Vodič kroz hormone trudnoće

Ima jedna smešna rečenica iz neke serije ili filma : „Nisam doktor,ali mogu da pogledam.“ 😉

Očigledno je da nisam doktor i da sa tog stanovišta neće biti pisan ovaj tekst, ali jesam trudnica, koja iskustveno prolazi kroz sve hormonalne promene i koja je želela da \“pogleda\“ šta se sve to dešava u njenom telu dok raste novi život.

Hormona ima čitav spektar, a svaki od njih ima svoju tačnu ulogu u održavanju trudnoće.

Jako me je zanimalo šta se sve dešava u ženinom telu kad je trudna. Ova činjenica mi je jako pomogla da shvatim koliki je blagoslov biti žena i imati priliku doživeti ovo najlepše stanje, koje itekako može biti na momente čupavo. 😉

U tekstu Menstrualni ciklus i Joga sam se doticala teme hormona, pa pogledajte u tom tekstu kako se oni ponašaju u našim regularnim menstrualnim ciklusima.

Bitno je da znamo kako i šta sve radi naše žensko telo!

A sad sledi prevod teksta sa jednog sajta, koji je jako lepo sumirao i objasnio dominantne hormone u trudnoći, kao i koja je njihova uloga za održavanje trudnoće.

Za sve radoznale buduće mame, koje žele da bolje razumeju svoje telo i da ga slave, ostavljam ovaj prevod.

Koji su glavni hormoni u trudnoći?

1. Beta HcG Hormon

Ovo je hormon koji \“javlja\“ ostatku našeg tela da smo trudne. Kako nivoi ovog hormona rastu nakon oplodnje, test za trudnoću ga detektuje.

Šta radi Hcg hormon? On je najčešći uzročnik jutarnjih mučnina, a kod nekih žena njegovo povećanje dovodi i do povraćanja. Njegov ključni zadatak je da poveća proizvodnju progesterona i estrogena kako bi oni odradili svoj deo tokom trudnoće i podržali rast bebe.

Kada je hormon HcG bitan? Tokom prva 2 meseca trudnoće HcG raste vrlo brzo, duplira se na svaka dva dana, a onda dostiže svoj plato do kraja trudnoće.

2. Progesteron

Progesteron, kao i estrogen, je hormon koji je sastav kontraceptivnih pilula kako bi prevario telo da misli da smo trudne, a da zapravo i ne ostanemo trudne.

Šta progesteron radi? Ovaj hormon igra ključnu ulogu u održavanju trudnoće. Tokom prvog tromesečja, on čini da grudi postaju osetljivije, a pomaže im da započnu stvaranje mleka. Opušta matericu kako ne bi odbacila fetus. To u isto vreme doprinosi osećaju naduvanosti i umora.

Kada je progesteron bitan? Nivoi progesterona ubrzano rastu tokom prvog tromesečja, a onda dostižu plato. Placenta je ta koja stvara progesteron tokom trudnoće, pa kada se i ona \“porodi\“ nakon dolaska bebe na svet, dolazi do njegovog naglog pada što može da doprinese naglim promenama raspoloženja.

3. Estrogen

Ovaj hormon nas prati kroz ceo život. Posebno nam je pomogao kroz pubertet, a tu je i da reguliše naš mesečni ciklus.

Šta estrogen radi? Tokom trudnoće, estrogen pomaže materici da raste i započinje razvoj fetusa. Takođe povećava volumen krvi, koji izoštrava čulo mirisa i daje nam trudnički sjaj.

Kada je estrogen bitan? Nivoi estrogena nastavljaju da rastu kroz trudnoću, a dostižu svoj vrhunac u trećem tromesečju. Kako ovaj hormon proizvodi placenta u trudnoći, njegovi nivoi naglo padaju nakon porođaja.

4. Relaksin

Ime kaže sve.

Šta relaksin radi? Relaksin održava matericu opuštenu tokom prvog tromesečja i pomaže u rastu placente. Takođe čini sve ligamente opuštenim. Ovo nas može učiniti da smo sklonije povredama jer je celo telo nestabilnije, ali nam otvara kukove i pomaže u pucanju vodenjaka kada dođe momenat za porođaj.

Kada je relaksin bitan? Nivoi relaksina su najviši tokom prvog tromesečaja.

5. Oksitocin

Šta radi Oksitocin? Oksitocin je naš omiljeni hormon. 😉 Ovaj tzv. hormon ljubavi dolazi do našeg mozga tokom seksa, porođaja i dojenja, a tu je da nam da osećaj ušuškanosti i topline.

Kada je Oksitocin bitan? Ovaj hormon će započeti kontrakcije, održavaće se kroz porođaj, a doprineće da se materica kontrahuje (postepeno smanjuje) nakon porođaja. Pri svakom podoju, mozak će ga proizvoditi više kako bi pomogao da se stvori veza sa bebom.

6. Prolaktin

Šta Prolaktin radi? Prolaktin pomaže telu da proizvodi mleko.

Kada je Prolaktin bitan? U trudnoći, nivoi Prolaktina se povećavaju od 10 do 20 puta kako bi pripremili žlezde za produkciju mleka. Ostaju i dalje visoki kad se počne sa dojenjem. Najviši su tokom noći i rano ujutru (što većina žena iskusi kao istinito).

Živelo žensko telo i njegova moć transformacije!

Uživajte u svojoj trudnoći i ovom nesvakidašnjem iskustvu! 😉

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

HED AKADEMIJA


Upoznajte se sa
Platformom HED Akademije

This will close in 0 seconds