6 istina koje sam saznala u trudnoći

Trudnoća je vreme kada bolje upoznajemo same sebe.

Suočavamo se sa obe strane medalje… Izlaze euforija i radost zbog novog života, koji je svakim danom sve veći i raste, ali se uspešno potkradaju i sumnja, preispitivanje, strah, (popuni prazno).

Sve što si (na)učila do tad može biti stavljeno na test. S-v-e!

Doživela sam to. Samopouzdano sam mislila da znam kako živeti život po svojoj meri dok se nije desila ova lepa, ali izazovna životna promena. Sve sam počela da preispitujem i vagam ispočetka jer se naslućuje rađanje nove Marine. Ona dolazi, ona se već „stvara“, zajedno da bebicom, dok se redovi pišu.

Da, sem radosti i ushićenja o kojima svi pričaju, ima puno suočavanja sa sobom. Konstantnog, svakodnevnog. A to su momenti kad vam najviše treba podrška i ohrabrenje. (Molim vas tražite je od vama bitnih ljudi.)

Dok sam sakupljala svoja iskustva trudnoće, kao bisere, u danima, mesecima koji su odmicali, saznala sam da postoje stvari koje mi nisu tako bile očigledne kad sam samo razmišljala o majčinstvu i kako ću nositi trudnoću.

Iako iskustvo na svojoj koži ne može zameniti tuđe reči, evo mojih top 6 istina koje sam saznala u trudnoći:

1. Telo se menja, telo se menja…

Ovo bi trebalo da bude očigledno, ali opet moram priznati da je neverovatno posmatrati promene na svom telu u trudnoći iz dana u dan. Hormoni divljaju, ne osećaš da si svoja, jedeš hranu koju inače ne jedeš, a telo kao posledica svega toga buja li buja. 😉

U početku nisam lako prihvatala svoje telesne promene. Borila sam se sa svojim telom iako mi je bilo jasno šta ono radi da bi podržalo novi život. Shvatila sam da kao i svaki čovek (žena) imam itekako vezanost za svoje telo i kako ono izgleda, pre svega meni samoj. Nije mi se u početku sviđao moj odraz u ogledalu (zovite me površnom, ali tako je), ali kako je trudnoća odmicala, posebno prva 3 meseca, promene sam prihvatala lakše. Zavolela sam ih i prigrlila. Zaista jesam.

2. Šta sve \“radi\“ u telu da bi održalo trudnoću

Tip sam koji voli svaku temu koja ga zanima da duboko prokopa i istraži. Volim da sam sigurna u svom znanju i da znam zašto je nešto tako baš kako jeste.

Tako je bilo i sa trudnoćom. Iako je činjenica da će svaka žena autentično i drugačije doživeti ovo putovanje, postoje hemijski procesi (čitaj:hormoni) koji si dešavaju u svakoj od nas.

U svakodnevnom životu volimo da se razbacujemo terminom \“hormoni\“ kad god nam je nešto, ALI u trudnoći je jasno koji to tačno hormoni rastu i koja im je uloga. Svaki od njih je podjednako bitan da bi trudnoća mogla da se održi.

Kada sam bolje istražila sve na ovu temu rekla sam sebi: „Hvala ti, telo moje, što radiš sve ovo za mene SAMO, bez da se ja mešam.“

U OVOM tekstu pročitajte više i edukujete se. Drugačiji ćete imati doživljaj svoje trudnoće i svog tela.

3. Joga praksa je postala zanimljivo izazovna

O da! Izazovna, teška, nekad nemoguća, ALI to je samo značilo jednu stvar… Da moram promeniti svoj pristup.

Suludo bi bilo da sam očekivala od sebe isti nivo energije i snage kao pre trudnoće. I zaista nisam. Svaki dan je bio novi test koliko mogu i dokle mogu u praksi.

Jedna stvar je ostala ista, a to je da sam svaki dan posvetila bar 5 minuta sebi na joga prostirci. Ovo sam primenjivala i pre, ali je sad postalo još jače. Nisam pregovarala sa ovim jer znam koliko mi joga i svestan dah kroz pokret pre svega psihički prijaju.

Naravno u prvom tromesečju jeste bilo odstupanja jer se telo navikavalo na ogromne promene, ali posle njega sam se vratila da svoju redovnost sa neophodnim modifikacijama Ashtanga joge.

Videćemo još kako će to ići do kraja trudnoće. 😉

4. Da, možeš biti previše informisana i preterati

Ova rečenica bi mogla da sumira trudničku opsesiju koja nas tera da saznamo SVE o trudnoći i porođaju. Gladne smo da budemo „sigurne“ i informisane. Da gutamo tuđa iskustva, a onda projektujemo da će to možda biti naša sudbina.

Za ovo treba podvući jasnu granicu i osetiti kad je zaista dosta „znanja“ o nečemu.

Da, informisati se okej, čak i želja da se zna više, razume je okej, ali opsesivno čitati tuđa iskustva porođaja i ostalog nas nikako ne može voditi na dobru stranu.

Kad sam shvatila koliko ovo loše utiče psihički na mene, svela sam svoje istraživanje na mimimum i okrenula se proverenim izvorima. Olakšala sam se bar 5kg sa ovim stavom. 😉

5. Šansa da postanem mekša, bolja, opuštenija

Sa trudnoćom sa dobila šansu da smekšam svoje ivice jer imam tendenciju da budem brza, previše aktivna, napeta.

Svaki dan me uči da je u pauzi, kvalitetnom odmoru, disanju punim plućima prava životna lepota, pa i ovog perioda.

Ako ste i vi takve, dajte sebi dozvolu da se zaustavite i date potrebnu negu i nežnost.

Srećna mama, srećna i bebica. 😉

6. Životni test vere i prepuštanja

Ovo je veliki uvid koji mi je donela trudnoća od samog starta.

Podstakla me je da postavljam sebi velika pitanja…

Koliko zaista verujem svom telu?

Koliko zaista imam vere u životne procese?

Koliko zaista mogu da im se prepustim?

Većina nas jeste control freak životnih situacija. Želimo sigurnost, želimo da ZNAMO unapred sve, nestrpljivi smo. Želimo da nam se dešavaju samo lepe i divne stvari, a pošto-poto želimo da izbegnemo bol i patnju.

Istina je da se životni ples uvek odvija između ova dva kraja.

Bila sam napeta zbog svega što me čeka oko porođaja, majčinstva, a onda sam rešila, tek tako, da se prepustim i vidim šta će se desiti.

Što ne znači na neću jaukati kad bude bolelo 😉 , ali spremna sam i za najveći životni test vere jedne žene, kada donosi novi život na svet.

Pre nego što se na prečac donesu zaključci na osnovu svega podeljenog, želim da istaknem iznad svega da sam neizmerno zahvalna na ovom blagoslovu. Ta emocija me dominantno vozi kroz dan, ALI kao i kroz svako drugo životno iskustvo koje sam delila na blogu sa vama, volim da pišem o onome što realno preživljavam i osećam u svakom od njih. To jesu bili moji putevi sticanja mudrosti. Jedna strana priče koja se danas previše potencira u vidu euforične pozitivnosti 24/7 nikad nije bila moja šolja čaja.

Takođe, šaljem puno ljubavi i podrške svakoj ženi koja je na putu majčinstva sa svojim partnerom. Imati snagu za te procese smatram nadljudskim.

Drage moje, život je miks celog spektra emocija. Sad smo gore, sad smo dole. Nepriznavati jedan njegov kraj bi bila uvreda za sve nas. 😉

Priznaj sebi SVE što osećaš, bila trudna ili ne.

Znaj da si podržana UVEK od Više Sile. I kad si sama. I sa novim životom u tebi, ali i onim koji ti tek dolazi.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *