Izaberite stranicu

Zdravo, ja sam Marina

posvećeni student i instruktor joge, pisac ličnih iskustava sa joga prostirke, joge uopšte i života.

Odrasla sam u Novom Bečeju, ali studije su me odvele u Novi Sad, gde danas živim i radim. Iako sam zapravo celu srednju školu bila privučena psihologijom i filozofijom, ipak odlučujem da upišem fakultet koji donosi “sigurnu” budućnost – ekonomiju. Nakon fakulteta, stekla sam vrlo značajna iskustva u poslovnoj areni današnjice, koja su mi zapravo pomogla da ponovo pronađem sebe.

Nakon niza zdravstvenih problema i svakodnevnih stresova sa kojima smo svi suočeni danas, pronalazim jogu kao moje svetlo na kraju tunela. Svakodnevna posvećenost jogi me je polako i postepeno vodila ka sve zdravijem telu, ishrani i kompletno zdravijem životu. Tako sam tokom vremena, svoje poslovno odelo zamenila joga helankama i postala joga instruktor. Više o tome kako je joga promenila moj život pisala sam u tekstu Moj put joge i zdravlja.

Uživam da radim sa ljudima… Uživam da ih motivišem i bodrim da budu bolji, ali u isto vreme da se bezuslovno prihvate tu gde jesu, svaki put kad stanu na joga prostirku. Prvenstveno, zato što to prvo radim sama sa sobom. Poštujem vreme izdvojeno za sebe, a zaista težim da se nežno vodim kroz taj proces. Ceo ovaj recept primenjujem na svakog ko je isto tako izdvojio vreme za sebe i svoje zdravlje, a poklonio mi svoje poverenje da ga vodim na putu joge.

Moj doživljaj joge je…

Zdravlje, ljubav prema svom telu, unutrašnji mir. Ujedinjenje tela, uma i duha putem svesnog disanja i fizičkih položaja – asana. Istraživanje sebe, povezivanje sa sobom. Prihvatanje svih svojih emocija i stanja. Dati najboljeg sebe drugima, širiti svoje svetlo tamo gde je mrak…

Koji stil joge je za moju dušu?

Nakon par godina vežbanja sporije Hatha joge, osetila sam da mi je potrebno nešto više, kompletnije za telo, um i duh. Oduvek sam bila tip za dinamičniji pokret. Pokret me motiviše i inspiriše na svim nivoima. U jogi sam ostala zato što sam pronašla takav stil… Dinamičan, najdinamičniji koji postoji – Ashtanga jogu. Tek sa praktikovanjem ovog stila, osetila sam sveobuhvatu promenu svog zdravlja i života. Svi težimo nečemu svom, srodnom našoj pravoj prirodi. Tako je i u jogi, zato prilikom odabira stila koji je za nas, ne treba izgubiti iz vida čuvenu rečenicu velikog joga učitelja Krishnamachary-je, koji je rekao da…

„Svako ima svoju jogu.“

Smisao ove mudrosti je, da svako treba pronaći onaj tip joge koji mu najviše odgovara, a posao učitelja je da mu pomogne u tom istraživanju.

Koji učitelji su meni pomogli u tome?

Prvobitno sam učila o Ashtanga jogi sa interneta od poznate instruktorke, Kino Macgregor i vežbala samostalno u svoja četiri zida. Shvatajući da moram imati joga učitelja koji će mi biti podrška, ubrzo odlučujem da jednom nedeljno putujem za Beograd i učim od autorizovanog učitelja Ashtanga joge u Srbiji, Ranka Stojiljkovića. Od tada je on moj primarni učitelj ashtanga joge. Takođe sam izuzetno inspirisana da učim i od drugih joga učitelja, proširujući svoja znanja i joga praksu. Tako sam do sada posetila seminare moje prve joga inspiracije – Kino Macgregor, Laruge Glaser, Gabriel Severinia. Lista će nastaviti da se širi jer obožavam da se edukujem i usavršavam. Radi sebe, ali i kako bih pružila najbolje na svojim časovima. 

Zašto sam postala joga instruktor?

Želja da jogu, kao savršeni alat za unapređenje zdravlja i života, predstavim iz mog ugla i iskustva. Želja da ispirišem ljude da kroz vežbanje joge poboljšaju svaki aspekt svog života, na prvom mestu zdravlje. Sa mesta negovanja lične svakodnevne joga prakse, istakla bih da je ona moj istinski učitelj i nepresušni izvor mog prenošenja znanja dalje. Završila sam kurs za joga instruktore kod Dragana Lončara. Podučavam je od oktobra 2016.godine.

Šta je moja joga misija?

Niko od vas ko je stigao do ovde sa čitanjem, nije slučajno na mojoj stranici. Zato znajte da sam tu za vas da svojim sadržajima pružim podršku svima onima koji su voljni da krenu transformativnim pute joge, otkriju dosada neotkrivene delove sebe i otvore se za drugačije iskustvo joge sa mnom. Za one koji su iz Novog Sada, to mogu iskusiti na časovima uživo.

Hvala ti što si izdvojio vreme da posetiš moj virtuelni joga dom, raskomoti se, istražuj i uživaj. Raduje me što ću biti deo tvog joga putovanja. 

Namaste,