti tek doći.

Tako se živi joga.

Tako se neguje talenat.

Ne odustaj.

S ljubavlju,

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds